פילה לברק עם פירה אפונה | צילום: אסף קרלה

איזו הברקה: מנת דג חגיגית ומרשימה, כמעט בלי עבודה

היא קטנטנה, ירוקה, מתוקה ומרעננת, ואמורה לבשר את בוא האביב - אך השנה היא צמחה בחורף, ואותי, חובב אפונה מושבע, זה מאוד משמח • כשתטעמו את המנות האלה בכיכובה, תבינו בדיוק למה

אם ישאלו אותי איזה ירק הוא האהוב עלי, אענה מייד - אפונה, בלי ספק. האפונה, שבדרך כלל מבשרת את בוא האביב (שהוא גם העונה המועדפת עלי בשנה), עם הגבעולים הירוקים שלה, הפרחים הלבנים וטעמה המתקתק והמרענן, תמיד מביאה עימה תחושה של התחלה חדשה.

השנה היא הפכה לסמל מעניין של שינוי עונתי לא צפוי - היא מסמלת את החורף, ולא את האביב, ומהווה תזכורת לכך שהדברים לא תמיד פועלים לפי לוח זמנים צפוי. שינויים הם חלק מהמציאות, בעיקר בעידן של התחממות גלובלית, שמבלבלת את סדרי העולם הקדומים.

אין כמו אפונה טרייה, צילום: אסף קרלה



הוצאת זרעי האפונה מהתרמיל היא תהליך שעשוי להיות קצת מעיק. זה דורש סבלנות, ולפעמים נדמה שהעבודה הרבה לא שווה את זה. אבל התוצאה בהחלט משתלמת. הטעם של האפונה הטרייה הרבה יותר מתוק ורענן מזה של אפונה קפואה או מיובשת, והיא מוסיפה לכל מנה טעמים מדהימים. אפשר גם לקנות אפונה קפואה אם אתם רוצים לחסוך זמן - אבל אין כמו האפונה הטרייה.

אף שבאופן מסורתי האפונה נזרעת בסתיו ומגיעה לבשלות לקראת האביב, גם האפונה שצמחה השנה מביאה עימה תחושת התחדשות, הפעם עם ניחוח חורפי, ומאפשרת לשלב את הטעם המתוק והטרי שלה בלא מעט מנות חורפיות..

מנת שף אצלכם בבית, צילום: אסף קרלה


פילה לברק עם פירה אפונה

המרכיבים:

  •  4 פילה לברק
  •  1/2 בצל סגול פרוס
  •  1 חופן גרגירי אפונה
  •  1 כוס יין לבן
  •  מיץ מ־1/2 אשכולית
  •  1 קליפת אשכולית מגורדת
  •  מלח ופלפל

לפירה אפונה:

  •  1 בצל קצוץ דק
  •  5 שיני שום קלופות
  •  300 גרo אפונה
  •  מלח ופלפל לבן
  •  100 מ"ל חלב
  •  120 מ"ל שמנת
  •  50 גרם חמאה
  •  1/4 כוס שמן זית

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הפירה: מטגנים את הבצל בשמן הזית עד שנעשה שקוף, מוסיפים את השום ומטגנים עוד כמה דקות.
  2. מוסיפים את האפונה ואת התבלינים ומערבבים.
  3. מוסיפים את החלב ואת השמנת, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ־5 דקות.
  4. טוחנים לפירה חלק, תוך הוספת החמאה.
  5. הכנת הפילה: חותכים כל פילה לברק לשלושה ומטגנים בשמן זית על הצד של העור.
  6. לאחר שהעור משחים הופכים את הפילה, ומוסיפים את הבצל הסגול, האפונה, היין, מיץ האשכולית, קליפת האשכולית המגורדת, מלח ופלפל.
  7. מסדרים את פירה האפונה בצלחת ומניחים מעליו את הדג עם הרוטב.
סלט שומר, אפונה ואשכולית אדומה, צילום: אסף קרלה

סלט שומר, אפונה ואשכולית אדומה

המרכיבים:

  •  1 אשכולית אדומה
  •  200 גרם אפונה טריים
  •  1 שומר פרוס דק
  •  1 זר עלי שומר קצוצים גס
  •  מיץ מ־1/2 לימון
  •  שמן זית
  •  מלח

אופן ההכנה:

  1. מקלפים את האשכולית האדומה וחותכים לפלחים (פילה).
  2. חולטים את האפונה במים רותחים למשך 3 דקות, ומסננים. מומלץ לקרר במים קרים מייד לאחר הבישול.
  3.  מערבבים את כל המרכיבים יחד ומגישים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר