המסעדות יחזרו לפעילות מלאה החל מ-27 במאי, כך הוחלט היום (שלישי) בתום ישיבה של איגוד המסעדות עם נציגים ממשרדי הבריאות, האוצר והכלכלה.
המסעדנים הציגו לבכירי משרד הבריאות את מתווה החזרה לפעילות // צילום: עומר ברש
על פי ההסכם, מסעדות, ברים ומועדונים (ללא הופעות, אך עם אפשרות לדי.ג'יי), ייפתחו על פי כמה כללים. במקרה שהמבנה מותאם להכיל עד 100 לקוחות תתאפשר תפוסה של 100% משטחו, ומעל 100 לקוחות - תותר רק תפוסה של 85%.
כמו כן, תותר ישיבה מחוץ למסעדות במרחק של מטר בין אדם לאדם, והלקוחות יחויבו במדידת חום בכניסה.
שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות אמר ל"ישראל היום" כי "מדובר בהסכם שהגענו אליו אחרי משא ומתן שנמשך בשבועות האחרונים וביתר אינטנסיביות בשבוע האחרון אחרי שעשינו פרזנטציות לפרופ' איתמר גרוטו ופרופ' סיגל סדצקי ממשרד הבריאות במסעדת 'יפו תל אביב' של חיים כהן.
"היינו היום בישיבה עם משרד הבריאות, משרד האוצר ומשרד הכלכלה. המתווה שהוחלט הוא מתווה לפיו מסעדות שתפוסת הקהל שלהן מוגדרת ברישיון העסק שלהן עד 100 לקוחות בתוך חלל המסעדה, יוכלו לארח את כל הלקוחות שלהם כפי שמוגדר ברישיון העסק. מסעדות שתפוסת הקהל שלהן הוא מעל 100 מקומות יוכלו לארח עד 85% מהתפוסה.
בשטח החיצוני תתאפשר הושבה לפי מפתח של בן אדם לכל מטר. ההסכם הזה תקף למסעדות, ברים, בתי קפה ומועדונים ללא הופעות חיות. בנוסף, ימדדו חום לנכנסים".

ברמן הוסיף: "אני חושב שזה הסכם ששומר על בריאות הלקוחות שלנו. יש בהסכם כל מיני תנאים בריאותיים שצריך לעמוד בהם שהם לא קלים אבל הם חשובים לנו כדי שהלקוחות שלנו ירגישו בטוחים לבלות אצלנו והוא מאפשר לבעלי העסקים לפתוח על פי מודל כלכלי סביר. הם יוכלו לעבוד והתקווה שהם יחזרו לשגשג.
"בין ההוראות יש כל מיני הוראות של חיטוי וניקיון ויתר הקפדה של ההיגיינה של הצוות והטבחים. אנחנו מתכוונים להעביר הדרכת מסודרות לבעלי עסקים שיעמדו בדרישות הללו על מנת שהמקומות שלנו יהיו בטוחים. לנו יש אינטרס מאד גדול שהלקוחות שלנו ירגישו בטוחים ולכן זה משהו שאנחנו נקפיד עליו ונדאג להעביר את המסר הזה לכלל העסקים לגבי ההיגיינה והניקיון".

עוד בנושא:
• השף חיים כהן הציג לגרוטו את מתווה החזרה למסעדות
• עומר מילר: "אפתח מסעדה, שהממשלה תחפש"
• מושיק רוט סגר את המסעדה באמסטרדם
• המסעדות שחוזרות והמארזים שנשארים
ההחלטה באה על רקע פגישה שהתקיימה ביום חמישי שעבר בין בכירי ענף הבריאות לבין מסעדנים מובילים, שבה נערכה פרזנטציה מעמיקה לקידום פתיחת ענף המסעדות. את ההדגמה המפורטת העביר השף חיים כהן יחד עם מנכ״ל איגוד המסעדות והברים שי ברמן.
השף חיים כהן טען, בין היתר, כי יש ביכולתם של העסקים בענף לפקח על המתווה וההגבלות באופן עקבי ואחראי, שכן כל הסועדים והמבקרים יימצאו בחלל אחד שבו ניתן יהיה לאכוף את הכללים - בשונה מחוף הים, לדוגמה.
"מדובר במתווה כמעט ריאלי", אמר יקי כביר, הבעלים של מסעדות "סרפינה" ו-TYO, ל"ישראל היום". "אני שמח שהם העבירו את המתווה לפני חג השבועות. עם זאת, אני חושב שזה שבוע אחד מאוחר מדי כי הקהל הישראלי גילה אחריות רצינית וגם בעלי העסקים. אף אחד לא הכניס את המשבר הזה לאנרכיה. ההחלטה על המתווה נבעה בגלל הלחץ של המסעדנים. אז במשרד הבריאות הבינו את ההשלכות על מצבם של המסעדנים וגם על המבלים עצמם.
"לצערי, אני מפחד לפתוח מהחשש שישכחו את המענקים והפיצויים שלנו אחרי שהמשק יחזור לפעילות נורמטיבית. יש כאן אידיאולוגיה שלפיה למלחמות קוראים מבצעים כדי לא לשלם פיצויים לעצמאים. הכוח ההישרדותי שלנו הוא רעוע. איבדתי מאות אלפי שקלים, ואני מסוגל לחזור עם 60% מצוות העובדים, עם מכתבים של עורכי דין לנכסים ועם ענן שחור שכאילו הכל בסדר. אני מקווה שנקבל את הפיצויים מהר. מה שמפחיד אותי זה החלטה לא נכונה אחת של שופט בבית משפט המחוזי לטובת בעלי הנכסים ושכולנו נגיע לפשיטת רגל".

מנגד, יריב מלילי, הבעלים של המסעדות "בית תאילנדי" ו"קאב קם" מתרעם על ההחלטה. "לתת לנו לפתוח באופן חלקי לא רק שלא יפתור את הבעיה, אלא יגרום להמשכה", טען. "תשתית של מסעדה לא מורכבת רק ממיקום אלא גם משכירות, חשמל ועובדים. זה יוצא שאתה משלם את כל הכסף ולא מקבל את כל התמורה. להיפך, אתה מפסיד כסף. בדרך כלל, הפיק של המסעדות זה משבע וחצי ועד עשר בלילה, זה המאני טיים. עכשיו אומרים לנו במאני טיים להיות עם 85% מהאנשים. זה לא להעביר כסף מיד ליד אלא לבזבז כסף. אתה משלם על כל דבר באופן מלא ויש לנו יכולת להשיג 85%.
"בתחום שלנו, במקרה הטוב, אנחנו יכולים להרוויח 10% ברוטו. בחודש יש לנו פתאום חגים וכל מיני אילוצים. יום בחודש זה הפסד של 3% בעוד שאני מממן את כל ההוצאות הקבועות. אני שואל את מי שקבע את המתווה: מה ההבדל בין 85% ל-100%? זה בדיוק הכסף שלא נצליח להשיג. למה לא נותנים לנו לשלם 85% מהמיסים? אלה החלטות שאינן לטובתנו. המצב מאוד קשה. יש כאלה שחושבים שטייק-אווי מפצה אבל זה סיפור אחר לגמרי. יש ב'בית התאילנדי' טייק-אווי אבל למערכת הזו צריך עוד אנשים וזו אופרציה אחרת לגמרי".
מלילי אמר עוד: "ברגע שהמשבר ייגמר, אפסיק את הפעילות של הטייק-אווי כי זה סיפור שלם. אני, באופן אישי, עוד לא הפסקתי להפסיד והמדינה לא פיצתה אותנו בשקל. כרגע, לפי הערכה שלי, מדובר בהפסד של כמיליון שקלים בשתי המסעדות".
השר אדלשטיין: לאפשר פתיחת אולמות וגני האירועים
בנוסף לכל זאת, לנוכח המלצות מצד גורמים מקצועיים, הנחה שר הבריאות יולי אדלשטיין את מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו לפרסם את המתווה לפתיחת אולמות וגני האירועים החל מ-14 ביוני.
"לצד אי התפשרות על הנחיות משרד הבריאות, השאיפה היא לתת אוויר לנשימה ככל הניתן ובמהירות האפשרית לעצמאים. זה מגיע להם, זה מגיע למשק הישראלי", מסר השר אדלשטיין. "לצד זה אני מבקש להדגיש את האחריות של בעלי העסקים להקפיד על ההנחיות. רק כך נוכל להמשיך בפתיחת המשק בלי לפגוע בבריאות".
פתיחת האולמות וגני האירועים תתאפשר, בין היתר, על ידי מינוי ממונה קורונה לכל אירוע, רישום של האורחים בכניסה, סימון ושילוט בהתאם להנחיות משרד הבריאות על שמירת מרחק ומניעת התקהלות, חיטוי משטחים פנימיים לפני כל אירוע ובמהלכו, חיטוי של השירותים אחת לשעה והצבת חומרי חיטוי במתחם.
על פי הודעת משרד הבריאות, בין הכללים לפתיחה מחודשת של גני האירועים והאולמות גם ההוראה שלפיה "מגבלת אנשים באירוע בכל רגע נתון תהיה לפי 2 מ"ר לאורח, ובלבד שמספר האורחים באולמות שלפי רישיון העסק יכולים להכיל יותר מ-200 אורחים, לא יעלה על 85% מהמותר לפי רישיון העסק. החישוב יתבצע לפי כלל שטח העסק, ללא שטחים תפעוליים וחנייה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו