פיתה עם קבב | צילום: אסף קרלה

פיתה עם קבב: יוסי שטרית משתף במתכון הכי ישראלי שיש

לקראת יום העצמאות, חזרתי ל"סטקיית במבינו" של יאיר המפנק בעיר הולדתי מעלות שעל גבול לבנון • קבלו שני מתכונים עם סיפור

השנה יום העצמאות מרגיש אחרת. חלקנו שואלים אם בכלל יש לנו עצמאות, אם אפשר לחגוג ואם יש מה לחגוג. אני מרגיש שכן - יש לנו עצמאות, ולמרות המצב אנחנו ראויים לחגוג את החיים, את הגבורה ואת העתיד.

עבורי, ערך המשפחה התחזק בתקופה הזאת. יום העצמאות הזה החזיר אותי לבית, למעלות־תרשיחא הצפונית - שלא פונתה, אבל נמצאת על קו הגבול עם לבנון. החיבור שלי למקום ולאנשים היה עמוק, והמעבר למרכז היה לי קשה מאוד. רבים מחברי הילדות שלי נשארו בצפון, ולכן כשאני מגיע למעלות אני חש בבית, מכיר את כולם ומרגיש את ההרגשה הזאת של כולם למען כולם.

מכינים את הפיתה של רותי, צילום: אסף קרלה

לכבוד יום העצמאות, רציתי שתכירו קצת יותר את האווירה ואת הביחד של מעלות. "סטקיית במבינו" היא מבנה קטנטן ששייך ליאיר המפנק. עד לא מזמן, ממש ליד המקום, התיישבו גדודים של נח"ל וגולני, ויאיר היה מאכיל ומפנק אותם. לאחרונה הם התפנו למקום אחר.

הכל כאן מאוד פשוט, מדויק וטעים. בתפריט: רק פיתות תוצרת בית של רותי, שהיא אמא של מורן, אשתו של יאיר, האחראית כאן על ההזמנות. יאיר מכין על האש את הקציצות ואת נקניקיות המרגז - והכל נכנס בסוף לפיתה.

כל הטעם נספג בבצק, צילום: אסף קרלה

הפיתות של רותי

רותי כהן היא חברת ילדות של אמי. בכל בוקר היא מגיעה לסטקייה ומכינה 150-200 פיתות טריות (20 ק"ג קמח). יאיר אומר שהקסם של הביס המושלם הוא בפיתה, כי כל הטעם שנמצא בשומן של הבשר נספג בסופו של דבר בבצק שלה. הניסיון לקבל מרותי מתכון היה משעשע. היא לא הצליחה לתרגם לי את המרכיבים לכמויות מדויקות: "יוסי, תסתכל כמה אני שמה ביד, ותלמד". מה שמדהים הוא שבכל פעם הפיתות שלה יוצאות בדיוק אותו הדבר.

מכינה 150-200 פיתות, צילום: אסף קרלה

המצרכים:

√ 1 ו־1/2 ק"ג קמח
√ חופן סוכר
√ חופן מלח
√ חופן שמרים יבשים
√ 2 ליטר מים

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל המרכיבים היבשים יחד בקערה.
2. מוסיפים את המים לאט ולשים היטב, הבצק צריך להיות מעט דביק.
3. מפזרים הרבה קמח על גבי משטח העבודה ומניחים עליו את הבצק.
4. לשים את הבצק עד לקבלת בצק נעים ואלסטי. מחלקים לכדורים קטנים ומשטחים אותם לצורת פיתה עגולה.
5. רותי אופה את הפיתות ב"סיר פלא" למשך 2-3 דקות. מי שאין לו סיר פלא יכול להמשיך על מחבת מחוממת מראש, ולכסות במכסה.

הקציצות, צילום: אסף קרלה

קציצות לעל האש

את המתכון המקורי יאיר סבג לא הסכים להעביר לי: "זה סוד משפחתי שיעבור יום אחד רק לילדים שלי". ובכל זאת, קבלו מתכון שלי לקציצות מיוחדות ל"על האש" ביום העצמאות.

רכיבים:

√ 1/2 ק"ג בשר בקר שומני טחון דק מאוד
(כמעט משחה)
√ 1/2 ק"ג בשר טלה טחון דק מאוד
√ 2 בצלים גדולים קצוצים וסחוטים מנוזלים
√ 1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה
√ 1/2 צרור כוסברה קצוצה
√ 1 כף גדושה אריסה
√ 1 כפית כמון
√ 1 כף שמן
√ 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
√ 4-5 שיני שום כתושות
√ פלפל שחור ומלח

אופן ההכנה:

1. מערבבים היטב בקערה את כל המרכיבים
לעיסה משחתית.
2. בידיים רטובות יוצרים קציצות.
3. מניחים במקרר לשעתיים או למשך הלילה.
4. מניחים על המנגל וצולים 2 דקות מכל צד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר