נזקים בלתי הפיכים, אבחונים שגויים – וסכנת מוות: תמונת מצב בענף האסתטיקה הפרוץ בישראל

היעדר פיקוח והכשרה מתאימה בענף האסתטיקה בישראל חושף את הציבור לסיכונים חמורים, כולל נזקים בלתי הפיכים, אבחונים שגויים וסכנות חיים. המצב הנוכחי דורש התערבות מיידית והגברת האכיפה כדי להגן על בריאות הציבור

ניתוחים אסתטיים (אילוסטרציה) . צילום: גיל אליהו -ג'יני

בכל שבוע, כמעט ללא יוצא מן הכלל, אני נתקל בסיפורים מזעזעים על אנשים שנפגעו כתוצאה מהליכים פלסטיים ואסתטיים שהתבצעו בצורה רשלנית.

הסיפורים משתנים, אך הדפוס נותר זהה - אישה מבוגרת שעברה מתיחת פנים בידי מי שאינו מומחה ונותרה עם נזקים בלתי הפיכים, או מקרה של שאיבת שומן שהתבצע על ידי רופא חסר רישיון, והסתיים באסון שיכול היה להיגמר במוות. המשותף לכל המקרים האלה הוא אחד: ההליכים בוצעו על ידי אנשים שאינם בעלי הכשרה או רישיון מתאים, אולם הם נמכרים לציבור כטיפולים אסתטיים לכל דבר.

הכנות לניתוח שאיבת שומן, (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

מקרים כאלה מצביעים על בעיה עמוקה יותר, כאשר ישנו היעדר אכיפה והנחיות ברורות לציבור. לא מפתיע, אם כך, שמקרים כאלה חוזרים על עצמם שוב ושוב. רק לאחרונה נסגרו שתי מרפאות של רופאים לא מומחים שהציעו טיפולי כירורגיה, אך אין לטעות – מדובר בקצה הקרחון בלבד. האכיפה נעשתה רק בעקבות מקרה קיצוני של מאבק על חייה של אישה שעברה שאיבת שומן בידיו של רופא לא מומחה, ורק אז, באיחור ניכר, הוחלט לאכוף את התקנות.

המצב הנוכחי אינו נוגע רק לכירורגיה פלסטית אלא גם לרפואת העור ומין ולרפואת העיניים; הוא משתרע על פני תחום ההזרקות והסרת נגעים. מדובר בהליכים אשר דורשים ידע רפואי מעמיק ומיומנות גבוהה, שכן תוצאה שלילית או אבחון שגוי עלולים להיות הרסניים, בלתי הפיכים ואף קטלניים. במיוחד כאשר מדובר בנגעי עור שעלולים להיות סרטניים – היעדר אבחון על ידי מי שאינו רופא מומחה בתחום עלול לסכן את חיי המטופל בצורה בלתי הפיכה.

טיפולי הזרקות (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

בנוסף למקרים הקיצוניים של נזקים בלתי הפיכים ומוות, רשלנות בתחום האסתטי יכולה להוביל לנזקים חמורים נוספים, למשל, הוצאת נקודת חן יכולה לפספס זיהוי של מנלומה, להפוך אותה לגידול ולהביא את המטופלים עד לסכנת חיים. גם הוצאת גושי שומן קטנים בעפעף תחתון שנעשים על ידי מישהו שאינו רופא עיניים, עור או פלסטיקאי, תוך שימוש בלייזר, יכולים להוביל לעיוורון. בנוסף, פגיעות בעצבוב כתוצאה מהזרקות שגויות משפיעות על תנועתיות הפנים ותחושת המטופל.

ומה עם הציבור? הוא אינו מודע להשלכות ולסיכונים הכרוכים בטיפולים אלה. אין מספיק הנחיות ותקנות ברורות שמבהירות למי יש רישיון לבצע את ההליכים הכירורגיים והאסתטיים הללו, ואיזה חומרים ובאיזה ההתוויות הטכנולוגיה או החומר מותר לשימוש. הציבור נשאר חסר הגנה ובעיקר ללא ידע קריטי.

אך לא מדובר רק ברשלנות פרטנית – מדובר בכשל מערכתי. משרד הבריאות אינו אוכף כראוי את התחום הפלסטי והאסתטי, ואין גוף שמפקח על התחום באופן סדיר. לא קיימות המלצות ברורות לציבור, והמצב מאפשר לשוק בלתי מבוקר להתפתח – שוק שבו קוסמטיקאיות ללא הכשרה רפואית משווקות את עצמן כ"מומחיות בתחום …" להסרת נגעים, למשל. מדובר בשיווק מטעה שמסכן את הבריאות של מי שאינו מודע להבדלים בין טיפול או התוויה רפואית לעומת אסתטית.

המצב הזה דורש שינוי מיידי. לא ניתן להמשיך במצב שבו חייהם ובריאותם של מטופלים נמסרים לידיים של אנשים שאינם מוסמכים כראוי. לא רק שהמצב הנוכחי מסוכן, הוא גם מערער את אמון הציבור במערכת הבריאות כולה. הציבור זכאי לדעת שהוא נמצא בידיים בטוחות כשהוא בוחר לעבור הליך אסתטי או פלסטי, ושיש גוף שמפקח ומוודא שהרופאים הפועלים בתחום אכן מוסמכים לכך.

הגיע הזמן שהיופי לא יעלה לנו ביוקר - ושמי חותר אליו יוכל לעשות זאת בבטחה, תחת ידיהם של מומחים ולשים סוף למצב המסוכן הזה. יש לקבוע רגולציה ברורה ואכיפה נוקשה שתגן על הציבור מפני טיפולים רשלניים ותבטיח שרק מי שבאמת מוסמך ומומחה בתחום יוכל לבצע הליכים מסוכנים כמו שאיבת שומן, ניתוחי מתיחת פנים והסרת נגעים. במקביל, על משרד הבריאות לקדם את המודעות בציבור, להבהיר מהי הכשרה נדרשת, ומהם הסיכונים והסיבוכים האפשריים. האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית כמו גם האיגוד לרפואת עור ומין והאיגוד לרפואת העיניים הם הגוף המייעץ היחידי למשרד הבריאות בנושא להסדרת הנושא.

—-

פרופ׳ יוסי חייק הוא יו״ר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר