לביבות זיתים | צילום: אסף קרלה

דגים ולביבות: מתכונים לארוחת שישי עם זיתים

שלום, תקווה, פיוס, סבלנות, סתגלנות, הצלחה וכישלון, כל אלה ועוד נמצאים בזיתים - והמנות שמבוססות עליהם הן, בגדול, החיים

הזית הוא סמל לשלום, לתקווה ולפיוס, אבל לא רק. זיתים מסמלים גם התמדה, השקעה ומאמץ, שכן תהליך הגידול וההכנה שלהם דורש סבלנות ומסירות. יש קשר חזק גם בין זיתים לשורשים: הזית הוא עץ עתיק שמסמל קשרים משפחתיים ושורשיות, ומייצג את המסורת ואת הזיכרונות מהילדות. נוסף על כך, זיתים מסמלים חוסן מכיוון שעץ הזית נחשב לעמיד במיוחד, והוא מחזיק מעמד לאורך זמן גם בתנאים קשים.

הטעמים השונים של הזיתים (מר, מלוח, מתוק, חריף) מקבילים למורכבות של החיים. לכל סוג של זית יש מרקם, צבע, גודל וטעם ייחודיים, וכל אחד מייצג חוויה שונה. יש את החמוץ, המר, הקשה, הקטן או הגדול - ממש כמו שבחיים יש רגעים של שמחה והצלחה לצד רגעי כאב ואכזבה.

התהליך של הכנת הזיתים מצריך סבלנות ומאמץ רב. הקטיף של הזיתים והפיכתם ממצבם הגולמי למוצר מוכן לאכילה, או לשמן, מייצגים את הדרך שבה אנחנו מתמודדים עם אתגרים ומכשולים. כל שלב בתהליך - ההשריה, ההמלחה וההכנה - משקף את הקשיים, את הניסיונות ואת ההצלחות או הכישלונות שאנו חווים בדרכנו.

יוסי שטרית מבשל עם זיתים, צילום: אסף קרלה

לבסוף, הזיתים משמשים סמל לקהילתיות ולשייכות. הם מזכירים לנו את הקשרים האנושיים, את השיתוף ואת החוויות, כשחברים מתאספים לשתות בירה עם צלחת זיתים. במובנים רבים, הזיתים מסייעים לחוויות שלנו להתחבר זו לזו, וליצור חברויות וזיכרונות.
במילים אחרות, כשמדברים על זיתים כסמל מדברים על הסך הכולל של החוויות, התחושות והקשרים שהופכים אותנו למי שאנחנו, ומשקפים את המגוון ואת העושר בחיינו.

לביבות זיתים, צילום: אסף קרלה

לביבות זיתים ותפוזים

מצרכים: 

  •  280 גרם קמח
  •  5 גרם שמרים יבשים
  •  360 מ"ל מים
  •  150 גרם זיתי קלמטה מגולענים
  •  זסט מלימון (קליפת לימון)
  •  זסט מתפוז (קליפת תפוז)
  •  40 גרם גבינת פרמזן
  •  10 גרם מלח
  •  חופן עלי בזיליקום
  •  שמן לטיגון

אופן ההכנה: 

  1. טורפים יחד את המים והשמרים.
  2. מוסיפים את הזיתים ואת קליפות הלימון והתפוז, ומערבבים.
  3. מוסיפים את הקמח ומערבבים. הבלילה לא צריכה להיות חלקה לגמרי.
  4. מוסיפים את הפרמזן, המלח ועלי הבזיליקום, מערבבים ומניחים להתפחה חצי שעה.
  5. מחממים שמן ובעזרת כף יוצרים צורת לביבה, מטגנים משני הצדדים עד להזהבה מלאה. מכיוון שיש שמרים בבלילה, הלביבות מתנפחות ומתמלאות באוויר.
  6. מומלץ להגיש לצד יוגורט או שמנת חמוצה.
דגים בזיתים ושמיר, צילום: אסף קרלה

דגים עם זיתים ושמיר

מצרכים:

  •  4 פילה דניס חצויים
  •  שמן זית
  •  10 שיני שום קלופות ופרוסות
  •  100 גרם זיתים סוריים מגולענים
  •  1 פלפל ירוק חריף, פרוס
  •  1 כפית כורכום
  •  1 כפית מלח
  •  2 עגבניות מגוררות
  •  חופן שמיר קצוץ
  • קליפה מגוררת מ־1 לימון
  •  1/2 לימון פרוס דק
  •  1/2 לימון סחוט

אופן ההכנה:

  1. מניחים את כל המרכיבים, פרט לדגים, במחבת או בסיר רחב עם שמן זית.
  2. מוסיפים 1/4 כוס מים ומביאים לרתיחה כ-10 דקות.
  3. מניחים את הדגים מעל (לא לדאוג מכך שאין מספיק נוזלים, הדגים מוציאים הרבה מים).
  4. מזליפים קצת שמן זית על הדגים, מכסים את הסיר במכסה ומבשלים 20 דקות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו