זריקת ההרזיה הפופולרית וויגובי, שהחלה להימכר בישראל לפני כארבעה חודשים, לא נמצאת בסל התרופות ואף לא מסובסדת של אף קופה, כך שלאזרחים רבים יש קושי ברכישתה, העומד על כ־700 שקלים לחודש. רופאים מומחים להשמנה מצאו דרך להשתמש במזרק באופן שחוסך עד פי ארבעה בכמות, כך שניתן לרכוש ב־1,210 שקלים כמות שתספיק לכארבעה חודשי טיפול.
איך עושים זאת? על ידי רכישה של מזרק שבו מינון גבוה של תרופה (2.4 מ"ג בכמות שמספיקה ל־4 שבועות של טיפול), והזרקה של מינון נמוך יותר מתוכו. בחודש הראשון לשימוש המינון המומלץ הוא 0.25 מ"ג לשבוע, בחודש השני המינון עולה ל־0.5 מ"ג, ובחודש השלישי ל־1 מ"ג. כך שמזרק אחד במינון גבוה יכול להספיק לשלושה חודשי שימוש. גם בהמשך לא כל המטופלים מגיעים למינון המקסימלי, אם בשל תופעות לוואי ואם משום יעילות במינון נמוך יותר.
בחודשים האחרונים נפוצה באתרים שונים וברשתות החברתיות "טבלת המרה" שמראה איך ניתן לכוון את המזרק של וויגובי לפי מספר "קליקים" כך שייתן מינון נמוך יותר ויספיק ליותר זמן.
וויגובי מכילה את החומר הפעיל סמגלוטייד ונמצאה כמובילה לירידה של כ־20% ממשקל הגוף אצל מי שנוטל אותה. בתקופה שלפני הגעתה לארץ השתמשו מטופלים בתרופה אוזמפיק, שמכילה גם היא את החומר הפעיל סמגלוטייד ומיועדל לחולי סוכרת.
מחירה של אוזמפיק עומד על כ־390 שקל ל־1 מ"ג, לעומת 723 שקל למינון זהה של וויגובי. אך מרגע שהגיעה תרופת ההרזיה וויגובי הנחה משרד הבראות שלא למכור את האוזמפיק לצורך הרזיה, משום שמדובר בטיפול שלא לפי ההתוויה הרשומה ("אוף לייבל"), והמטופלים התבקשו להחליף טיפול לוויגובי היקרה יותר. אך בזכות שיטת ה"קליקים" פערי המחיר בין שני התכשירים מצטמצמים.
"מרגע שמשרד הבריאות חסם את האפשרות לתת אוזמפיק, שהיתה זולה יותר, וקבע שיש לעבור לוויגובי, הכיס של המטופלים נפגע", אומר ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז לטיפול בהשמנה שמטפל במטופליו בשיטת ה"קליקים".
"המטרה שלי היא להפחית עלויות וגם להפחית תופעות לוואי. המינון המקסימלי במזרק הוא 2.4 מ"ג לשבוע, אבל אני מפרק אותו אחרת ו'חותך' ממנו את המינון הנכון. מבחינה כלכלית ברור שעדיף לקחת מינון גבוה ולהוציא ממנו את המינונים הנמוכים. אבל גם הריכוזים של החומר שונים, כך שחוץ מחיסכון בכסף מפחיתים גם תופעות לוואי - וזה ההבדל בין הפסקת טיפול בגלל תופעות לוואי קשות לשמירה על המשקל", הוא אומר ומציין כי "צריך להיעזר בליווי של רופא. זה לא 'זבנג וגמרנו', וגם קצב העלייה במינון של התרופה צריך להיות מותאם למטופל. יש צורך במינונים שונים למטופלים שונים. יש אנשים שמגיעים אלי כבר אחרי שנכשלו בתרופה בגלל תופעות הלוואי ובטיפול אנחנו מצליחים לייצר ירידה".
לאחרונה קרא איגוד רופאי המשפחה לרופאים להמליץ למטופלים לדחות את תחילת הטיפול בזריקות ההרזיה בגלל מחירן הגבוה ולחכות לראות אם יהיה מימון דרך קופות החולים או חברות הביטוח. זאת מחשש שמטופלים יתקשו לעמוד בהוצאות ויפסיקו ליטול את הטיפול, דבר שעלול לגרום לעלייה חוזרת במשקל וליותר נזק מתועלת. באיגוד רופאי המשפחה המליצו "לדון עם כל מטופל לפני תחילת הטיפול בהשלכות הכלכליות".
יודגש שוויגובי לא נמצאת בביטוחים המשלימים של קופות החולים, בניגוד לאוזמפיק שכן מסובסדת, וגם לא ניתנת דרך סל התרופות.
"הקטע הכלכלי מאוד מכביד", מאשר ד"ר הגואל. "אם מטופל צריך כל חודש להוציא 1,250 שקלים אני לא יודע איך זה הולך לעבוד. חשוב להוריד את העלות לכמה שפחות. אנחנו צריכים לעבוד לטובת המטופלים שלנו ולא צריך להכתיב לרופא מה לעשות. המטרה לייצר בריאות טובה, ואם אנחנו יכולים לעשות את זה בכמה שפות עלויות אני לא רואה את החיסרון פה. האיגוד לרפואת המשפחה צודק במה שהוא אומר, אבל האלטרנטיבות לא טובות".
אבל האם השימוש באופן הזה הוא חוקי? לאחרונה, בגלל מחסור במינון הנמוך (0.25 מ"ג) של התרופה אוזמפיק, נעשתה פנייה ליו"ר ארגון הרוקחות פרופ' אייל שוורצברג ולפרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת, בנושא והשניים קבעו, לאחר פנייה ליצרנית התרופה נובו נורדיסק ועיון בתיק הרישום של המזרק ב־FDA ובמשרד הבריאות שניתן לעשות שימוש בעט שמכילה 0.5 מ"ג של אוזמפיק למינון של 0.25 מ"ג בשיטת ה"קליקים" ולפי המלצה והדרכה של הרופא המטפל.
השניים מדגישים שזהו "פתרון זמני ונקודתי" במענה למחסור ושהוא לא מיועד לשימוש שלא לפי ההתוויה גם להרזיה. עם זאת, המזרקים של אוזמפיק ו־וויגובי, כמו גם החומר הפעיל בהם, זהים.
כמו כן, מינון משתנה שכזה נהוג גם במזרקים של תרופות פוריות. בכיר במערכת הבריאות השווה את שיטת ה"קליקים" לנטילה של חצי כדור, שמקובלת ונהוגה.
לדברי פרופ' איתמר רז, "האמירה של רופאי המשפחה לא לקחת את הטיפול בשל מחירו ולהיעזר בשיטות אחרות לשמור על המשקל היא שטויות במיץ עגבניות. 95% ממי שלא משתמש בתרופות הרזיה יחזור למשקלו הקודם. זו טיפשות להמליץ זאת. תרופות ההרזיה מרפאות סוכרת והשמנה בכ־60% ממי שמשתמשים, וחשוב שישראל תהיה בין הראשונות שמשתמשות בזה.
"בטוח למטופלים להשתמש במינון המופחת בהנחיה של רופא. עדיף שמטופל יחסוך כסף ויתמיד בטיפול מאשר שיישאר עם השמנה. אני עושה את זה יום־יום עם מטופליי. זה תהליך שצריך לעשות בליווי רופא".
יצוין כי תוקף של מזרק לפי הנחיות היצרן עומד על 6 שבועות מהפתיחה, אך לדברי פרופ' רז אין מניעה להשתמש במזרק אחד במשך 4-3 חודשים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו