יתרונות תזונתיים וטעם ייחודי: הפרי הכי שווה של העונה

מה הופך את האנונה לכל כך מיוחדת? איזה ערכים תזונתיים יש לה? איך אוכלים אותה ואיפה אפשר להשיג אותה? • וגם – מתכון מפתיע לסביצ'ה אנונה • כל מה שאתם צריכים לדעת על מי שזכתה לכינוי "פרי הפלא"

אנונה, פרי הפלא. צילום: GettyImages

החורף מביא עמו את פירות העונה המוכרים והאהובים - ההדרים, התותים והאפרסמונים, אך לצידם מסתתרים אוצרות קולינריים שלא זוכים למספיק הכרה – וביניהם האנונה. אנונה היא מהפירות המסתוריים והאקזוטיים ביותר של העונה. למרות מראה מעט מוזר וקליפה ירוקה-מחוספסת, מתחתיה מסתתר בשר מתוק, קרמי ומפנק.

יש לה קליפה ירוקה מחוספסת והפרי עצמו מתוק וקרמי, מזכיר בטעמיו אננס ואגס, האנונה נמצאת כעת בשיא עונתה, ומציעה לצד יתרונות תזונתיים, גם טעמים ייחודיים.

מקורה של האנונה בדרום אמריקה, באזורים טרופיים כמו פרו וברזיל, שם כינו אותה "תפוח קרמי". היא הופצה בעולם על ידי חוקרים ספרדים במאה ה-16 הגיעה לישראל במהלך המאה ה-20, והתגלתה כמתאימה להפליא לאקלים המקומי הסתווי-חורפי.

בשר מתוק, קרמי ומפנק, צילום: GettyImages

כדי לגדל אנונה נדרשים ניסיון ומיומנות רבה, כיוון שהעץ רגיש לשינויים בטמפרטורה וזקוק להשקיה קפדנית. "האנונה היא פרי מיוחד ושונה, שדורש המון השקעה ותשומת לב. כל פרי שיוצא מהמטע הוא תוצאה של עבודה קשה ומדויקת" מספר גיל אריאל, חקלאי ממושב בן עמי המתמחה בגידול אנונה.

"אני מגדל גם אבוקדו, פפאיה ופומלה, אבל האנונה היא הגידול המאתגר ביותר. חשוב לקטוף את הפירות בזמן, כי ברגע שהם מבשילים, הם נופלים מיד לקרקע וגם לאחר הקטיף אין לפרי חיי מדף ארוכים. למרות האתגרים, אין תחליף לטעם המיוחד ולערכים התזונתיים שהאנונה מציעה, וזה מה שמוביל אותי להמשיך ולהתמקד בגידול זה".

אנונה טרייה אפשר לרכוש דרך קבוצות לרכישה ישירה מהחקלאים, שווקי איכרים, וגם בחלק מרשתות הסופרמרקט וחנויות הטבע. "צרכנים שמחפשים את האיכות הטובה ביותר פונים לרכישה ישירה מהחקלאים או לשווקי איכרים. בגלל חיי המדף הקצרים שלה, היא תירקב במהירות אם לא תשווק סמוך למועד הקטיף", מוסיפה ענת רשף גלעד, פירותנית ומייסדת שותפה של מיזם "הענתיות" המשתף פעולה עם מאות חקלאים ברחבי הארץ ומנגיש את התוצרת החקלאית לציבור. "טעמה העמוק, מתיקותה הטבעית ומרקמה הקרמי הופכים אותה לפינוק מושלם לאכילה טבעית או לשימוש במנות יצירתיות. היא גם מלאה בויטמינים, ערכים וסיבים תזונתיים להם הגוף זקוק בתחילת החורף".

להיפטר מהגרעינים השחורים, צילום: GettyImages

איך בוחרים?
אנונה בשלה וטרייה היא אנונה בעלת קליפה ירוקה ומעט רכה בלחיצה קלה. אם הקליפה קשה מדי, הפרי אינו בשל עדיין, ואם היא רכה מאוד – ייתכן שהבשיל יתר על המידה. אנונה בשלה תהיה בעלת ניחוח עדין ומתוק.

איך אוכלים?
חוצים אותה לאורכה, ומחלצים את הגרעינים השחורים (יש לא מעט כאלו). השתמשו בכפית כדי להוציא את בשר הפרי הרך והקרמי – בדיוק כמו שאוכלים גלידה. אפשר לאכול את האנונה כפי שהיא או לשלב אותה במתכונים. טעמה המתוק והחמצמץ משתלב היטב גם בסלטים.

למה כדאי?
מעבר לטעמה הנפלא, האנונה ידועה גם כפרי מרפא, שכן היא עמוסה בכל טוב: ויטמין C שמחזק את המערכת החיסונית, אשלגן שמחזק את פעילות הלב, וסיבים תזונתיים שעוזרים לעיכול ולהרגשת שובע לאורך היום. האנונה זכתה לכינוי "פרי הפלא", מכיוון שהיא מכילה חומרים פעילים מקבוצת האצטוגנינים (Acetogenins) שנחקרו על יכולתם להילחם בגידולים סרטניים על ידי פגיעה באספקת הדם אל הגידול.

אקזוטי וטעים, צילום: גיל אריאל

רוצים מתכון? בבקשה

המרקם החלקלק של האנונה וצבעה הלבן-שקפקף מזכירים דג טרי, מה שהופך אותה לבחירה המושלמת להכנת סביצ'ה טבעוני. אביבית פריאל-אביחי, השפית של מסעדת "אוזריה" שבשוק לוינסקי בתל אביב, יצרה מתכון לסביצ'ה אנונה המשלב פירות הדר, טעמים חמצמצים וחריפים ותיבול עדין, המביאים לשולחן מנה צבעונית ועשירה בטעמים.

סביצ'ה אנונה, צילום: אביבית פריאל אביחי

סביצ'ה אנונה והדרים
מתכון של אביבית פריאל-אביחי, שפית מסעדת "אוזריה"

 

מצרכים ל-4 מנות:

  • 1 אנונה גדולה ורכה, קלופה ומנוקה מגרעינים, חתוכה לקוביות
  • 1 תפוז מופרד ל"פילטים" (תוכן הפלחים בלבד, ללא הציפוי הלבן)
  • 1 כף גדושה כוסברה קצוצה
  • 1/4 כפית שום כתוש
  • 1 בצלצל שאלוט פרוס לפרוסות דקות
  • 1/4 כפית פלפל צ'ילי אדום קצוץ דק
  • מיץ מקלמנטינה אחת
  • 2 כפות מיץ לימון טרי
  • 3 כפות שמן זית
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • לעיטור: נבטי כוסברה

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל המצרכים בקערה.
  2. מעבירים לצלחות הגשה ומעטרים בנבטי כוסברה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר