חגיגה מסביב לבירה: המלצות קולינריות שוות ליד ירושלים

כבר רבות סופר על הייחודיות של המטבח הירושלמי, אך גם סמוך לירושלים ישנם לא מעט מקומות מעניינים שלגמרי שווים את הנסיעה ואת העמידה הארוכה (לעיתים מאוד) בתור • מאיה דרין בילתה יממה באחד האזורים הכי יפים וטעימים שיש למדינה להציע וחזרה עם המלצות שוות

עדניה, ירושלים, צילום: אסף קרלה

אנחנו מרבים ואוהבים להתייחס לירושלים כמעוז קולינרי מפתה וראוי, רבים בו מקומות הבילוי השוקקים והמסעדות המצוינות. אך לעיתים, בתוך שגרת חיינו העמוסה לעייפה, אנו מבקשים לעצמנו בילוי כפרי ופסטורלי בלי להרחיק מהעיר. גיחה קצרה אל מרחבים ירוקים וטעימים, וחזרה אל הבטון והצפיפות.

בדיוק לשם כך יצאתי ל־24 שעות בהרי ירושלים, קרוב כל כך העירה אך כה רחוק. מלבד נקודות עניין מוכרות וידועות, כמו המסעדות המזרחיות האיקוניות של אבו גוש, טיילתי גם במחוזות אחרים, ואף גיליתי פינת טבע טעימה ממש בכניסה לירושלים.

הטראק של איתיאלה

את איתיאלה היאט אין צורך להכיר לכם, אך בכל זאת אני רוצה לספר לכם על זוכת העונה התשיעית של "מאסטר שף" מנקודת מבט אחרת, נקודת המבט שלי. איתיאלה בת ההרים היא אמנם כוכבת בלתי מעורערת של אחת מתוכניות הריאליטי המצליחות בישראל, אך היא הרבה יותר מכך.

עם הזכייה המרגשת שלה החליטה איתיאלה להישאר נאמנה למקור, נאמנה לעצמה. "פורמט כמו 'מאסטר שף' נותן דחיפה עצומה, ואני החלטתי להשתמש בו כדי לבנות את עצמי בדרך שלי, בענף הקולינריה", סיפרה. "אין לי עניין בכוכבות. אני לא רוצה להיות מובילת דעת קהל או 'אינסטגרמרית'. אני אוהבת את העבודה בסושיאל מדיה בפרט ובמדיה בכלל, כנלווית לעשייה שלי במטבח".

יש בכך בשלות ובגרות, בידיעה כי עבודה קשה ויסודית מבססת את פועלו של אדם ומשם אפשר לצמוח, לפרוח ולשגשג. הטראק שהציבה בסמוך לחממות של העסק המשפחתי "ירוקל'ה" שבמושב מטע - תפור בדיוק למידותיה. זהו עסק מזון לכל דבר, דורשני וכלכלי. אך הוא גם מאפשר לאמא לשלושה שהיא אדם יוצר - כמו איתיאלה - לבוא לידי ביטוי בשל שעות הפעילות המצומצמות שלו.

הטראק פתוח בימי שישי בלבד ומציע שלל מאפים, מיני כריכים, ירקות כאלה ואחרים, עוגות נפלאות ובעצם מה שמתחשק לאיתיאלה לבשל ולאפות באותו שבוע. "יום רביעי זהו יום הבצקים. אני עובדת על מחמצות, קיפולים ורידודים ומכינה את התשתית למאפים. ביום חמישי אני עובדת על כל ההכנות הנדרשות ומתכננת את הלו"ז של האפייה הרבה, כולל אפיית לילה", מתארת איתיאלה את שגרת השבוע.

בשישי בשעה 9:00 כבר מתפתל לו תור של סקרנים ורעבים בואכה הטראק. לקראת האביב והקיץ מתכננת איתיאלה לחזור לבשל ערבי פופ־אפ כאלה ואחרים, כך שנוכל ליהנות ממעשה ידיה גם בהזדמנויות נוספות.
הטראק של איתיאלה, מושב מטע, ימי שישי מ־9:00 עד שנגמר.

איתיאלה היאט, צילום: מאיה דרין

אליסמין

זה זמן מה שכולם סביבי מדברים על הטחינה ועל החלווה של שף כאמל השלמון באבו גוש. הוא התחיל את דרכו אט־אט עד שהתברג בענווה במטבח של יורם ניצן ב"מול ים" האגדית, ולאחר מכן עשה לעצמו שם כשף של מלון סנט ג׳ורג' על התפר בין ירושלים לצידה המזרחי, עזב את המטבחים, ולפני כחמש שנים פתח את מעוז הטחינה "אליסמין".

החנות הקטנה היא בית בד עצמאי, שבו טוחנים זרעי שומשום לטחינה באופן מסורתי ומדוד. זהו ממש בית מלאכה לטחינה. את רזי הטחינה למד בשכם וגם במחוזות רחוקים יותר. כל זאת כדי לטחון ארבעה סוגי טחינה שונים: טחינה לבנה נפלאה, עדינה ומתקתקה; טחינה משומשום מלא, המצטיינת בעדינותה; טחינה משומשום קלוי, המתהדרת במנעד טעמים עמוקים ומרירים; וטחינה משומשום שחור, עוצמתית ובוהקת.

מלבד סוגי הטחינה השונים, מוצגים לראווה גם גושי חלווה מטריפת חושים, העשויה ריכוז גבוה מאוד של טחינה. יש חלוות ורדים ומסטיקה, חלוות פולי קפה, חלוות פיסטוק, חלוות קוקוס קלוי, חלוות קקאו ואפילו חלווה בשילוב שוקולד בלגי טעים במיוחד. השימוש בסוכר רגיל ללא תחליפים וממתיקים הרווחיים כל כך בתעשייה - מעניק לחלווה של השלמון מתיקות עדינה עד מאוד וטעם מובהק של שומשום. כמו כן, אפשר למצוא על המדף שמן שומשום קלוי, המופק תוך כדי תהליך הטחינה של הטחינה הקלויה, אבן יוגורט שהפכה ללהיט, דבש מקומי ועוד.

אליסמין, צילום: מאיה דרין

עדניה

אם בכל זאת נשארים בבירה עצמה ומחפשים אווירת בילוי מעט שונה - הכירו את "עדניה", מעדנייה בלב הגן הבוטני של ירושלים. המקום רחב השוליים מוקף משתלה וחממת צמחים ופרחים, ומתהדר בשפע של תנובת יצרנים מקומיים.

השף והבעלים, נדב מלין, ממשיך ובורר בקפידה את חומרי הגלם והמטעמים הנמכרים במקום כדי להגיע, יום אחד, לתמהיל מדויק מאוד של מוצרים מהטרואר הירושלמי בפרט והארץ־ישראלי בכלל. כדי להדגיש את טריות החומרים והחזון של נדב, מראשי תנועת הסלואו־פוד בישראל, פועל המקום גם על בסיס מטבח־מעדנייה - המטבח שנשען על תוצרת המעדנייה מציע תפריט קל שמשלב אוכל טרי המוכן במקום ממוצרי המעדנייה

בתפריט, לדוגמה: מגש גבינות בוטיק, צלחת דגים מעושנים, מיני כריכים וגם מוזלי עם הגרנולה של מירב, סילאן טהור מחצבה ויוגורט כבשים של מחלבת עברי. במקום מבחר יינות ישראליים משובחים, בירות ואף משקה גזוז אורגני של גרופר וקפה מעולה "מהדור השלישי" של אגרוקפה, פסטות טריות, סלטים ממבחר ירקות העונה בשמן זית מרהיב של מסיק מגל ועוד.

כשיסתיים שלב האוצרות של המקום, ייערכו בו גם אירועי תוכן שונים במסגרת מרכז ידע בנושא מזון מודע - שוק יצרנים מקומיים, אירוח סדנאות, ארוחות מיוחדות והרצאות. כמו כן, יתקיימו שיתופי פעולה עם יצרנים שכנים מאזור ירושלים, סיורי ליקוט ועוד.
הגן הבוטני האוניברסיטאי, יהודה בורלא 1, ירושלים.

עדניה, ירושלים, צילום: אסף קרלה

אלגרה

על מנת להישבות עד כלות בקסם של הרי ירושלים, אין למהר לחזור העירה ומומלץ להישאר וללון במלון ״אלגרה״. המלון הממוקם במבנה אבן עתיק הכה אופייני רחובות עין כרם הציוריים. סביב לבית האבן משתרג גן ירוק עד, צמחייתו עבותה והשקט בו מופתי ומרגיע. על גג הבית מרפסת רחבת ידיים המקיפה על עין כרם וכיפות הזהב.

במלון שנבנה עם זיקה קולינארית מובהקת, חלל אירוח מרכזי מהמם. החלל מואר באור יום טבעי השוטף אותו בבוהק חמים מבעד לתקרת הזכוכית הגדולה המחפה על החדר. מטבח פתוח ומצויד לעילא מזמין את האורחים להיות חלק מהעשייה ומההכנה.

במקום מוגשת מדי יום ארוחת בוקר ישראלית מוקפדת וססגונית המציעה פנכות שונות, לחם חם שנאפה מדי בוקר, מגוון מנות ביצים וקפה משובח במיוחד. באירועים מיוחדים מוצעות במקום גם ארוחות שף ייחודיות בהתאם לאופי החגיגה. כדאי מאוד להתעדכן ולגלות מה מתבשל באלגרה.

ארוחת בוקר, אלגרה, צילום: מאיה דרין

פנינה עין מור – אגדת עין כרם

פנינה עין מור היא אייקון מקומי שיש להכירו. יופיה של פנינה בא לידי ביטוי בקומתה התמירה ובפניה בעלי החן הארצישראלי האולטימטיבי – אך בעיקר במוצא פיה, בסיפוריה הרבים ובידע העשיר שלה על ביתה - עין כרם.

מספרת פנינה: ״עין כרם הוכר כאתר מורשת עולמית בזכות השפעתו על התרבות העולמית.
הוא מנציח את שיטות החקלאות העתיקה עם הטראסות, עצי הזית שחלקם בני 1200 שנים, שבעת המינים שגדלים בו ,למעט השעורה, הבוסתנים ומעל הכול - בתי הבד, הגתות, טחנות הקמח, מקוואות הטוהרה מבית שני, החבויים בתוך הבתים ובחצרות.

הוא המקום הרביעי בחשיבותו לנצרות, יוחנן המטביל נולד כאן ומרים הגיע לכאן בחודש השלישי להריונה עם ישוע. מכאן צמחו אופרות, מחזות ידועים והמון ציירים ציירו את הכפר הציורי, כולל ראובן רובין, גוטמן, תג'ר ועוד. עין כרם הוא האתר הכי מבוקר בארץ, כ 4 מיליון מבקרים ותיירים בשנה.
יש לנו פה 7 מסעדות ובתי קפה הפתוחים גם בשבת״.

לפני כ 25 שנים פתחה עין מור תיירות ייחודית ככלי לשימור מורשת הכפר. היא מובילה מזה שנים סיורי תיירות במקום המשקפים את אופיו הרב תרבותי. בין הסיורים שאגדת עין כרם פיתחה הוא הסיור הקולינרי שבמהלכו ניתן לפגוש את השוקולייטר המקומי הנפלא ששמם של הפרלינים שלו יצא למרחקים וניתן למצאם בעין כרם המתוקה בלב הכפר.

ביקור אצל דליה הכורדיה משלבת את סיפורי העדה הכורדית שמטבחה השפיע מאוד על המטבח הירושלמי במהלך הביקור אצלה לומדים בין היתר לגלגל קובות כורדיות . מפגש עם אחת מארבעת רועי הצאן של עין כרם ארבעה רועי צאן, אפרת. רועת צאן יהודיה צעירה. ושכנתה שדליה שמגבנת גבינות מצויינות.

את הסיור ניתן להמשיך במעלה ההר אל הבית המקסים של עתליה, שפית נפלאה שמזה 12 שנים מארחת לארוחות שף ומגיעים אליה מכל העולם ואף הוזמנה לבשל ולהרצות בבוסטון, גרמניה, יוון ועוד. מביתה נשקף נוף ההרים, האגם וכיפות הזהב ובבית על הקירות יצירות ממיטב אומני ישראל.
בין לבין מפלפלת פנינה בסיפוריה הצבעוניים.

ליצירת קשר: 02-6418682

דליה הכורדיה,
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר