שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

עמוק מתחת לאדמה ועם "כספת" משוריינת: הצצה ראשונה לבנק הדם החדש של ישראל

אחרי חמש שנות עבודה מאומצת, ורק יומיים מפרוץ המלחמה, נחנך ברמלה בנק הדם הנחשב המתקדם מסוגו בעולם • "ישראל היום" זכה בסיור בלעדי במתקן שכולל את המעבדות החדשניות בעולם, חדרי קירור ענקיים - וגם את בנק החלב הלאומי ובנק הדם הטבורי

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
      שר הבריאות מתייחס לסל התרופות (ארכיון) // ערוץ הכנסת

      כבר במהלך השבת השחורה, כשהתגלה ההיקף המבעית של האסון, היה ברור לפרופ' אֵילַת שנער, סמנכ"לית שירות הדם במד"א, שההיערכות להתרמה ולהכנת מנות הדם לריפוי הפצועים תהיה חסרת תקדים.

      וכבר באותו היום החל גם מבצע התרמות דם חסר תקדים בהיקפו, שכבר הביא כ־80 אלף ישראלים לתרום בהתנדבות מדמם למען הפצועים והחולים בישראל. בינתיים, התקבלה גם החלטה דרמטית להקדים לעבור לעבודה מלאה במבנה החדש של בנק הדם הלאומי ברמלה, שהוא מהמתקדמים ומהמשוכללים ביותר בעולם. 

      בנק הדם הלאומי ברמלה, צילום: קוקו

      "ישראל היום" קיבל הצצה ראשונה למתקן בנק הדם הלאומי החדש, שהחל בעבודה מלאה כבר ב־9 באוקטובר ושנמצא במתקן תת־קרקעי מוגן הרמטית, כפי שטרם היה בישראל ובעולם. בנק הדם כולל: מעבדות בנק הדם המתקדמות בעולם; מתקנים חדישים לרישום, לטיפול, לבדיקה ולהכנה של מנות דם לפני שליחתן לבתי החולים ולצה"ל; מערכות אוטומטיות מתקדמות להפרדת הדם למרכיביו השונים; מתקני אחסון של מנות דם; חדרי קירור ענקיים בטמפרטורה של מינוס 30 מעלות לאחסון חלק ממרכיבי הדם; וכן את בנק החלב הלאומי ואת בנק הדם הטבורי.

      אחרי 40 שנה בשיבא

      בנק הדם החדש ברמלה עבר מהמתקן הידוע והמוכר זה 40 שנה בשטח של ביה"ח הממשלתי שיבא בתל השומר. לראשונה בארץ, נבנתה בו גם כספת ממוגנת עם קירות בטון, המכונה בבנק הדם "הקפסולה". היא ממוקמת 15 מטרים מתחת לאדמה, ויכולה לתפקד כמתקן עצמאי בפני עצמו בתוך בנק הדם, שנהנה גם מאספקת חשמל עצמאית. 

      ה"קפסולה" הייחודית נועדה לאחסן בשעת חירום את כל מלאי הדם הלאומי למקרים קיצוניים ולמשברים לאומיים, כמו אסונות טבע ומלחמה רב־חזיתית, הכוללת שיגור טילים באופן מאסיבי. המיגון של הקפסולה מבוסס על קירות בטון מאסיביים במיוחד, שמחוזקים על ידי מוטות פלדה באורך מצטבר של קילומטרים. חוזקם נקבע על ידי פיקוד העורף, והביצוע של המיגון המיוחד נעשה על ידי התעשייה הצבאית הישראלית (תע"ש).

      2,500 מנות דם לצה"ל. בנק הדם החדש, צילום: קוקו

      לפי נתוני מד"א, מאז תחילת המלחמה סיפק בנק הדם הלאומי כ־2,500 מנות דם מלא לצה"ל. הדם נמצא בקירור במסוקים ובאמבולנסים הצבאיים המפנים פצועים מהלוחמה בעזה, וגם בחלק ממתקני הטיפול הראשוני בפצועים במלחמה. לדברי בכיר בחיל הרפואה, הדם שסיפק בנק הדם כבר הציל חיים של חיילים רבים שנפצעו במלחמה, ושימוש נרחב כזה בדם שנמצא בקירור לשימוש מיידי לא קיים כיום בצבאות אחרים בעולם.

      בנק הדם נפתח באופן מלא ומהיר בעקבות טבח השבת השחורה והמלחמה, אבל נבנה במשך כחמש שנים בעלות של 130 מיליון דולר, שגויסו באמצעות אגודת ידידי מד"א בארה"ב. בין התורמים נמצאים בני הזוג ברני ובילי מרכוס, שהבניין כולו נושא את שמם; ד"ר מרים אדלסון ובעלה המנוח שלדון אדלסון ז"ל (ד"ר אדלסון היא מו"ל "ישראל היום" ומשפחת אדלסון היא הבעלים של החברה שמחזיקה במניות "ישראל היום"); קרן הפילנתרופיה של בלומברג; קרן הלמסלי; משפחות קראון וזוסמן ועוד תורמים רבים, ששמם מצוין על קיר התורמים בכניסה המרשימה לבניין. 

      הכניסה המפוארת לבנק הדם, צילום: קוקו

      270 אלף תרומות דם בשנה

      שירותי הדם של מד"א אחראים על פי החוק לאיסוף ולאספקה של הדם בישראל, והם אוספים מדי שנה כ־270 אלף מנות דם, ובבנק הדם החדש ניתן לטפל בחצי מיליון מנות דם בשנה. מנות הדם מגיעות מעשרות אלפי ישראלים. בשגרה, רוב תורמי הדם הם בגילי 24-17, ומרביתם הם גברים. במבצע התרמות הדם במלחמה, כחצי מכל תרומות הדם הגיעו מנשים - כפי שנחשף ב"ישראל היום".

