זריקת ההרזיה מונג'רו, שמשמשת להרזיה ולטיפול בסוכרת נמצאה יעילה גם עבור חולים הסובלים ממצב מסכן חיים שנקרא דום נשימה בשינה. מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר בסוף השבוע את השימוש בזריקת ההרזיה כטיפול תרופתי ראשון לתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, תסמונת ששכיחה בעיקר אצל אנשים בעלי עודף משקל ושעשויה אף להוביל למוות.
הטיפול אושר עבור מי שסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה באורח בינוני עד חמור והשמנת יתר. כאשר יש להשתמש בזיקה לצד דיאטה מופחתת קלוריות ופעילות גופנית מוגברת. אישור השימוש בתרופה מבוסס על מחקר ייעודי שנמשך כשנה ובו נמצא כי השימוש בזריקת ההרזיה הוביל לירידה במספר האירועים של דום נשימה בשינה.
בקבוצות שקיבלו את זריקת ההרזיה נמצא כי 42% מהנבדקים שסבלו מדום נשימה ו-50% ממי שסבלו מדום נשימה וטופלו בזריקה ובמסיכת חמצן חוו הפוגה או דום נשימה קל ולא סימפטומטי, בהשוואה ל-16% בקרב מי שסבלו מדום נשימה בשינה וטופלו בתרופת דמה (פלסבו) או 14% ממי שקיבלו פלסבו וכן נעזרו במסיכת חמצן.
יעילות הזריקה נבדקה בקרב חולים שלא מטופלים במסיכה המזרימה לחץ חמצן חיובי (PAP) ואצלם נמצא שהמטיפול במאונג'רו (טירזפיטייד) היה יעיל פי חמישה מפלצבו בהפחתת הפרעות נשימה במבוגרים. נרשמה הפחתה של 25 הפסקות נשימה בשעה ו- 5 עם פלצבו. בקרב חולים שנעזרו גם במסיכת חמצן השימוש במאונג'רו הוביל ל- 29 פחות הפרעות נשימה בשעה בהשוואה להפחתה של שש עם פלסבו.
לצד זאת, מטופלים במאונג'רו איבדו בממוצע כ- 20 ק"ג (18%) ממשקל גופם, ובקרב קבוצת החולים עם דום נשימה שנעזרים במסיכת חמצן נרשם בממוצע הפחתה של 23 ק"ג (20%) ממשקל גופם, בהשוואה ל- 2 ק"ג (2%) ו- 3 ק"ג (2%) בפלסבו, בהתאמה זריקות ההרזיה, שאחת מהן פותחה במקור כתרופה לסוכרת סוג 2, נמצאו לאחרונה במחקרים כבעלות תועלות בריאותיות נוספות. כך למשל בטיפול באי ספיקת לב.
לאורך השנים האחרונות ובמחקרים שונים נמצא כי זריקות ההרזיה הפחיתו סיכון להתקפי לב או שבץ בקרב חולי לב ואפילו הפחיתו סיכון לאלצהיימר. "במשך שנים אנו מודעים ליתרונות של תרופות מסוג מעכבי GLP-1 בהקשר של ירידה במשקל ובטיפול במחלת הסוכרת והשמנה," מסביר ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה.
"המחקר שעל בסיסו אושרה התרופה מונג'רו על ידי הרשויות בארצות הברית הוכיח את יעילותה בהפחתה דרמטית של תסמיני דום נשימה בשינה – תסמונת שכיחה במיוחד בקרב אנשים הסובלים מהשמנה. למעשה, רקמת השומן חוסמת את דרכי האוויר וגורמת לדום נשימה בשינה, ולכן הירידה במשקל שהושגה באמצעות מונג'רו סייעה לפתיחת נתיב האוויר."
ד"ר הגואל מוסיף: "הטיפולים החדשניים למחלת ההשמנה מציעים יעילות משמעותית במגוון רחב של מחלות, החל ממניעת אירועי לב ועד טיפול בדום נשימה בשינה. עם זאת, חשוב להבהיר כי אין מדובר ב'תרופות קסם'. על אף היתרונות הרבים של קבוצת תרופות זו, יש צורך בליווי מקצועי של רופא וצוות רב-תחומי לשם קבלת תוצאות מיטביות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו