משרד הבריאות גיבש נוהל מקיף לטיפול בשבים מעזה בבתי החולים, המבוסס על לקחי העבר והניסיון שנצבר ממבצע "דלתות שמיים". הנוהל כולל הנחיות מפורטות לבדיקות רפואיות, טיפול נפשי, שמירה על פרטיות, וליווי ארוך טווח של השבים ומשפחותיהם, תוך דגש על התאמה אישית והקפדה על כבודם.
עיקרי ההנחיות של משרד הבריאות:
- קבלת מידע מוקדם: העברת מידע רפואי לבתי החולים טרם הגעת השבים, כולל דיווח מצוות מעבר הגבול
- בדיקה ראשונית: הערכה מיידית בליווי בן משפחה, עם אפשרות לצוות נשי עבור שבות
- סוללת בדיקות מקיפה: בדיקות למחלות זיהומיות, בדיקות הריון לנשים, בדיקות לאיתור קרישי דם, והערכה תזונתית מלאה
- שהייה מינימלית: המלצה לארבעה ימי אשפוז לפחות לצורך התארגנות והתאקלמות
- מעטפת טיפולית: צוות קבוע הכולל רופאים מומחים, אחות מתאמת, עובדת סוציאלית ורופא משפטי
- הגנה על פרטיות: קידוד השבים כ"אחר" ברשומות הרפואיות, טיפול במתחם מבודד עם רשימת נכנסים סגורה ואיסור מוחלט על צילום ופרסום במדיה החברתית
- המשך טיפול: ליווי ארוך טווח במרפאות הקהילה וסיוע באספקת אביזרים רפואיים כמו מכשירי שמיעה
בתי החולים יקבלו מידע רפואי מוקדם על כל שב עם ההודעה על שחרורו, כולל דיווח מהצוות הרפואי במעבר הגבול. עם הגעתם, יעברו השבים בדיקה ראשונית בליווי בן משפחה או מלווה לפי בחירתם, כדי לשלול מצבים רפואיים דחופים. עבור נשים שבות, ניתנת אפשרות לבדיקה על ידי צוות רפואי נשי.
הפרוטוקול הרפואי כולל סדרת בדיקות מקיפה: בדיקות לזיהוי מחלות זיהומיות, בדיקות הריון לנשים בגיל הפוריות, הערכה לאיתור קרישי דם - תופעה שנצפתה בקרב שבים בעבר עקב חוסר תנועה ממושך, והערכה תזונתית מלאה הכוללת בדיקת רמות ויטמינים, אשלגן, אבץ ו-B12.
בהתאם למצבם הרפואי של השבים, יתקיימו התייעצויות עם מומחים בתחומים שונים, כולל רופאי עיניים, רופאי נשים, גריאטריה ורפואת שיניים. משרד הבריאות ממליץ על שהייה מינימלית של ארבעה ימים בבית החולים לצורך התארגנות והתאקלמות.
המשרד נערך גם למענה על צרכים ספציפיים. לטובת זה נרכשו מכשירי שמיעה, וקיימת התחייבות של קופות החולים לספק מכשירי שמיעה מותאמים אישית למי שיזדקק להם. לאחר השחרור, אחות מתאמת ועובדת סוציאלית ילוו את השבים להבטחת רצף טיפולי במרפאות הקהילה. צוות קבוע של אנשי טיפול, כולל רופא משפטי לתיעוד פגיעות, יהיה אחראי על הטיפול המתמשך.
קודם כל פרטיות
נושא הפרטיות זוכה לתשומת לב מיוחדת: השבים יקודדו ברשומות הרפואיות כ"אחר" למניעת חיפוש מידע על ידי גורמים לא מורשים. הטיפול יתבצע במתחם מבודד עם רשימת נכנסים סגורה, הכולל אזורים נפרדים לאירוח משפחות ולמנוחה. הוקצה גם מרחב נפרד לאנשי צבא למניעת התגודדות במסדרונות.
חל איסור מוחלט על צילום במתחם, והמשפחות מתודרכות להימנע מהעלאת מידע לרשתות החברתיות. כל סיקור תקשורתי יתבצע בתיאום ובאישור דוברות משרד הבריאות בלבד.
"מערכת הבריאות בישראל ממתינה בצפייה לשובם של החטופים מן השבי, ומובילה את קליטת השבים לישראל מתוך תחושת שליחות, חובת מצוינות, מקצועיות וענווה", מציינת ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות. "הניסיון מלמד כי החזרה מהשבי מחייבת הערכה וטיפול מיידיים בבית החולים, ובהמשך - מעקב ארוך טווח הכולל היבטים רפואיים, נפשיים וסוציאליים".
לדבריה, התכנית נבנתה על בסיס לקחים שהופקו ממבצע "דלתות שמים" שהסתיים ב-1 בדצמבר 2023, ומניסיון שנצבר ממבצעי חילוץ אחרים. "המענה חייב להיות מקיף וממושך, תוך התאמה אישית לבחירות של כל שב ושבה, והקפדה יתרה על שמירת הפרטיות", הדגישה.
ארבעה בתי חולים במרכז, שני ״יעדי קיצור״ בדרום ומענה פסיכיאטרי
השבים יקלטו באחד מארבעה בתי החולים במרכז: שיבא, בילינסון, איכילוב ואסף הרופא. כמו כן בתי החולים סורוקה בבאר שבע וברזילי באשקלון מוגדרים "ייעדי קיצור", שאליהם יועברו מי שזקוקים לטיפול מיידי בשבים שיהיו במצבים מורכבים וקשים.
לדברי ד"ר מזרחי היא טרם החליטה מי יהיה בית החולים הראשון שאליו יפונו השבים, והשיקולים יהיו "בהתאם למצב השבים". באשר לתרחישים השונים היא ציינה בין היתר שיש היערכות גם לאפשרות ששבים יזדקקו ל טיפול נמרץ. "ההיערכות שלנו להיבטים נפשיים ופיזיים מורכבים וקשים יותר. לימים שחלפו בשבי יש משמעויות. תסמונת ההזנה מחדש זו אחת הסוגיות שנערכים אליה. גם סוגיית טיפול נמרץ על השולחן וייתכן שיהיו מקרים שידרשו טיפול יותר אינטנסיבי".
"בשם עקרונות של שמירה על פרטיות אנחנו מעוניינים שהטיפולים יינתנו בצורה מבודדת יחסית מהקהל", הוסיפה, "אך היה ויהיו מקרים חירומיים שידשו מאיתנו לצאת ממתחם השבים לחלקים אחרים של בתי החולים בוודאי שזה יקרה".
אפשרות אחרת אליה נערכים היא ששבים יזדקקו לאשפוז פסיכיאטרי "נאפשר השארה בתוך המתחם לתת שם את מקסימום הטיפול הנפשי כולל מסגרת דמויית אשפוז ארוך טווח בהתאם לצרכים הרפואיים ולבקשות המשפחה", אומרת ד"ר מזרחי. אם זאת בהתאם לצורך יש אפשרות לאשפז במחלקה פסיכיאטרית באותו בית חולים או בבית חולים פסיכיאטרי.
אחד מהלקחים שהופקו קשור לרצף הטיפול ולאחריות של בתי החולים גם לאחר השחרור. "יש צורך לוודא שמקבלים המשך טיפול במרפאת שבים בבית החולים או במרפאה אחרת לבחירת השב. זאת לאור לקחים שלמדנו שלא הקפידו על המשך טיפול בעיקר בהיבט הנפשי. לכן יש לנו אחיות קשר לקהילה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו