לוחם מגלן סמ"ר מתן גוטליב ז"ל רצה מאוד להיות דוֹד, אבל לא הספיק. רק כמה שבועות לפני שמתן נפל ברצועת עזה, קיבלו אחיו הנשוי ואשתו את ההודעה שהם בהריון, אבל הידיעה המשמחת לא הספיקה להגיע למתן שהיה בלחימה רציפה במבצע "שובו בנים" ולאחר מכן עמוק בתוך עזה במבצע "צוק איתן". הוא נהרג בהתפוצצות המבנה הממולכד של מרפאת אונר"א באזור חאן יונס, מבלי לדעת שחלומו עומד להתגשם. יחד עמו נהרגו שני לוחמים נוספים מהצוות, סמ"ר גיא אלגרנטי וסמ"ר עומר חי, ונפצעו עוד 14.
"עומר, אח של מתן, התחתן שנה לפני שמתן נהרג", מספר מאירי זרמי, בן דודו של מתן, "במשך כל השנה הזאת מתן כל הזמן שאל את אחיו עומר וטל גיסתו: 'מה עם ילדים?' ו'מתי הריון?', והזכיר להם שהוא מת כבר להיות דוד. גם בפעם האחרונה שבה נפגשנו, דיברנו על מה שהוא יעשה אחרי שהוא ישתחרר וגם אז הנושא הזה עלה. זה היה מאוד חשוב לו". וכך, רק כשבני המשפחה הגיעו להיפרד ממתן, ברגעים שלפני הלוויה, רק אז הם יכלו לספר לו שהוא סוף סוף הולך להיות דוד כמו שתמיד חלם.
"אחר כך, בנסיעה האיטית הארורה ההיא אחרי הרכב הצבאי עם הארון של מתן", נזכר מאירי, "בכיתי ואמרתי לעצמי שאני אספר על הדוד המושלם מתן, שאכתוב ספר למי שיבוא או תבוא, כדי שיכירו אותו וידעו כמה מדהים הוא היה".
"אחרי שמתן נפטר נולדו במשפחה ארבע אחייניות. הן יודעות שיש להן דוד, הן היו באזכרות שלו כל החיים שלהן, והבית של סבא וסבתא מלא בתמונות של מתן. מתן תמיד איתנו, הוא נוכח, הוא ממשיך לחיות בתוכנו, אבל לא רק כזיכרון, אלא אנחנו רואים איך הוא חי בתוכנו. כשהבנתי שהאחייניות האלו הן איפה שמתן הכי ממשיך לחיות – שהוא קיים בחיוך שלהן, בעיניים שלהן, בחיים שהן חיות – החלטתי שהן יהיו הגיבורות של הספר".
עכשיו מבקש מאירי להוציא את הספר שכתב, "הבית בקצה השמים", שמספר על המסע המרגש של ארבע גיבורות צעירות בעקבות הדוד שגר רחוק מדי, בבית שנמצא בקצה השמיים. הכול מתחיל כשגיבורות הספר מגיעות ליום קייטנה אצל הסבא והסבתא, ההורים של דוד מתן, ויוצאות למסע הרפתקאות בלשי שמתחיל בשאלה אחת תמימה: "מה מתן עושה בתמונה?". איך הספר נגמר, לא נגלה לכם, רק נספר שהספר רצוף בסיפורים קטנים על מתן ובמהלכו הגיבורות מגלות איך כל אחת מהן דומה למתן בדרכה, וגם ההורים השכולים מגלים שמתן ממשיך לחיות דרכן.
הנוכחות של השכול בספר לא עושה אותו קשה מדי לילדים?
"זה סיפור אופטימי. כל מי שאיבד מישהו יודע שאין דרך להתמודד עם השכול מלבד האופטימיות. הדיאלוג הזה בין השכול לחיים חייב להתקיים, ולכן המוות נוכח בהרבה מאוד ספרי ילדים. גיבור הספר 'הארי פוטר', למשל, שהוא ספר הילדים הכי נמכר בהיסטוריה, הוא ילד שאיבד את שני הוריו. לא מדובר בספר לילדים בגיל הרך אלא לילדים בגיל הקריאה, ובספר אני רוצה להציף את זה שאי אפשר להתעלם מהשכול, כי הוא קיים בנו. הוא חלק מהחיים".
לתמיכה בהוצאת הספר "הבית בקצה השמים" לחצו כאן