צילום: יח"צ // שמן זית ביקב טורא

חג השמן: טיולים קולינריים בחג

בעוד חג החנוכה הינו חג מסורתי, חג המסיק הינו חגיגה חקלאית המקדשת את הקשר העמוק שלנו לאדמה • המסלול הקולינרי

באופן סימבולי ומאוד מתבקש, חג שמן הזית הישראלי מתרחש כמדי שנה סביב חג החנוכה, חג השמן. בעונה זו ניתן לטעום וליהנות מראשון המסיק, שמן הזית הבתולי והעדין ביותר.

ראשית המסיק בחג הסוכות וסיומו בחנוכה. בעוד חג החנוכה הינו חג מסורתי, חג המסיק הינו חגיגה חקלאית המקדשת את הקשר העמוק שלנו לאדמה, שורשיה ותנובתה.

מכיוון שהתברכה הארץ בשבעת המינים, בהם הזית, גם לחג חקלאי זה נגיעת מסורת תנ״כית וקדמונית.

בימי קדם נהגו בני ישראל לחגוג תקופה זו ולהביא שמן זית כתית לבית המקדש כמנחה עם סיום המסיק וקבלת השמן ואילו בימינו אנו, השמן הראשון הזה הוא בדר שכיית חמדה קולינארית.

טעמו של ראשון המסיק עדין מאוד, רך ועגול ועל כן שימושיו רבים יותר והוא אהוב על השפים הישראלים. בהזדמנות זו, כבכל שנה, נהוג להציג בפני אנשי הקולינריה את השמנים המקומיים במלוא הדרם.

אנשי מועצת ענף הזית ברוב כבוד והדר התכנסו ללגימה ראשונה מן השמן הנחשק. אורי יוגב, ראש ענף הזית במועצת הצמחים, אהוד צוריאנו, ראש פאנל הטועמים הישראלי, פרופסור זוהר כרם והשפים עינב אזגורי, ערן זינו, אוראל קמחי, דודו ביטון, מרקוס גרשקוביץ, אסף דוקטור, יונתן בורוביץ, קובי בכר, יוסי בן אודיס, אליאס מטר, תומר טל, צחי בוקששתר ואביבית פריאל. התלווינו אליהם כדי לשמוע מה דעתם של השפים המובילים על שמן הזית הישראלי.

בנוסף, לכבוד חג החנוכה מציעים בענף הזית שלל פעילויות ואירועים הנוגעים לשמן הזית. כך אפשר להכיר את המגדלים, היצרנים, לטעום שמן זית מקומי טרי ואיכותי, להקשיב להרצאות וכמובן לטעום מנות ספיישל המתהדרות בשמן זית ישראלי נפלא.

מסיק קיבוץ מגל –  ענף עם שורשים

קיבוץ מגל מציע הסברים וניפוץ מיתוסים על שמן זית, טעימות מגוון הזנים, צפייה בסרט קצר – "מהשדה לבקבוק", ביקור במטעים וקבלת הסבר על שיטות הגידול השונות (בהתאם למזג האוויר).

מתי: במהלך ימי החנוכה, ראשון-חמישי: 08:00-16:00, שישי 09:00-13:00

איפה: מרכז המבקרים בקיבוץ מגל, עמק חפר

כמה: הכניסה ללא תשלום

תיאום מראש בטלפון: 04-6287928 / באתר: www.masik.co.il

חגיגות ראשית המסיק במסעדות נבחרות

מסעדות נבחרות תארחנה את משק אחיה לארוחה מיוחדת. שמן הזית של משק אחיה, "ראשית המסיק", יוצא במהדורה מוגבלת. הוא בעל טעמים ובשומת המאפיינים את תחילת המסיק, בו ערכי הטעמים והבריאות בשיאן.

16-18 בדצמבר, 2019 במסעדת אנג'ליקה, ג'ורג וושינגטון 4 ירושלים. טלפון 02-6230056

16-18 בדצמבר, 2019 במסעדת ווסט סייד, מלון רויאל ביץ', הירקון 19 תל אביב, טלפון: 03-7405054

עד 31 בדצמבר 2019, מלון וולדורף אסטוריה, גרשון אגרון 26 ירושלים, טלפון: 02-5423333

בית הבד גלילי // צילום: עומר אילת

משק אחיה, שילה

סיור בבית הבד ומרכז המבקרים שילה וצפייה במסיק באחד המקומות היפים בארץ, בהם נטועים עצי הזית וכרמי היין של משק אחיה. לצד מטעי הזיתים המשתרעים על פני 350 דונם, משק אחיה הוא בית בד מודרני מהגדולים בארץ, שנבחר לאחד מ-25 בתי הבד הטובים בעולם. 

מתי: ימי החנוכה – ראשון עד חמישי, 08:30-15:30

איפה: משק אחיה, שילה

טלפון: 02-9401313   m-achiya@m-achiya.co.il

ארץ גשור, קיבוץ גשור

סיור חווייתי המכניס לעולמו המרתק של שמן זית ארץ  גשור. הביקור מיועד לכל המשפחה ומשלב צפייה בתהליך המתקדם של עצירת השמן האיכותי, צפייה בסרט "סיפורו של שמן ארץ גשור" וכמובן טעימות ממגוון השמנים הזניים תוך הכרת השימושים והארומה הייחודית לכל זן. יש אפשרות גם לסיור במטעים ולראות את הבוצרת בפעולה בתקופת המסיק. 

מתי: ימי החנוכה – ראשון עד חמישי, 08:00-16:00, שישי 10:00-14:00

איפה: בית בד גשור, רמת הגולן

בתיאום מראש בטלפון: 04-6764036

חגיגות שמן זית בנשר, היכל התרבות נשר

סדנת תיפוף על פחי שמן זית, משחקי רצפה בעקבות "נס פך השמן", סדנת כבישת זיתים ומכירת שמן זית טרי איכותי וטקס הדלקת נרות.

מתי: יום רביעי, 25 בדצמבר, 2019, 17:00-19:00 

איפה: היכל התרבות, נשר

קורטינה // צילום: רוני הילמן ממשק הילמן

בית בד גלילי, בית לחם הגלילית

בית הבד מציע טעימות שמנים מחמישה זני זיתים, טעימות יין וגבינות עזים. בית הקפה מגיש מנות מיוחדות בשילוב חמשת השמנים, מוזיקת רקע ונוף קסום.

מתי: יום שישי ושבת, 27-28 בדצמבר, 2019, משעה 10:00-16:00

איפה: בית בד גלילי, בית לחם הגלילית

סדנת טעימות שמן זית

סדנה שמלמדת כיצד לזהות מאפייני טעם וריח חיוביים ושליליים וכיצד לקבוע באמצעותם את רמת האיכות של שמן הזית. טעימה עיוורת של מספר שמנים וטיפים לשימושים קולינריים מגוונים ולא שגרתיים עם שמני זית מזנים שונים. 

מתי: יום שישי, 27 בדצמבר בשעה 12:00, ויום שבת, 28 בדצמבר בשעה 11:00.

איפה: בית בד גלילי, בית לחם הגלילית

כמה: 25 שקלים למשתתף (ההשתתפות מוגבלת מגיל 12 ומעלה).

טלפון: 052-6154411

הארטישוק של נעם, ניר בנים

סיור רגלי מודרך בכרמי הזיתים העבר ההווה ועתידו של ענף שמן הזית, בדגש על הצדדים הבריאותי והתזונתיים, ארוחת בראנץ' צמחונית ומיוחדת על טהרת הארטישוק והשמן זית הטרי והאיכותי והדלקת נרות בחנוכיית ארטישוק.

מתי: מדי שישי ושבת 10:00-16:00

איפה: הארטישוק של נעם, ניר בנים

טלפון: 054-2278637

מסעדת לוקנדה נצרת תבשיל יוגורט בתוספת שישברק וקובה בנענע, שום ושמן זית // צילום: אפיק גבאי

בית בד ויקב גורן, סמוך לפארק גורן

בית הבד זכה במספר מדליות זהב בתחרות בינלאומית וכן מקום ראשון בעולם לשמנים המיוצרים בבית הבד. ניתן לרכוש שלושה סוגים של שמן זית כתית מעולה. בנוסף, ניתן לרכוש יין אדום, ליקרים, טחינה גולמית, זיתים ומוצרי קוסמטיקה משמן זית.

מתי: ימי ראשון-חמישי ושבת09:00-16:00 

איפה: בית בד ויקב גורן על כביש הצפון בין נחל כזיב לנחל בצת סמוך לפארק גורן

טלפון: 052-8854255 (יעקב)

סדנת צילום בנייד מתחת לאף עם נתלי תמיר

עצי זית עתיקים שמספרים סיפורים דרך עדשת הנייד עם הסבר וטעימות שמני זית בבית בד. לומדים על היפוך נקודת המבט, טכניקות מרובות למינוף היצירתיות וההתבוננות, יצירת יש מאין, צילום בתנועה, רגש, עריכה בסיסית ועוד. הסדנה מעניקה שלל טכניקות וכלים לצילום בנייד ומיועדת לכל הרמות, אין צורך בידע קודם.

מתי: יום שישי, 27 בדצמבר, 2019, בשעות 10:00-13:30

איפה: בית בד ריש לקיש, ציפורי

כמה: 350 שקלים, למגיעים בזוג תינתן הנחה של 10% (מותנה במינימום 8 משתתפים)

להרשמה: https://did.li/peleworkshpo / הודעת וואטסאפ: נתלי 052-6682811

מסעדת מלון לגאסי נצרת // צילום: פאתה שמייה

סדנת בישול מיוחדת לחנוכה הכוללת סיור בבית הבד וביקב של ציפורי

הסברים על שמן הזית וטעימות, סדנת בישול לטיני מיוחדת לחג החנוכה בה יוכנו אמפנדס תירס, בוניילס גניבה, לטקס עם חלפיניו, סלטי ברוטב ברוטב אבוקדו ולקינוח קלצונס רוטס צ'ילאני. ביום הסדנה היו גם להסברים וטעימות יין ביקב של ציפורי.

מתי: יום שישי, 27 בדצמבר, 09:30-13:30

איפה: בית בד ריש לקיש, ציפורי

כמה: 300 שקלים למשתתף (מותנה במינימום 5 משתתפים)

ויקי: 052-6966286

משק הילמן, מושב נוב רמת הגולן

נפגשים בכרם משק הילמן שבמושב נוב לסיור בין המטעים בין עצי השזיף, התפוח והנקטרינות, שם יש כרם זיתים מודרני העובד בשיטת בצירה מכנית בו יתקבל הסבר קצר על גידול הזיתים, סוגי השמנים ועוד.

מתי: ימי חנוכה, ראשון עד חמישי: 08:00-17:00, ימי שישי 08:00-14:00

איפה: כרם משק הילמן, מושב נוב

בתיאום מראש, אביה: 052-2983325

חג החנוכה ביקב טורא

סיור ביקב טורא ברחלים כולל טעימת של שלושה יינות, שמן זית והדרכה מלאה משולב עם סיפור היקב. שמן הזית הוא ממסך של שלושה זנים: פיקואל, ברנע וארבקינה.

איפה: יקב טורא, רחלים

כמה: 25 שקל לאדם (בהזמנת סיור - סופגניה חינם לכל מבקר)

בתיאום מראש: 02-6508882 | 052-7966613

מסעדת רופטופ, מלון ממילא ירושלים

השפית סימון שפירו תגיש במסעדת רופטופ של מלון הלייף סטייל הירושלמי ממילא מגוון מנות עם שמן זית ישראלי כמו למשל מנת טרטר דג ים, פלפלים חריפים מותססים, לימון כבוש וכוסברה על קרפצ'יו חציל ולימון פרסי בתיבול אבקת שמן זית (72 שקלים), מנת דג מוסר ים קונפי בשמן זית, תבשיל חומוס, פלפלים קלויים, עגבניות שרי מיובשות בשמן זית, אריסה, קייל ולימון בגריל (132 שקלים) ומנות עם שמן זית מסיק ראשון נוספות.

מסעדת רופטופ, מלון ממילא, ירושלים. טלפון: 02-5482230

ספיישלים של שמן זית ראשון המסיק של השף אליאס מטר במסעדת לוקנדה, מלון רמדה אולבייה נצרת

במטבח של השף אליאס מטר שמן הזית מככב כל השנה, אבל לכבוד החגים, המסיק, כריסמס וחנוכה יוגשו מנות ספיישל רבות משתנות, בהן מנות עם שמן זית מסיק ראשון, כמו למשל:

אלבאשא ועסאקרו: תבשיל יוגורט עם שישברק וקובה עשיר בנענע יבש, שום  ושמן זית.

תבשיל בלדי חורף 2019 (במיה ,עולש וחוביזה בשמן זית) בתוספת צלעות טלה מהטאבון ועוד.

מסעדת לוקנדה, דרך הציונות 29,  מתחם בית מלון רמדה אוליבי , נצרת. טלפון  04-6130351

סדנת בישול בשמן זית במסעדת לונא

סדנת בישול בת שעתיים, הכנת עולש כמאכל נצרתי מקורי שבסיסה שמן זית משובח, מוחמר עוף בצל וסומאק בשמן זית על מצע בצק בטאבון וכן מקרונים בשמן זית.

מתי: יום שני, 23 בדצמבר, 2019, בשעה 09:00

איפה: מסעדת לונא ביסטרו, נצרת. טלפון: 054-4889818

שמן זית "פתורה" - חגיגות "ראשון המסיק" במסעדת רוזינקא

מסעדת רוזניקא מציעה דלפק מיוחד לטעימות שמן זית של "פתורה" מהמסיק הראשון, מכירת בקבוקים ושילוב השמן הטרי במנות נבחרות בתפריט המסעדה.

איפה: לילינבלום 41, תל אביב, טלפון: 03-6344822

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...