כשהייתי ילד, כל מה שעניין אותי היה למצוא עץ תאנים. התאנה היא פרי נפלא, שיכול להוסיף פרץ של מתיקות למגוון מנות. ניתן לאכול תאנים כשהן טריות או מיובשות, וגם בסלטים, כשהן צלויות או אפויות. ניתן גם לשלבן במנות מלוחות.
כשאני חושב על תאנים, אני מתרגש מהזיכרונות המתוקים שלהן. אני הכי אוהב בהן את טעם הקליפה, עם המרירות והווניל. רוב התאנים גדלות בצפון, בגליל העליון, ליד מעיינות, שם התנאים האקלימיים והאדמה מתאימים ומספקים את הצרכים ההולמים לגידולן. והתאנה היא כמובן אחד משבעת המינים שבהם השתבחה ארץ ישראל.
כילד שגדל בצפון, עונת התאנים היתה חוויה מיוחדת עבורי. אני וחבריי קטפנו תאנים ישר מהעץ ואכלנו אותן באותו הרגע. הבעיה היא שאחר כך עלי עץ התאנה מגרדים את כל הגוף - אבל זה אף פעם לא עצר אותנו.
לכן כיום, כשאני רואה תאנים בשוק, צפים בי טעמי הילדות. לצערי, אני נזכר גם באנשים שכבר אינם איתי.
קרפצ'ו תאנים וקרם פרש
המצרכים:
√ 10 תאנים פרוסות דק
√ שמן זית
√ מלח גס
√ 100 גרם פיסטוקים קלויים קצוצים
√ 100 גרם קרם פרש
√ 1 פלפל אדום חריף פרוס דק
√ עלי ריג'לה (רְגֵלַת הגינה)
√ חומץ בלסמי מצומצם
אופן ההכנה:
1. מסדרים בצלחת שטוחה את התאנים הפרוסות בצורת מניפה.
2. מזלפים מעט שמן זית ומפזרים מלח גס ופיסטוק.
3. יוצרים בעזרת כפית גומות קטנות בקרם פרש ומפזרים את תוכנן מעל התאנים.
4. מניחים מעל כל גבעת קרם פרש פרוסה של פלפל חריף. ביניהן מפזרים ענפים קטנים של ריג'לה.
5. מזלפים מעל הכל טיפות בלסמי.
מאפה פילו תאנים וקממבר
המצרכים:
√ 1 חבילת דפי פילו
√ 6 תאנים פרוסות
√ 2 חבילות גבינת קממבר בפרוסות
√ 100 גרם חמאה מומסת
√ עלי תימין מ־6 גבעולים
√ 2 כפות דבש
√ 2 ביצים
√ 1 מכל שמנת מתוקה להקצפה
אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור ל־170 מעלות.
2. פורסים דפי פילו ומכווצים אותם לפסים. מניחים בתבנית עם נייר אפייה, עד שהיא מלאה בדפים צפופים.
3. בין הדפים המקובצים דוחסים את פרוסות התאנים והקממבר.
4. מברישים הכל בחמאה מומסת, מפזרים מעל את התימין ויוצקים 1 כף דבש.
5. מכניסים לתנור ל־10 דקות.
6. מקציפים יחד את הביצים והשמנת ויוצקים באופן אחיד על המאפה. ממשיכים לאפות עוד 10 דקות.
7. לאחר שהמאפה מזהיב מוציאים, יוצקים מעל 1 כף דבש ומגישים.