הרשימה השחורה: אלו המאכלים שעושים לנו הכי הרבה נזק

לא בטוח שהרשימה פה תחדש לכם יותר מדי, אבל היא לכל הפחות תהיה תמרור אזהרה עבור מי מכם שצריך לעבור לתזונה בריאה יותר ועל הדרך גם להיגמל ממאכל ממכר או כמה • הרשימה המלאה בפנים

הפתעה: לא בריא. צ'יפס וחטיפים, צילום: Getty Images

הרופא היווני הנודע ואבי הרפואה המערבית היפוקרטס אמר בשעתו: "תנו למזון להיות התרופה שלכם, ותנו לתרופה להיות המזון שלכם". אולם למרבה הצער, בעולם המערבי שלנו, המצב רחוק מלהיות אידיאלי ורבים מהמאכלים שאנחנו צורכים על בסיס יום יומי מלאים במלחים, סוכרים, שומנים וחומרים כימיים שונים שכלל לא מתאימים למערכת העיכול שלנו והחדירה שלהם אל הגוף מזיקה ויכולה להוביל למחלות דם שונות ובעקבותיהן למחלות לב ולשבץ.

כולנו מודעים לאמת הזאת, עדיין, מסיבות של מחסור בזמן, משאבים או יכולות, אנחנו צורכים אותם. בכל זאת, מבין כל אותם "מזיקים", חלק מזיקים יותר וחלק פחות, אך יש כאלו שרמת הסיכון בהם היא כה גבוהה עד שכדאי להימנע מצריכתם או לכל הפחות להפחית ככל האפשר.

באתר החדשות האמריקני "פוקס ניוז" התייעצו ברופאים, תזונאים ואנשי מקצוע המתמחים בנושא, והגישו רשימה של סוגי המזון שכדאי להימנע מהם ככל האפשר. רוב הדברים פה לא יחדשו או יפתיעו אתכם יותר מדי, אבל מי יודע, אולי תידלק לכם איזשהי נורת אזהרה, ואז עשינו את שלנו.

בשר מעובד

תחזיקו חזק, כי מדובר בנקניקים, נקניקיות, כל סוגי הבשרים שעברו עיבוד מקיף והפכו עם השנים למאכלים הכי אהובים ונאכלים בעולם. על פי המומחים מדובר ממש באוכל מסוכן כיוון שהם מלאים בחומרים משמרים, שומניים ורווים מלח וסוכר בכמויות גדולות. בהקשר לכך במחקר שהתפרסם לאחרונה בAmerican Journal of Clinical Nutrition, הוכח שוב כי מדובר במזונות מזיקים מאד למחזור הדם שלנו ולכאלו שמובילים למחלות לב.

נקניקיות על הגריל, צילום: גטי אימג'ס

מזונות עם תוספות מלח

מרקים מוכנים מראש, ארוחות קפואות, רטבים מסוגים שונים, שימורים, המכנה המשותף של המאכלים האלו הוא נתרן בכמות גבוהה. הנתרן לא רק מעמיס על מערכת הדם והלב אלא כמות גבוהה שלו גם יכולה לפגוע בכליות שלנו. איגוד הלב האמריקאי אגב ממליץ על 2300 מ"ג נתרן צריכה יומית, כפית אחת. בפועל המומחים בכתבה נזהרים אפילו יותר וממליצים על 1500 מ"ג בלבד.

מטוגנים

צ'יפס, פוטטוס וכל שאר המזונות המטוגנים כוללים בתוכם שומן רווי, שומן טראנס וקלוריות ריקות. הרשימה המסוכנת הזו הופכת את היכולת להישען על אוכל מטוגן לממש לא רצויה. על פי המומחים אם אתם מכורים לטיגון אז תאכלו מנה כזו רק לפינוק פעם בשבוע לכל היותר. כך או כך, מחקר גדול שנערך לאחרונה הראה קשר ישיר בין אוכל מטוגן למחלות לב, מופתעים?

צ'יפס, צילום: גטי אימג'ס

משקאות ממותקים

רובנו מכירים את הקשר בין משקאות ממותקים לסיכון לחלות בסוכרת, וכן להשמנת יותר, אולם מה שפחות ידוע זו העובדה שמשקאות ממותקים מסכנים גם את הלב והמוח. מחקר בנושא מצא כי צריכת משקה ממותק אחד ליום עלולה לגרום לסכנה מוגברת לשבץ במוח וכן למחלות לב.

פפסי, צילום: רויטרס

משקאות דיאטטיים

כן, אסרו עלינו משקאות ממותקים אז עשינו את המובן מאליו ועברנו לדיאטטים, אבל גם פה יש צרות, כי כדי שהטעם יהיה דומה מכניסים לשם שלל סוגי ממתיקים מהונדסים שמטעים את חוש הטעם שלנו. המשקאות הללו עם הממתיקים המלאכותיים פוגעים במערכת החיידקים הבריאה שבמעי, ומייצרים בעיה במודעות של הגוף לרעב ולשובע שלו וכן מביאים למחלות קרדיו-מטבוליות שמובילות בסופו של דבר למחלות לב שונות. למעשה, צריכה של בקבוק מיץ דיאטטי פעם ביום נמצאה קשורה לסוכרת ומעלה את הסיכון לחלות בה ב67 אחוז. כמו כן צריכה כזו מעלה את הסיכויים למחלה קרדיומטבוליות ב36 אחוז.

בשר אדום

אמנם בשר אדום לא מעובד מזיק פחות מבשר מעובד, אך עדיין יש קשר בין צריכת בשר אדום למחלות לב וכשבוחנים צריכת חלבונים מהצומח אל מול חלבונים מבשר אדום, ההפרש לטובת החלבונים הצמחיים גדול מאד.

דגנים מעובדים או מותקים

הכוונה בדגנים מעובדים או מתוקים היא לאו דווקא לדגני בוקר או קרונפלקס, אלא למוצרים כמו לחם לבן ופסטה. הם גורמים למחלות לב וכלי דם וכדאי מאד להימנע מהם ולעבור לאוכל על בסיס דגנים מלאים. אז כן, מותר לאכול ספגטי מפעם לפעם, אבל נסו כמה שיותר לצרוך דגנים מלאים.

גם פסטה לא בריא, לא משנה באיזה רוטב תכינו אותה, צילום: גטי אימג'ס
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר