אסאדו עם בצלים ועגבניות | צילום: אסף קרלה

יוסי שטרית יודע בדיוק מה אתם צריכים להכין בסופ"ש החורפי הזה

החורף הישראלי לא בדיוק חורפי, אבל כשכבר מגיעים כמה ימים קרירים - כדאי לנצל את זה בחוכמה למשל, כדי למלא מחדש את הכוחות במאגר, בעזרת מנות חורפיות שהופכות כל יום קר לנהדר

אין דבר טוב יותר מאשר לנצל את סופי השבוע כדי לעצור, לנוח ולהתמלא אנרגיה חדשה. במיוחד כשמדובר בסוף שבוע חורפי. יש משהו בסופי שבוע קרירים שמחזק את תחושת הרוגע שלנו. אני אוהב לטייל בסופי שבוע כאלה - אבל לפעמים גם להישאר בבית ולהתמכר לתחושת השקט.

בחורף, ימי שישי מתחילים בסידורים ובבישולים, ואז הכל נעצר. הגשם היורד בחוץ והרוח הסוערת יוצרים אווירה שונה מזו שבשאר ימי השבוע, בזמן שאנחנו במרוץ של עבודה ושל דרישות בלתי פוסקות. סוף שבוע חורפי מספק לנו את ההזדמנות המושלמת לעצור. זה הזמן להדליק את תנור החימום או את הקמין, להכין כוס תה חם ולשקוע בעיתון או בסרט טוב.

זמן לבישולים, צילום: אסף קרלה

הרוגע, היעדר הרעש של פגישות עבודה וטלפונים מצפצפים, ההתנהלות האיטית של הדברים - כל זה נותן לנו זמן להחזיר לעצמנו את האנרגיה שהוצאנו במהלך השבוע, וגם, כמובן, להשאיר משהו למשפחה ולחברים הקרובים.

החורף ממש מזמין אותנו להתקרב לעצמנו ולאנשים שאנחנו אוהבים. אנחנו סוף־סוף משקיעים את הזמן בשיחה טובה, בארוחת ערב חמה ובזמן איכות עם הילדים, וכך, כמעט בלי לשים לב, מחדשים את הכוחות של עצמנו. במהלך השבוע - ובכלל, במהלך חיי היומיום - לא תמיד יש לנו את הזמן להעריך את הרגעים הקטנים וההכרחיים האלה של החיים. עכשיו זה בדיוק הזמן לעצור לרגע, לחלץ איברים, לסדר בראש כל מיני דברים ולהכין מנות חורפיות שמושלמות לימים הסגריריים.

תבשיל מושלם לסופ"ש חורפי, צילום: אסף קרלה

אסאדו עם בצלים ועגבניות

המרכיבים:

  • 15 בצלי שאלוט שלמים, קלופים
  • 1.5 ק"ג נתח אסאדו (מספר 9) ללא עצם, חתוך לקוביות
  • 2 בצלים לבנים גדולים, פרוסים
  • 3 שיני שום
  • 10 גרגירי פלפל אנגלי שלם
  • מלח ופלפל
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית פפריקה
  • 3 עגבניות מגורדות

אופן ההכנה:

  1. מטגנים בסיר את בצלי השאלוט עד להזהבה, מוציאים מהסיר ומניחים בצד.
  2. באותו סיר מטגנים את קוביות האסאדו מכל הצדדים, מוציאים ומניחים בצד.
  3. באותו סיר מטגנים את פרוסות הבצל הלבן, עד להזהבה.
  4. מחזירים לסיר את הבשר, מוסיפים את התבלינים, את העגבניות המגורדות ושתי כוסות מים חמים (או עד לגובה הבשר). מביאים לרתיחה.
  5. אחרי הרתיחה מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים כ־3 שעות, עד שהבשר מתרכך.
  6. מוסיפים את בצלי השאלוט המטוגנים.
  7. לאחר הבישול, מומלץ להכניס לתנור חם ללא מכסה להשחמה.
ממולאי לשון הפר, צילום: אסף קרלה

לשון הפר ממולא אורז ובשר

המרכיבים:

  • 1 בצל חתוך לרצועות
  • 1 חבילה של עלי לשון הפר (אם לא השגתם, אפשר להשתמש בתרד טורקי גדול או בעלי מנגולד במקום)

למילוי:

  • 1/2 כוס אורז בסמטי
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • 1 בצל קצוץ
  • מלח ופלפל לבן
  • 1 חופן פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כפית בהרט שטוחה
  • 1/2 כפית קינמון טחון

לרוטב:

  • 5 שיני שום חצויות
  • 2 עגבניות מגורדות בפומפייה
  • מלח
  • 1 כפית פפריקה חריפה
  • 1 כוס ציר בקר (או מים)

אופן ההכנה:

  1. חולטים את האורז במים חמים למשך 3 דקות (כמו שמבשלים פסטה), מסננים ומקררים.
  2. מערבבים את כל מרכיבי המילוי, כולל האורז, ולשים היטב.
  3. מטגנים במחבת את רצועות הבצל עד להזהבה קלה, ולאחר מכן מפזרים אותן בתבנית שיכולה להיכנס לתנור.
  4. פורסים כל עלה כשה"ורידים" שלו כלפי מטה.
  5. מניחים מילוי על חצי עלה (לאורך) וסוגרים את חציו השני מעל. מהדקים היטב את הקיפול.
  6. מסדרים את העלים בתבנית, על הבצל, כשהם צמודים זה לזה כמו מניפה (ראו תמונה למטה).
  7. במחבת עם מעט שמן מטגנים את שיני השום.
  8. מוסיפים למחבת את העגבניות המגורדות, מתבלים וממתינים שנוזל העגבניות יצטמצם.
  9. כשכמעט לא נותרו נוזלים, מוסיפים את הציר (או את המים) ומביאים לרתיחה.
  10. שופכים את הרוטב מעל העלים הממולאים.
  11. אוטמים את התבנית בנייר כסף, ואופים בתנור בחום של 180 מעלות למשך 45 דקות.
מסדרים את העלים בתבנית כשהם צמודים זה לזה כמו מניפה, צילום: אסף קרלה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר