אחרי שבשבוע שעבר נסחפנו על גלי הנוסטלגיה למחוזות הילדות עם מתכונים למשמשים (ומשחקים עם גוגואים!), השבוע נשוט אל זיכרון ילדות מתוק אחר - הסברס, והקוצים שלו.
בילדותי שפע הממתקים של היום לא היה קיים, ומה שהיה לא תפס אצלנו מקום מרכזי כמו היום, לעומת הפירות. כילדים אהבנו ממש סברס, ואולי אהבנו יותר מכל את האתגר של הסברס.
זה היה לא פשוט בכלל לקטוף וגם לא לאכול - עברנו מסע עד שהצלחנו לטעום מהפרי המתוק הזה. היינו יוצאים ללקט מוקדם בבוקר, כי בשעות הבוקר יש עדיין טל על הפירות ולכן הקוצים לא מתעופפים ברוח. מחברים קופסת שימורים ריקה למקל ותופסים בעזרתה את הסברס. הכי חשוב לעמוד עם כיוון הרוח כדי להישמר מקוצים מתעופפים. גם לקילוף היתה שיטה מיוחדת, אבל לא משנה כמה מיומנים היינו, תמיד התמלאנו בקוצים.
אגב, גם להוצאת הקוצים יש שיטה - אסור לשטוף ידיים כי הקרצוף עלול לשבור את הקוצים, ואז יהיה קשה להוציא אותם. אפשר להוציאם בעזרת פינצטה ואפשר גם עם קוביית קרח - הקור מכווץ את העור וכך הקוץ יוצא בקלות. למרות כל השיטות והניסיון להימנע משריטות ומפצעים, תמיד נשארו כמה קוצים שלא הצלחנו להוציא - אבל הם היו מתמוססים בתוך יום, וממילא הטעם המתוק של הסברס השכיח מייד כל כאב.
כשהיינו קטנים, בשביל קצת דמי כיס היינו מקימים דוכן סברס במרכז השכונה ומוכרים את מה שקטפנו. תושבים שהכירו אותנו קנו מאיתנו בכמה שקלים את הסברס, ואנחנו היינו הולכים עם הכסף וקונים קרטיבים בקיוסק הצמוד.
היום אפשר לקנות מהירקן סברס ללא קוצים (ועדיין מומלץ לשמור על זהירות!) וסברס מקולף, וכבר לא כל כך הולכים לטבע לקטוף, אלא מזמינים. ועדיין, הטעם המתוק של סברס קר ממכר כל כך, שלא משנה איך השגתם את הסברס - בטוח שתיהנו ממנו.
סביצ'ה דג עם סברס ועשבי תיבול
√ 4 סברסים, מקולפים
√ 1 פילה דג ים, חתוך לקוביות
√ 1 פלפל אדום חריף, קצוץ
√ 1/2 בצל סגול, קצוץ דק
√ 1/2 צרור כוסברה, קצוץ
√ 2/3 גבעול בצל ירוק, פרוס דק
√ 1/4 כוס שמן זית
√ מיץ סחוט טרי מ־1/2 לימון
√ מלח גס
√ פלפל שחור גרוס
√ 6 כפיות יוגורט (בעל אחוז שומן גבוה)
√ 3 פינגר ליים
אופן ההכנה
1. כדי לקלף את הסברס: חותכים את הקצוות, אחר כך חורצים חתך לאורך הפרי, ואז מקלפים את הקליפה העבה והקוצנית.
2. להסרה של העור מהדג בקלות: מחדירים סכין חדה לחלק הצר של הפילה (הזנב) בין הבשר לעור, אוחזים היטב בקצה ובעדינות מושכים את פילה הדג כלפיכם ודוחפים קדימה עם הסכין, כך שהסכין מפרידה בין העור לבשר. חשוב להחזיק את הסכין בצורה חזקה ויציבה - אם תזיזו אותה מעט למטה אתם עלולים לחתוך דרך העור, ואם תמשכו יותר מדי למעלה - תפגעו בבשר הדג.
3. מפרקים את הסברס לחתיכות קטנות.
4. מערבבים יחד את כל המרכיבים (למעט היוגורט והפינגר ליים) ומסדרים על צלחת הגשה.
5. בעזרת כפית יוצרים תלוליות קטנות של יוגורט על התערובת ומעליהן מפזרים מהפינגר ליים.
סלט סברס ופלפלים
√ 8 סברסים, מקולפים
√ 12 לבבות חסה (עדיף העלים הפנימיים הקטנים)
√ חופן עלי ריג'לה טריים
√ 1 בצל סגול, פרוס דק
√ 5 פלפלי שושקה, קלויים, מקולפים וחתוכים לרצועות גסות
√ 200 גרם גבינת פטה או גבינה מלוחה אחרת
√ 1/2 פלפל אדום חריף, חתוך לטבעות
לוויניגרט:
√ 2 כפות דבש
√ 2 כפות חומץ שרי או חומץ יין אדום
√ 3 כפות שמן זית
√ מיץ סחוט טרי מ־1/2 לימון
√ פלפל שחור
√ מלח גס
אופן ההכנה
1. מפרקים את הסברס לחתיכות גסות ומפזרים בצלחת הגשה.
2. מפזרים מסביב לסברס את החסה והריג'לה, ומעל את פרוסות הבצל והפלפל הקלוי.
3. מפוררים מעל גבינת פטה או גבינה אחרת ומפזרים את הפלפל החריף.
4. מערבבים היטב את כל חומרי הוויניגרט, יוצקים מעל לסלט ומגישים.