קופת חולים כללית סירבה במשך במשך שבועות לאשר לנער בן 12 מאשקלון צנתור לב מציל חיים לתיקון מום מולד בלב בלב בבית החולים הממשלתי וולפסון בחולון. לאחר פניית "ישראל היום", אישרה הקופה את המימון להליך שעלותו עומדת על כ-100 אלף שקלים.
הנער, זכריה פוברז׳ניוק והוריו אלינה ואולג, חזרו וביקשו במכתבים מפורטים ומרגשים למחוז דרום בכללית לאשר את מימון הצנתור החיוני בוולפסון אליו הופנו על ידי הרופאה המטפלת בהם בבית החולים הממשלתי ברזילי באשקלוןּ.
אבל הם לא קיבלו מהקופה שום תגובה כתובה ושום נימוקים מפורטים לסירוב להיענות לבקשתם. רק בעקבות פניית ״ישראל היום״ הקופה אישרה בתחילת השבוע את מימון הצנתור (בטופס 17) לזכריה שעלותו במחיר המחירון של משרד הבריאות הוא כ-100 אלף שקלים.
זכריה הוא תלמיד כיתה ז׳ באשקלון וספורטאי מצטיין באומנות הלחימה קראטה וכבר זכה במדליות וגביעים בתחרויות בארץ ובעולם, אלא שבעקבות ערכים גבוהים של לחץ דם שהתגלו אצלו הוא עבר סידרה של בדיקות בבית החולים ברזילי שבסופן אובחן אצלו מום מולד בלב ובפברואר השנה הוא הופנה על ידי הרופאה בברזילי לתיקון המום באמצעות צנתור לב בבית החולים וולפסון בחולון. ההורים נפגשנו עם ד״ר שגיא אסא, מנהל היחידה לקרדיולוגיה פולשנית בילדים בוולפסון והשתכנעו שהם מבקשים שבנם יצונתר במחלקתו ולא בבית חולים אחר.
בעקבות זאת ד״ר אסא כתב לכללית כי ״אי סגירת המום בלב יכולה להביא לסיבוכים של הפרעות קצב ויתר לחץ דם ריאתי ומועד סגירת הפגם המיטבי לילד הוא לפני גיל שיא הצמיחה״. עוד הוא כתב כי ״במחלקתנו מבוצע הליך של סגירת הפגם בצנתור ללא קרינה ובאופן ייחודי בשונה משאר חדרי הצנתור בארץ בהסתמך על ניסיון של מאות מקרים וטכניקה שנלמדה על ידי בברלין לפני יותר מעשור. אני ידועים כמרכז המוביל לביצוע פעולות מסוג זה בילדים והמשפחה מעונינת לעבור את ההליך הרפואי במרכזנו ואין סיבה להפנות אותם למרכזים אחרים, פחות מנוסים שמשתמשים בקרינה ופחות זמינים לסגירה מיידית של הפגם הלבבי״.
גם אלינה, אמו של זכריה כתבה ב-12 במארס להנהלת כללית כי, ״לאחר בירור מעמיק הובא לידיעתי כי במערך הקרדיולוגי בוולפסון הינו בעל ניסיון מוכח וותק ביצוע ניתוחים מסוג זה, ויתרה מכך, והו פרט קריטי עבורי, הניתוח במחלקה זו מבוצע ללא שימוש בקרינה, בניגוד לבתי חולים אחרים, עובדה זו מהווה שיקול מכריע בהחלטתי שכן אני מבקשת למנוע ככל האפשר חשיפה מיותרת של בני לקרינה על כל הסיבוכים והנזקקים הפוטנציאליים הכרוכים בכךץ הימנעות מחשיפה לקרינה בגיל כה צעיר היא בעלת חשיבות עליונה לבריאותו העתידית של בני וחשיפה לקרינה עלולה להגביר את הסיכון להתפתחות מחלות שונות״.ֿ
אלינה כתבה עוד כי ״אי ביצוע ה׳ ניתוח בשיטה הייחודית בוולפסון, עלול להביא להחמרה במצבו של בני, להתפתחות סיבוכים רפואיים נוספים ולפגיעה משמעותית באיכות חייו. אני חרדה לבריאותו של בני ורוצה להעניק לו את הטיפול הטוב ביותר והבטוח ביותר. אני פונה אליכם בבקשה דחופה לאשר את ביצוע הניתוח לבני זכירה בוולפסון ואני בטוחה כי תבינו את דאגתי הכנה לבריאותו של בני ותפעלו במהירות לאישור הבקשה״.
ואולם, הבקשה של אלינה סורבה כליל על ידי מחוז דרום. מהקופה היא לא קיבלה כל תשובה כתובה המסבירה את הסירוב וההתעלמות מהנושאים החשובים שהיא העלתה במכתבה והיא הופנתה לבצע את הצנתור לבנה בבית החולים לילדים שניידר בפתח תקוה השייך לכללית ונחשב לאחד מבתי החולים הטובים בישראל ובעולם לילדים ובפרט בתחום צנתורים וניתוחי לב לילדים.
ואולם, הוריו של זכריה המשיכו לדרוש מהקופה לאשר את מימון הצנתור בוולפסון וגם זכריה עצמו כתב באופן יוצא דופן לילד מכתב מרגש מאוד ובין היתר כתב כי ״אני רוצה לחזור לאימונים בריא ולחלום שלי להביא כבוד למדינת ישראל ולהיות אלוף העולם בקראטה ואני דואג גם להורים שלי בגלל זה דואגים על הלב שלי״. אלא שגם מכתבו הנוגע ללב של זכריה לא שינה את החלטת הקופה ומחוז דרום עד הפנייה של ״ישראל היום״ שבעקבותיה אושרה הבקשה והצנתור בוולפסון כבר נקבע לשבוע הבא.
בפברואר נחשף ב״ישראל היום״ כי שני בני נוער קיבלו מכללית אישור למימון ניתוחים אורתופדים מורכבים בבית החולים הממשלתי הלל יפה בחדרה רק אחרי פניית ״ישראל היום״ ולאחר שסורבו במשך שבועות ארוכים. בשני מקרים אלה בני הנוער טופלו תחילה בהצלחה רבה על ידי ד״ר אייל מרכדו בבית החולים לילדים שניידר בפתח תקוה שבבעלות כללית ובמרפאת הקופה של ד״ר מרכדו בזכרון יעקב. אלא שבתחילת ינואר השנה עבר ד״ר מרכדו מבית החולים שניידר של כללית לבית החולים הלל יפה בחדרה שהוא בבעלות משרד הבריאות ומאז בני הנוער והוריהם בסירוב מוחלט של קופת החולים לאשר מימון לטיפולים, הבדיקות המעקבים והניתוחים של ד״ר מרכדו שנחשב לאחר מבכירי וטובי האורתופדים ילדים בארץ שמתמחה בתיקון עיוותים בגפיים ובעמוד השידרה.
במאבק של בני הנוער מול כללית סייעה עו״ד שני מתן שהיא גם אחות מוסמכת בהכשרה ומנהלת מוקד הסדרי הבחירה שהקימה חטיבת בתי החולים במשרד הבריאות בעקבות הבעיות שהתגלו ברפורמה של משרד הבריאות בהסדרי הבחירה בבתי החולים שהחלה בספטמבר 2023. כפי שנחשף ב״ישראל היום״ הרפורמה שיפרה את הנגישות לציבור לחלק מבתי החולים בצפון ובדרום, אבל במקביל פגעה גם במאות אלפי מטופלים ובחלק מבתי החולים ובכלל זה בתי החולים הלל יפה, וולפסון בחולון, אסף הרופא בצריפין ובני ציון בחיפה.
"זכות הילד לבחור את המרכז בו הוא בוחר לעבור טיפול"
ד״ר שגיא אסא, מנהל היחידה לקרדיולוגיה פולשנית בילדים בוולפסון אמר ל״ישראל היום״ כי ״זכריה הופנה אלי על-ידי קרדיולוגית שהוכשרה במוסדנו, לצורך סגירת פגם בלב בצנתור. אנו גאים ביכולת לאפשר פעולה זו במרכז הרפואי וולפסון, בחדרי הצנתור המתקדמים ביותר בישראל ובעולם. הפעולה מבוצרות באופן ייחודי במרכזנו, ללא קרינה וללא חשיפה של החולה לרנטגן. המשמעות שאין צורך להקרין את הילד, תודו לטכניקה בטוחה יותר, שמבוצעת על ידי אולטרסאונד אקו תוך פומי , שפותחה במרכז הלב בברלין בו התמחתי. האולטרסאונד גם חוסך קרינה וגם מאפשר לראות יותר פרטים של מבנה הלב. זו טכניקה שדורשת הבנה תל מימדית של מבנה הלב, ותאום בין צוות הקרדיולוגים שמדמה את הלב והמצנתרים.
"אנו כבר שרתנו בהצלחה מאות ילדים מישראל ומכל העולם, בטכניקה זו ,ונחשבים לאחד המרכזים המובילים בתחום. עם ההורים של זכריה נוצר קשר טיפולי טוב וזה אפשר לילד ולהורים בטחון ורוגע נפשי למול הפעולה הפולשנית. הצוות בוולפסון ואני כרופא מאמינים שהחיבור הנפשי והרוחני הוא חלק בלתי נפרד מרפואה טובה".
והמשיך: "זכות הילד לבחור את המרכז בו הוא בוחר לעבור טיפול. קופת חולים כללית מחייבת את לקוחותיה לקיים את הפעולה בבית החולים החדש שבנו, מתוך אינטרסים כלכליים ורק מיעוט החולים יכולים להתנגד ללחץ שמפעילה הקופה ובשנים אחרונות חולים בארץ חויבו לקבל טפול על ידי רופאים שלא הכירו ללא זכות לבחור, כשקופת החולים סירבה לתת להם אישור לקבל טפול במרכזים מצטיינים שאינם בשליטת הקופה. להבנתי לא נכון לחייב חולה והורים לקיים פעולה כזו המבקשת אמון הדדי, ומקצועיות לעבור צנתור ע״י רופא שהילד לא מחובר אליו. זכות החולה , בטח כשמדובר בילדים היא לבחירה חופשית היכן לעבור ניתוח או צנתור ובטח במקרה זה שבו אופן הפעולה יותר מתאים עבורו, ופחות מסכן אותו ויכול להוביל לתוצאות טובות יותר. אני שמח שקופת החולים לאחר מאבק ארוך הסכימה לחזור בה ולאפשר לילד לקבל טפול אצלנו. הייתי מאחל כי בעתיד האופציה לבחירה תיהיה פתוחה לכלל ילדי ישראל, היות ולא לכולם היכולת לקיים מאבקים עקשים שכאלה. נשמח לתת שרות לכל מי שיבקש, ביחוד בתחומים בהם יש לנו טכניקות ייחודיות שכאלה ללא קרינה, או טכניקות לסגירת פגמים מסוג VSD שבבתי חולים אחרים נעשים בניתוח בלבד במקום בצנתור שהיא פעולה שפשוטה ובטוחה יותר לילד״.
ממחוז דרום בכללית נמסר כי, ״לאחר בחינה חוזרת של פניית המשפחה, אישרנו כחריג את ביצוע הצנתור בבית החולים המבוקש. עם פניית המשפחה, ולאחר התייעצות עם קרדיולוגים מובילים בתחומם, הצענו לבצע את ההליך במרכז שניידר לרפואת ילדים. ראש צוות מנהל קרדיולוגית ילדים מטעם המכון שוחחה עם המשפחה, הסבירה על ההליך והציעה להם תור מהיר, תוך כשבוע. נציין כי מכון הצנתורים בשניידר הוא הגדול, המנוסה והמוביל בישראל, ומהמובילים בעולם, עם ניסיון רב בביצוע צנתורי לב בילדים. ההליך מבוצע לרוב עם רמה נמוכה ביותר של קרינה, ובמקרים מסוימים אף ניתן לביצוע ללא קרינה כלל. אנו מאחלים לזכריה בריאות איתנה, החלמה מהירה וחזרה מבורכת לשגרת הספורט".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו