מתחת לפני האדמה. מקווה טהרה נחנך בקייב. צילום: ללא קרדיט

במלאת שנתיים למלחמה: מקווה טהרה ממוגן נחנך בקייב

המקווה מהודר, שבנייתו נמשכה ארבע שנים נחנך בבירת אוקראינה • שליחת חב"ד בקייב, לאה לבנהרץ: "הקורונה והמלחמה עיכבו את הבניה אבל היה ברור לי שהוא ייפתח"

באוקראינה יציינו בשבת הקרובה שנתיים לפרוץ המלחמה ובקהילה היהודית בבירה חגגו בימים אלה ניצחון קטן שמסמל את המשך החיים היהודיים במדינה הנלחמת על חייה. מקווה טהרה חדש ומפואר נחנך השבוע בצפון קייב, באזור שמכונה "הגדה השמאלית", בשטח הקמפוס היהודי הגדול שבו נמצאים גם בית הכנסת ובית הספר היהודי "שמחה" בבירה האוקראינית.

אוקראינה%3A מפגני תמיכה בישראל || רשתות חברתיות

בשל היותו ממוקם במרתף, מדובר למעשה במקווה ממוגן ולדברי שליחת חב"ד הרבנית דבורה לאה לבנהרץ "כיוון שקייב עדיין מופגזת וקיים חשש בכל יציאה מהבית, עובדה זו תסייע בשמירת הטהרה. גם היותו של המקווה באזור שבו יש יהודיות רבות שלא יצטרכו מעתה לנדוד לקצה השני של העיר תועיל להן להרגיש בטוחות יותר".

אירוע חניכת המקווה בקייב, צילום: ללא

לדברי נטליה ברקוביץ', יהודייה תושבת העיר: "קייב היא עיר גדולה מאוד ובגדה השמאלית בה מתגוררים מאות אלפי תושבים, לא פעל עד כה מקווה טהרה, מה שהעלה את ההכרח בו. עד היום של נשים יהודיות רבות המתגוררות באזור ושומרות על מצוות טהרת המשפחה היו נוסעות משך שעה ארוכה למרכז העיר הפקוק, ובשבתות וחגים לא הייתה אפשרות להגיע למקווה. חנוכת המקווה החדשה תביא קהל גדול של נשים שנמנעו עד היום ללכת למקווה בשל המאמץ והמרחק, לעשות זאת בצורה נגישה".

הרב מרדכי לבנהרץ, רב בקהילה במזרח קייב קובע מזוזה, צילום: ללא

בניית המקווה החדש והמרהיב החלה לפני ארבע שנים, כשבתווך הבנייה הושבתה בשל הקורונה והמלחמה שהביאו עימן גם מצוקה כלכלית גדולה. "לפני שיצאנו לדרך עשינו קמפיין גיוס המונים. גם יהודים מקומיים שאספו פרוטה לפרוטה ויהודים טובים מכל העולם עזרו לנו ואז החלה הקורונה שעיכבה את זה קצת. עד שלמדנו לחיות עם הקורונה, פרצה במקביל המלחמה ושוב מצאנו עצמנו מול שוקת שבורה. מעבר למצוקה הכלכלית, מצאנו את עצמנו גם ללא ידיים עובדות. ציירת מקומית שהייתה אמורה לעטר את התקרה מעל בור הטבילה ברחה לשווייץ ובעלי עבודה נוספים נוספים נמלטו או גויסו. כשפרצה המלחמה, היינו ממש לקראת שלבי סיום וכבר תכננו את אירוע הפתיחה, אך ברגע אחד הכל נעצר".

הכניסה למקווה, צילום: ללא

"היו רגעים קשים של כמעט שבירה וגם אנחנו נאלצנו לעזוב לזמן קצר את העיר כאשר הרוסים כבר התקרבו לאזור שלנו, אבל מה שהחזיק אותנו כל הזמן היה המקווה. אמרנו לעצמנו שלא יתכן שהשקענו מאמץ כה רב ובסוף המקווה הזה יהיה ללא שימוש. ידענו שנזכה לחזור ולו בזכותו ולסיים את בנייתו, כדי להמשיך לפעול בעיר ולעודד משפחות יהודיות לנהל כאן חיי משפחה לפי היהדות. ואכן אחרי 3 חודשים חזרנו לעיר והמשכנו בבניית המקווה למרות כל האתגרים".

אלינה טפליצקאיה, מנכ"לית 'פדרציית הקהילות היהודיות' באוקראינה אומרת: "אנו מברכים את הרבנית לבנהרץ ואת בנות קהילתם על חנוכת המקווה החדש. המקווה הזה הוא עדות ברורה להמשך החיים היהודים המפכים באוקראינה למרות המלחמה. אנו נמשיך לתת שירות לכל יהודי, בכל מקום ובכל נושא שיידרש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...