      ב־2022 סיפק בנק הדם כ־226 אלף מנות דם ועוד כ־181 אלף מנות של מרכיבי הדם, וכ־40 אלף ליטרים של עודפי פלזמה המופקת מהדם מסופקים לצורך הכנת תרופות. על פי נתוני מד"א, כשליש ממנות הדם ניתנות לנפגעי טראומה ותאונות, כשליש לחולים במחלות סרטן הדם וכשליש לחולים במחלות כרוניות שונות.

      להגיע בזמן לבתי החולים, צילום: קוקו

      במעבדת בנק הדם קיים מתקן אוטומטי חדשני ראשון מסוגו בעולם לביצוע בדיקת תרומות דם, וחברת "אילקס מדיקל" אחראית להקמה המהירה של המעבדה בזמן המלחמה ולתפעולה.

      תמי גלילי, מנכ"לית אילקס מדיקל: "אירועי ה-7 לאוקטובר הכפילו פי 4 את צורכי הדם של מדינת ישראל, מד"א מצאה עצמה מתרימה אלפי מנות דם, אותן יש לבדוק ולהפריד, עבור הפצועים. אילקס כשותפה ארוכת שנים של מד"א, במאמץ חריג של הצוותים, הצליחה להעמיד את התשתיות האוטומטיות שהיו בהליך בניה, ולהעבירן למצב פעילות שוטפת, תוך יומיים, ובקיצור הזמן במספר חודשים, וזאת תוך שהיא מתמודדת עם גיוס צו 8 של עובדים רלוונטיים. תחושה של שליחות."

      מנכ"ל מד"א אלי בין אמר ל"ישראל היום": "היתרון הגדול ביותר של בנק הדם הוא בכך שהוא ממוגן מפני איומים ועמיד בפני כל מתקפה על מדינת ישראל. ראינו את זה בבירור בשבועות האחרונים. בזכות אותו מיגון, מתחילת המלחמה הצלחנו לעבד כמויות גדולות מאוד של מנות ושל מרכיבי דם, ולהמשיך בעבודה רציפה גם תחת ירי רקטי ואזעקות.

      אלי בין, מנכ"ל מד"א, צילום: דוברות מד"א

      "למיטב ידיעתנו, לא קיים עוד בנק דם עם יכולות כאלה בשום מקום בעולם. בעזרת הטכנולוגיה החדשה שיושמה בבנק הדם אנחנו מייעלים את הליך הבדיקה, העיבוד והחלוקה של מנות הדם. המכשור החדש כה מתקדם, שבעתיד הקרוב נוכל להכפיל את כמות מנות הדם המעובדות במתקן.

      גם תרומות של חלב

      "מלבד בנק הדם הממוגן של מד"א, שוכן במבנה החדש גם בנק חלב האם הלאומי של מד"א, שאליו מגיעות תרומות חלב אם מכל הארץ", מוסיף בין. "בזכות בנק החלב, עשרות תינוקות קיבלו מאז תחילת המלחמה חלב אם שהיו זקוקים לו. מרכז שירותי הדם הלאומי החדש ע"ש ברני ובילי מרכוס נתרם על ידי ידידי מד"א בישראל ובעולם. בזכותם, לצד הירתמות תורמי הדם, הצלחנו בשבועות האחרונים לספק לבתי החולים בארץ ולצה"ל כמויות דם חסרות תקדים בזמן אפס, ואנחנו מברכים ומודים על ההתגייסות המדהימה הזו".

      פרופ׳ אֵילַת שנער, סמנכ"לית בנק הדם במד"א, אמרה ל"ישראל היום": "העיתוי של מעבר שירותי הדם של מד"א למרכז החדש ברמלה אפשר לנו להיות במקום הנכון ובזמן הנכון בצורה הטובה ביותר, פשוטו כמשמעו. בשבועות האחרונים הצלחנו לספק את מנות הדם ואת מרכיבי הדם בתוך זמן קצר ביותר, בין היתר בזכות טכנולוגיה מתקדמת לביצוע בדיקות ולעיבוד המנות. המעבדות שלנו נמצאות במקלט ממוגן, כך שעובדי שירותי הדם תפעלו את התהליך. גם הם וגם מלאי הדם מוגנים. בזכות ההגנה הזו, גם היחידה המיוחדת של בנק חלב האם הלאומי של מד"א יכלה לספק חלב לפגים, וגם לכל התינוקות שהיה להם הצורך בשבועות האחרונים". 

      "לספק מנות בזמן הקצר ביותר". פרופ' אילת שנער,

      ד"ר שונית רינקביץ־שופ, מנהלת המעבדה למרכיבי דם, אמרה: "מאז השבת השחורה, עובדי המעבדות הוותיקים והמסורים של בנק שירותי הדם של מד"א, לצד אנשי גדוד המילואים המטכ"לי של שירותי הדם של מד"א, החלו בטיפול, בעיבוד ובבדיקה של אלפי מנות דם שהותרמו, כדי לעמוד בדרישה העולה לאספקה של מנות ושל מרכיבי דם לצבא ולכלל בתי החולים בארץ. לכוח המעבדה המקצועי הצטרפו אנשי מילואים שביקשו להתגייס לבנק שירותי הדם של מד"א, ומתנדבים רבים שביקשו לעזור. עבדנו יחד שעות רבות, במשמרות ארוכות מסביב לשעון, למען מטרה אחת משותפת הגדולה מכולנו - הצלת חיים".

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר