עשויה לחסוך עשרות אלפי שקלים בשנה: המהפכה החדשה בעסקי המזון בישראל

משרד הבריאות השיק רפורמה חדשה בתחום רישוי עסקי מזון שמטרתה להקל על מסעדות, בתי קפה ומזנונים • במקום דרישות נוקשות ואחידות, המיקוד יעבור לניהול סיכונים מותאם לכל עסק, בדומה למודל האנגלי • ד"ר שרון אלרעי פרייס: "בשלב הראשון ההצטרפות לתוכנית היא וולונטרית, אך בעתיד יתכן שתהיה חובה"

פחות רגולציה, יותר גמישות: המהפכה החדשה בעסקי המזון בישראל. צילום: לירון מולדובן

הרפורמה של משרד הבריאות בתחום רישוי עסקי מזון יוצאת לדרך: מדובר ברפורמה אשר תאפשר הקלות רגולטורית למסעדות, בתי קפה ומזנונים, תוך שמירה על בריאות הציבור. משרד הבריאות פירסם היום (ראשון) את הצעדים הראשונים ברפורמה, במסגרתה מפורסמת טיוטת תקנות רישוי עסקי מזון. לפי התקנות, יחולו הקלות רגולטוריות על מסעדות, בתי קפה ומזנונים תוך שמירה על בריאות הציבור.

תיעוד: שובר מנעול, נכנס למסעדה ומרוקן את הקופה // דוברות המשטרה

הרפורמה נועדה לקבוע רגולציה מאפשרת שתוביל לגמישות ולהתאמה פרטנית לעסק מזון, תוך דרישה שבעלי העסק יכירו וינהלו את הסיכונים בהפעלת עסק מזון.

הקלות מיידיות

בשלב הראשון של הרפורמה, התיקון המוצע בתקנות יאפשר לכלל עסקי המזון מתן הקלות מיידיות, בהן: הסרת הדרישה ששליש משטח המטבח ישמש לשטיפת כלים באופן שלא יזהם את יתר פעילות המטבח, גמישות בחומרי בניה בבתי האוכל, הסרת דרישת גובה מינימלי ובלבד שתישמר תחלופת אוויר תקינה בעסק, והסרת הדרישה למעברים חופשיים ופנויים ברחוב של 1.5 מטרים.

לרפורמה ברישוי עסקי מזון קיימים שלושה שלבים, כאשר התקנות שמפורסמות מקדמות את שני שלביה הראשונים: מחיקת סעיפים בעלי סיכון נמוך עבור כלל העסקים וכן, מתן הקלות נוספות לבעלי עסקים שבוחרים להשתתף בתוכנית "עסק מגן", בכפוף להכשרה של בעל העסק והתחייבות מציבו להכשיר את עובדיו ולנהל תוכנית לניהול סיכונים.

ד"ר אלרעי פרייס (ארכיון), צילום: גדעון מרקוביץ'

לדוגמה, בעלי עסקים שיבחרו להיות ״עסק מגן״ יזכו להקלות רגולטוריות נוספות כאשר קיימים שני מסלולים: "עסק מגן בסיסי" - הקלה בשטח המטבח והמחסן ו"עסק מגן מתקדם" - הקלה בדרישות של מספר כיורים ומדורים.

ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות אמרה: "אנחנו משיקים את הרפורמה אשר תתמקד בעסקי המזון תחילה בגלל הכמות הגדולה של העסקים וגם בגלל הנטל הרוגולטרי. הודענו על רפורמה זו לפני מספר חודשים, קיבלנו את ההערות מהציבור והיום אנחנו מפרסמים את התקנות. יהיה ביטול של דרישות רגולטריות שאנחנו חושבים שהסיכון בהם נמוך ואפשר לבטל אותם לכל העסקים".

"השלב השני הוא עסק מגן", כך לדבריה. "עסקים שיבחרו להיות עסק מגן, יצטרכו לעבור הכשרה על בטיחות מזון ועל הסיכונים. העסקים הללו יתחייבו לעבור הכשרה כתנאי להיקרא עסק מגן והם יתחייבו שהעובדים שלהם יכירו את הסיכונים בעסקי המזון וינהלו תכנית של ניהול עסקים. כמובן שעסק של סושי שונה מעסק של פלאפל. כנגד הכשרה זו הם יקבלו הקלות רגולטריות נוספות".

שינוי בתפיסה של הרגלוציה

"יהיה גם עסק מגן מתקדם, כאשר ההכשרה לעסק מסוג זה תהיה יותר ארוכה וההקלות יהיו יותר משמעותיות עד כדי ביטול מדורים. בשלב היותר מאוחר של הרפורמה כל השוק יתנהג ככה. אנחנו מתאימים את זה לרגולציה של אנגליה. זה ממש שינוי בתפיסה של הרגלוציה. כמובן שבד בבד הפיקוח שלנו ושל הרשויות המקומיות יצטרך להיות בצורה מותאמת לרפורמה".

בית קפה (למצולמים אין קשר לכתבה), צילום: יהושע יוסף

לשאלה בכמה יוזלו עלויות הרגולציה עבור המסעדנים, השיבה: "אנחנו מתבססים על מה שאומרים לנו המסעדנים והם מאד תומכים ברפורמה. משיחות שלנו עם המסעדנים עולה כי כאשר מדובר במסעדה של 100 מ"ר, ההנחה היא שזה יחסוך כ-100 אלף שקלים בשנה. עסקי המזון הם מגלגלים כ-30 מיליארד שקלים בשנה. התחלופה של העסקים בתחום עסקי המזון היא מאוד גבוהה ולכן זו הקלה משמעותית גם כאשר מדובר בפתיחת עסקים חדשים וגם מדובר בניהול עסק ביתר קלות עבור עסקים קיימים. כלומר גם עסקים קיימים ירוויחו מזה, זה יוכל לאפשר פחות מקומות אחסון ויותר מקומות ישיבה למשל".

על הסנקציות אמרה: "אין כרגע סנקציות. בשלב הראשון זה לבחירתו של בעל העסק. צריך להבין שזה שינוי תרבותי עמוק עבור עסק, לנהל את הסיכונים של עצמם וצריך להבין שזה יקח זמן".

"כלומר, בשלב הראשון עסק מגן הוא וולנטרי. ככל שנתקדם נראה מה הלאה, נבחן את התקנות האנגליות ונתאים אותן לישראל. בשלב האחרון יהיו סנקציות למי שלא יהיה עסק מגן כי הרעיון הוא שהמסעדות יהיו עסק מגן מתקדם".

נכון לבריאות הציבור

לגבי ההשפעה על יוקר המחייה אמרה: "יוקר המחייה זה לא בתחום של משרד הבריאות, אנחנו מקדמים את הרפורמה הזו בעיקר בגלל שזה יותר נכון לבריאות הציבור. ברגע שעסק ידע את הסיכונים וידע לנהל אותו, הסיכוי למצב כלכלי יותר טוב עולה וזה יהיה מנוף לשפר את התברואה ואת בריאות הציבור. כמובן שזה יוביל להקלות אבל זה מבוסס על הערכות של המסעדנים".

פחות רגולציה, יותר גמישות: המהפכה החדשה בעסקי המזון בישראל (למצולמים אין קשר לכתבה), צילום: לירון מולדובן

באשר לפיקוח, מסרה פרייס: "אנחנו משנים את הפיקוח ואנחנו בשיח מאד מתמשך גם עם השילטון המקומי. הרשויות המקומיות הן אלה שנותנות את הרישוי לעסק וגם אנחנו עובדים על פיקוח למסעדות. מה שצריך זה שלא יהיו תקנות מיושנות כמו מה גובה התקרה, שזה הרבה הוראות. הרפורמה מסתכלת על זה שהצוות ידע מה הם הסיכונים, איך המנהל מזהה את הסיכונים ומנסה למנוע איתם. זה שינוי בשיטת הפיקוח שנצטרך לעשות. ככל שיהיו יותר עסקי מגן, נצטרך לראות איך אנחנו בודקים את ההיקפים הנדרשים לפיקוח הזה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר