עם הינתן מערך ההנחיות החדשות באשר להתנהלות בצל הקורונה אמש (שבת), ספג ענף המסעדנות מהלומת מוות. אם עד כה פעלו המסעדות ובתי הקפה במתכונת מצומצמת, שנבעה בעיקר מצד הלקוחות שהחלו מדירים רגליהם, עתה מדובר על עצירה מוחלטת וסגירה חד משמעית של כל בית עסק המוגדר כמקום בילוי.
כתבת: מאיה דרין // צילום: משה בן שמחון // עריכה: עדן בראל
החל משעה 22:00 בערב התפרסמו הודעות רשמיות ברשתות החברתיות מצד המסעדות והשפים. רובם ככולם הביעו צער רב על המצב, הודו ללקוחותיהם על התמיכה ועדכנו על סגירת השערים לאלתר.
ישנם אף שפים שערכו חשבון נפש נרחב והביעו בכתב את ההלם, העצב ותחושת האובדן. במסעדות ברחבי העיר התנהלו מסיבות קטנות וספונטניות, במהלכן לקוחות ועובדים שמחו ובילו יחדיו את הדקות האחרונות של העסק.
בבסטה האייקונית בתל אביב, לדוגמא, יצאו מגשים עם מטעמים ללקוחות הנאמנים שפקדו את המקום, יין נמזג כמים, ומסיבת ריקודים קטנה ועליזה נחגגה לצליליהם של להיטים פופולאריים מהרדיו.
View this post on Instagram
בקפה נורדוי נותרו כמה מן הלקוחות על המדרכה בסמוך למסעדה האהובה, לוגמים כוסית אחרונה וצופים במוסד הקולינארי הולך וסוגר את דלתותיו. באייבי, מסעדת הדגים של האחים דוקטור הבטיחו לשנע את הסחורה האיכותית שנותרה על המדפים אל קהל הלקוחות הקבוע שישמח בהם.
במסעדת ״אלנה״ ארזו שף ברק אהרוני וצוותו, את כל חומרי הגלם אשר במזווה המסעדה ואלה נשלחו כתרומה לעמותות שונות.
View this post on Instagram
אך עם חלוף תחושת העצב, החלו מנשבות רוחות סוערות בקרב המסעדנים והשפים. עם בוקר יום ראשון נפלה ההבנה כי העסקים דוממים וההכנסה איננה עוד, אך התשלומים הקבועים בעינם נותרו. שכר דירה, מיסים, פקדונות ועוד. שכן, מלבד ההכרזה על התקנות וההגבלות, לא הוכרזו הקלות, דחיית תשלומים או פריסתם.
נדמה כי עד כה ענף המסעדנות סבל גזירות רבות והתעלמות גורפת ועתה מכת מוות. התאגדות המסעדנים והאג׳נדה שלה נדחקו לתחתית סדר העדיפויות באופן שוטף וקבוע וכפועל יוצא, עתה בשעת משבר עולמי – מחריף המאבק של המסעדנים על זכויותיהם.
View this post on Instagram
על כן, התאחדה קבוצה מייצגת ורבת השפעה על מנת לצאת בקריאה ברורה ונחרצת אל הגופים הממשלתיים והמוניציפליים האמונים על התשובות לשאלות שנותרו תלויות באוויר.
במלון נורמן הריק התקבצו שף חיים כהן, שף אבי קונפורטי, שפית אביבית פריאל ושותפתה למסעדת אוזריה אופיר לאמי. היה שם שף מוטי טיטמן, שף ברק אהרוני, שף יונתן בורוביץ׳, שף דיויד פרנקל, וכן מסעדנים מובילים כמו עופרה גנור, קבוצת בנדיקט, קבוצת בארכה, שי ברמן ראש איגוד המסעדות והברים בישראל ועוד.
השף המפורסם חיים כהן קרא "להחזיק ידיים ולעבור את התקופה הזאת ביחד", אנחנו מקווים כמובן שהוא התכוון לכך בצורה מטאפורית.
View this post on Instagram
בכנס חירום הם דרשו להקפיא את התשלומים לאלתר, והעלו הסברים משכנעים על החשיבות בהיערכות לקראת היום שאחרי משבר הקורונה. למדנו על ההשלכות הגורפות והמצמיתות של הקפאת ענף המסעדנות על מערך העובדים, הספקים, בעלי העסקים והשפים היוצרים. מה יהיה הלאה? ימים יגידו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו