חזרו מהשבי וכעת משתקמים: איך מתנהל השיקום של החטופים השבים? בבתי החולים שקלטו את השבים פתחו מרפאות ייעודיות שבמסגרתן החטופים השבים עוברים שיקום. כל אחד לפי צרכיו - בין אם פעם, פעמיים או ארבע פעמים בשבוע, השבים מגיעים לבתי החולים לשיקום.
בביה"ח בילינסון, מקבוצת כללית, מספקים הצצה לתהליך השיקומי הייחודי שנכתב ושפותח עבור השבים. מדובר בפרוטוקול שיקום לטווחים הארוך והקצר שנכתב בבית החולים, למעשה מבלי שאפשר להסתמך על ניסיון קודם בנושא שיקום חטופים.
בבילינסון משתקמים חמש התצפיתניות השבות והחטופים עומר ונקרט, עומר שם טוב, טל שהם ואלי־ה כהן.
השיקום מתבצע במחלקה חדשה מוארת ובסגנון "אופן ספייס" שנמצאת בקומה השמינית של בניין דוידוף. דלתות זכוכית חוצצות בין החדרים, והפרטיות בטיפולים מתאפשרת בזכות צמחי במבוק שמהווים חציצה טבעית.
השיקום כולל טיפולים שונים, ובהם פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, תזונה וטיפולים נפשיים פרטניים וקבוצתיים.
הטיפולים מתבצעים על בסיס כמה עקרונות: האחד טיפול בלי טריגרים. מכיוון שיש צפי שיעלו במהלך הטיפול השיקומי טריגרים מהשבי, מי שמכתיבים את הקצב של השיקום אלה דווקא המטפלים הפסיכו־סוציאליים, דבר ייחודי בשיקום מסוג זה. כך למשל, מטופל שפיתח רגישות למגע, או לרעש, יקבל מענה טיפולי מותאם כדי לא להציף את הטריגרים הללו.
עיקרון נוסף הוא הצד החווייתי בשיקום. לצד השיקום המסורתי והמקצועי של פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק וטיפול פסיכו־סוציאלי, נוסף אלמנט של טיפול חווייתי כדי להקל את אתגרי הטיפול ולהנעים אותם: ריקוד, קיקבוקסינג וסדנאות בישול עם התזונאיות שליוו אותם במחלקת השבים החל מהקליטה. בשיקום השבים מוקדש חלק נכבד לנושא התזונה בהשוואה לשיקום רגיל.
במחלקה הייחודית נעשה טיפול משולב לצד הלוחמים הפצועים. לבקשת כמה מהשבים ולראשונה בעולם, אנשים שחזרו משבי עוברים שיקום משולב עם לוחמים פצועים מהחזית. במחלקת השיקום בחרו לאפשר את החיבור הזה מתוך הבנה שהסיטואציה תורמת לכל המעורבים, מדרבנת את שני הצדדים להתמסר לשיקום והשיח שנוצר יכול לסייע לריפוי הרגשי.
טיפול קבוצתי כמניע חיובי: לצד הטיפולים הפרטניים והמותאמים אישית, נמצא כי הכוח הקבוצתי והלכידות בין שבים ששהו יחד הוכיחו את עצמם כמסייעים משמעותית לשיקום.
"למדנו במהלך העבודה של שיקום השבים על העוצמה של חיבורים לא צפויים", אומר ד"ר מיכאל בכר, מנהל מחלקת השיקום בבילינסון. "כצוות הופתענו לטובה מהחיבור בין הרופאים שלרוב לא עוסקים בשיקום, לבין אנשי השיקום המוסמכים של המחלקה. כל אחד מהחיבורים האלה הניב הרבה יותר מסך חלקיו לטובת המטופלים שלנו".
פרופ' נעה אליקים רז, מנהלת מחלקת השבים בבילינסון: "שבי הוא חוויה מורכבת וטריטוריה לא מוכרת עבור השבים עצמם, אבל גם עבור הצוות הרפואי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו