צמצום בזבוז מזון – צמבו"ז, הוא חלק משמעותי מאורח חיים מאוזן ומקיים. מה זה אומר? בפשטות – שימוש בשאריות האוכל שבמקרר, בחומרי הגלם שכבר קניתם, בדברים ששכחתם שמתיישנים על המדפים.
איך מיישמים? לפני שיוצאים שוב לקניות בשוק, במכולת או מבצעים הזמנה גדולה מאחת מרשתות השיווק – עוברים בקפידה על מדפי המקרר והמזווה ומתבוננים בעין יצירתית על כל מה שכבר קיים בנמצא. אם יש קופסה ובה שאריות פתיתים, אורז או פסטה. לחילופין, קישוא בודד או כמה ענפים עייפים של פטרוזיליה – יש איך לחדש אותם.
פסטה מיום אתמול תהיה נפלאה למק אנד צ׳יז או פשטידת פסטה. אורז הוא בסיס נפלא למחבת של כל טוב שאריות. מספיק שיש שמן זית טוב ותערובת תבלינים שאנחנו אוהבים ויש לנו ארוחה מזינה שמיטיבה עם הסביבה ועם חשבון ההוצאות שלנו.
הנה דוגמה נפלאה לשימוש בשאריות של עוף צלוי, אורז ואסופה של ירקות בודדים שמצאתי במטבח.
מתכון לאורז עם עוף צלוי וירקות
רכיבים:
רשימת חומרי גלם ל-2 מנות:
- 2 כוסות שאריות של אורז (אפשר גם פתיתים, קינואה, כוסמת)
- 300 גרם שאריות של עוף צלוי מפורק מן העצם (אפשר גם שאריות חזה עוף צלוי חתוך לקוביות)
- 1 בצל
- 2 שיני שום
- חתיכת כרוב לבן (אפשר גם שומר, כרובית, קישואים)
- כמה עלי תבלין (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר)
- ½ כוס שמן זית
- תערובת תבלינים שאוהבים (פלפל שחור גרוס, זרעי חרדל, זרעי כוסברה,זרעי כמון, פפריקה, בצל יבש, שום יבש וכד׳)
- קצת צ׳ילי טרי אם רוצים ואוהבים
- מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. חותכים את הירקות לפרוסות דקות, מחממים שמן במחבת גדולה, מטגנים קלות – למשך שניות בודדות את התבלינים ומוסיפים את הירקות.
2. מקפיצים / מטגנים בשמן הזית המתובל את הירקות עד שמתרככים ומזהיבים.
3. מוסיפים שאריות של דגנים מבושלים (אורז, פתיתים וכד׳) ונתחים/קוביות של עוף צלוי/מבושל.
4. מקפיצים יחדיו עד שהירקות, השמן והתבלינים עוטפים את הדגנים והעוף.
5. מעבירים לקערות הגשה, מפזרים כמה עלים ירוקים ופרוסות צ׳ילי ומגישים.