על רקע המחסור החמור ברופאים: שני בתי ספר חדשים לרפואה ייפתחו בישראל

מעט לאחר פתיחת בית ספר לרפואה באוניברסיטת רייכמן, אושרה פתיחתם של שני מוסדות חדשים ללימוד רפואה - בחיפה וברחובות • בתי הספר החדשים צפויים להוסיף בסה"כ כ-180 סטודנטים ללימודי תחום הרפואה בארץ

רופא משפחה. צילום: FREEPIK

המועצה להשכלה גבוה אישרה היום (שלישי) פתיחת שני בתי ספר חדשים לרפואה, האחד באוניברסיטת חיפה והשני במכון ויצמן ברחובות.

מדובר באבן דרך היסטורית במאבק במצוקת כוח האדם הרפואי בישראל, שמטרתו לתת מענה למחסור החמור ברופאים, להפחית את מספר הישראלים הנאלצים ללמוד רפואה בחו"ל ולבסס את מעמדה של ישראל כמדינה מובילה בהכשרת רופאים.

סטודנטים בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב (ארכיון), צילום: יהושע יוסף

בית הספר לרפואה של אוניברסיטת חיפה ע״ש הרטה ופול עמיר ייפתח בשנת הלימודים תשפ״ו. תוכנית הלימודים תפעל במתכונת שש-שנתית (M.D.) שתכשיר רופאים במרכז הרפואי כרמל ובמוסדות רפואיים נוספים בצפון - צעד משמעותי לחיזוק הרפואה בפריפריה.

במקביל, מכון ויצמן למדע ישיק תכנית חדשנית להכשרת רופאים-חוקרים (M.D./Ph.D.) המשלבת לימודי רפואה עם מחקר מתקדם. ההכשרה תתקיים בבתי החולים שיבא, רמב"ם, איכילוב ואסותא, ותספק דור חדש של רופאים בעלי יכולות קליניות ומדעיות ברמה עולמית.

זו הפעם הראשונה שבה מכריזים במל״ג, באותו היום, על אישור לפתיחת שני בתי ספר לרפואה. לאורך השנים התנגדו המוסדות הוותיקים לפתיחת בתי ספר לרפואה בטענה לעומס על השדות הקליניים.

"כל מוסד אקדמי שיעמוד בדרישות המל"ג יוכל לפתוח בית ספר לרפואה" (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

שר החינוך ויו"ר המל"ג, יואב קיש, בירך: "במשך שנים, אלפי סטודנטים ישראלים נאלצו לצאת ללימודי רפואה בחו"ל בשל היעדר מקומות לימוד. לכן קידמתי מדיניות ברורה - כל מוסד אקדמי שיעמוד בדרישות המל"ג יוכל לפתוח בית ספר לרפואה. המהלך שאנו מובילים היום הוא ביטוי מובהק לשינוי הזה – תשתית רחבה ויציבה שתאפשר ליותר סטודנטים ללמוד רפואה בישראל ותחזק את עתידה של מערכת הבריאות הישראלית".

נשיא מכון ויצמן למדע, פרופ' אלון חן, הגיב על אישור הצעד: "חינוך והכשרת דור העתיד של רופאים-חוקרים משקף את חזונו של מכון ויצמן למדע, המבקש לרתום את יכולותיו של המדע לטובת האנושות".

נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ׳ גור אלרואי הוסיף: "הזמן שחלף מאז השבעה באוקטובר, ביחד עם ההתקפות הבלתי פוסקות על העיר חיפה ועל אזור הצפון כולו, חידדו לכולנו את הצורך הדחוף בחיזוק מערך הרפואה בישראל ועד כמה זה משמעותי וחשוב להקים דווקא בחיפה בית ספר נוסף לרפואה".

שיעור הרופאים בישראל: כ-3.4 לכל אלף איש. חדר מיון בבי"ח שיבא, צילום: ארכיון

המטרה: למנוע את העמקת המחסור

משרד הבריאות הציב יעד להגדלת מספר הסטודנטים לרפואה, לפיו עד שנת 2030 מספרם יעמוד על 1,700 סטודנטים שיתחילו את לימודיהם. כיום המספר עומד על 1,140, כאשר לפני כעשור הוא היה 400 בלבד.

כיום, כ-60% מהרופאים החדשים בישראל הם בוגרים של בתי ספר לרפואה בחו"ל, מהם רבים במדינות שאיכות ההוראה בהן לא מספקת. בשנת 2026 תיאסר הכרה ברישיון של תלמידים שלמדו בפקולטות לא מורשות בחו"ל, ולכן צפוי להחמיר המחסור ברופאים בישראל עוד יותר.
שיעור הרופאים בישראל עומד על כ-3.4 לכל אלף איש, והוא נמוך ביחס לממוצע מדינות ה-OECD, שעומד על 3.7.

הדיקנית המלווה של בית הספר לרפואה במכון וייצמן היא פרופ' איריס ברשק, היא מנהלת המכון לפתולוגיה בשיבא, שם ילמדו 42 סטודנטים בשנה. דיקן בית הספר לרפואה באוניברסיטת חיפה יהיה פרופ' חיים ביטרמן, לשעבר בכיר בכללית ובאסותא אשדוד. בחיפה ילמדו 56 סטודנטים בשלב הראשון. כך שיחד עם 80 סטודנטים שמתחילים לימודי רפואה ברייכמן - תהיה תוספת של כ-180 סטודנטים בשנה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר