הגידול בבקשות לסיוע נפשי אחרי אירועי 7 באוקטובר - גבוה יותר מזה שהיה בארה"ב אחרי אסון התאומים

מחקר שמבוסס על נתוני שירותי בריאות כללית: בחודשיים הראשונים של המלחמה חל גידול של יותר מ-23% • הגיל הממוצע של המטופלים: 39.1 • יותר נשים מגברים פנו לסיוע • 17.1% מהפונים: מתחת גיל 18 • ההערכה: מגמת הגידול עשויה להתגבר בעתיד הקרוב

בית שרוף בניר עוז אחרי 7 באוקטובר. צילום: ללא קרדיט

בחודשיים שאחרי 7 באוקטובר ותחילת מלחמת חרבות ברזל נרשם גידול של 23.2% בביקוש לטיפולי בריאות הנפש בקהילה. כך עולה ממחקר שמבוסס על נתוני שירותי בריאות כללית. הביקוש לטיפול נפשי גבוה יותר ממה שנצפה אחרי אירועי טרור אחרים, כמו בארה"ב לאחר 11 בספטמבר והאינתיפאדה השנייה בישראל.

מחבלי הנוחבה פורצים לישראל ב־7 באוקטובר, צילום: אי.אף.פי

החוקרים, נעמה בארי-דרזנר ועידו לוריא מבית החולים שלוותה, השוו בין מספר טיפולי בריאות הנפש בקהילה בחודשים אוקטובר עד דצמבר בכל אחת מהשנים 2023-2018. נמצא כי לאחר 7 באוקטובר אשתקד נרשמה עלייה של 23% במספר האנשים שפנו לטיפול נפשי בקהילה בהשוואה ל-2022. עלייה זו בולטת משמעותית ביחס למגמת הפניות לטיפול מאז 2018.

הגידול במספר הפונים לטיפול היה גבוה מהמצופה, והחוקרים מציינים כי הוא מיוחס בחלקו לאופי האכזרי של מתקפת חמאס

בחודשים אוקטובר-דצמבר 2018 פנו כ-0.8% מהאוכלוסייה לטיפול נפשי. באותם חודשים בשנת הקורונה הראשונה פנו לטיפול כ-0.95% מהאוכלוסייה, ואילו לאחר המתקפה ותחילת המלחמה זינק מספר הפונים לשירותי בריאות הנפש במרפאות ועמד על 1.22%.

עשרות אלפי ביקורים במרפאות

העלייה במספר הפונים לטיפול היתה גבוהה מהמצופה לאוכלוסייה הכללית, והחוקרים מציינים כי היא מיוחסת בחלקה לאופי האכזרי של מתקפת חמאס מבחינת מספר הנפגעים ומבחינת אכזריותה.

עלייה במקרי דיכאון וחרדה בקרב ישראלים מאז 7 באוקטובר כתוצאה מהאירועים הקשים והמתח המתמשך, צילום: freepik

בחודשים אוקטובר עד דצמבר 2023 נרשמו 65,198 ביקורים במרפאות בריאות הנפש בקרב מבוטחי כללית. הגיל הממוצע של המטופלים היה 39.1, מעט יותר צעיר מאשר בשנים קודמות. 52.6% מכלל הפונים היו נשים ו-17.1% בני נוער מתחת לגיל 18.

החוקרים מציינים כי כרגע לא ניתן לצפות אם המגמה תתעצם או תתמתן, ולנתון זה יש חשיבות בתכנון שירותי הבריאות להמשך. "מערכת בריאות הנפש הציבורית בישראל היתה מצויה בעומס משמעותי טרם המשבר הנוכחי עם זמני המתנה ארוכים לאבחון ולטיפול, וכן מהיחס של 11,705 תושבים לכל פסיכיאטר ו-1,056 לפסיכולוג מומחה בשירות הציבורי. בנוסף, מגפת הקורונה הביאה לעלייה בביקוש לטיפולים", מציינים החוקרים ומוסיפים כי אירועי טרור רבי נפגעים ומלחמה מעלים את הצורך והדרישה לשירותי בריאות הנפש.

בצל העלייה בביקוש לסיוע נפשי: במערכת הבריאות חוששים מקריסה, צילום: Getty Images

לדבריהם, "עם הפערים הקיימים בשירותי בריאות הנפש הציבוריים יש חשש למשבר מתקרב במערכת בריאות הנפש בישראל. מצב זה מחייב אסטרטגיות מיידיות וארוכות טווח כאחד, כדי לתת מענה לצרכים הגדלים". ההערכה היא שמגמת הגידול של 23% בצריכת שירותי בריאות הנפש תישאר ברמה זו ואולי אף תתחזק בעתיד הקרוב.

המחקר התפרסם בכתב העת "הרפואה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר