75 המנות שעשו את המטבח הישראלי: מתכון לארבעס

מתכון פשוט לארבעס, המאכל שהגיע אלינו מהמטבח של יהדות אירופה

ארבעס, צילום: משה שי

היה זה רק עניין של זמן עד שהמנה "ארבעס" - גרגירי חומוס מבושלים ומתובלים - תכנס למטבח הישראלי ותהפוך לחלק ממנו. אנחנו אוהבים ליהנות מפיצוחים ודומיהם מול הטלוויזיה, ובכלל, אנחנו רואים את החומוס כחלק בסיסי במטבח שלנו. לכן, מתבקש שנאמץ לעצמנו הרגל - לנשנש גרגירי חומוס מבושלים ומתובלים לצד ארוחה או להנאתנו בסלון.

"ארבעס" הוא מאכל של יהודי מזרח אירופה אותו נוהגים לאכול לכבוד תינוקות שנולדים בסעודת שלום זכר. אצל יהודי תוניסיה נהוג לאכול גרגירי חומוס מתובלים בפפריקה ומלח באזכרות. למעשה, גרגירי חומוס מבושלים ומתובלים הם מנה מזרח תיכונית מוכרת באזור הלבנט. בטורקיה נוהגים להגיש גרגירי חומוס קלויים ומתובלים, וישראלים ששירתו בעזה בשנות השבעים, אחרי מלחמת ששת הימים, עוד זוכרים את מנת גרגירי החומוס המתובלים שהוגשה להם בתוך פיתה על ידי המקומיים, מכיוון שאסור היה להם לאכול חומוס טחון.

כך תכינו ארבעס מסורתי

על מנת להכין ארבעס מומלץ להשתמש בגרגרי חומוס גדולים. את הגרגירים יש להשרות בקערה גדולה עם מים למשך יממה.

לאחר מכן מבשלים את הגרגירים:
מרתיחים מים בסיר עמוק ומכניסים את גרגרי החומוס.
את הקצף שעולה מקפים ומוציאים.
כאשר הגרגירים מוכנים, מוציאים אותם למסננת ומייבשים.

מכניסים את הגרגירים לקערה, מזליפים שמן זית, בוזקים מלח ופלפל שחור, מנענעים מצד לצד כדי לערבב ומגישים בטמפרטורת החדר.

לרשימה המלאה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר