המסעדנים לנתניהו: "דורשים להיפתח"

במכתב שנשלח לרה"מ קוראים בפורום ראשי ענף ההסעדה לקדם במהירות מתווה לפתיחתם: "אנחנו נמצאים באירוע שהולך ומחמיר, הסגר לא השיג את מטרתו"

מסעדה סגורה בתל אביב // צילום: יהושע יוסף // מסעדה סגורה בתל אביב

פורום ראשי ענף ההסעדה בישראל, הגוף המאגד את כלל ארגוני המסעדנים ועסקי הקולינריה בארץ, שלח הבוקר (רביעי) מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ובו דרישה למתווה לחזרתם במספר שלבים שיחל באופן מיידי עם סיום הסגר. המסעדנים חושפים נתונים כואבים אודות מספר העסקים מהתחום שנסגרו במהלך משבר הקורונה ואלו שצפוים להיסגר בחודשים הקרובים אם לא ייעשה שינוי קיצוני כלשהו לעזרתם.

מחאת מסעדנים בכיכר הבימה // צילום: גיל קרמר

התוכנית אותה הם מציעים לנתניהו כוללת מספר שלבים. הראשון הוא, כמובן, החזרת האיסוף העצמי שלדבריהם יחזיר אלפים למעגל העבודה. עוד הם דורשים אישור הושבה באוויר הפתוח על פי מתווה הקו הסגול, פתיחת החללים הפנימיים בתפוסה של עד 50% ולבסוף חזרה לשגרה מלאה לאחר חיסון של מעל 80% מהאוכלוסייה.

מכתב המסעדנים המלא

פורום ראשי ענף ההסעדה בישראל איגד את כלל התעשייה לנוכח המשבר האדיר שאנו חווים. תעשיית המסעדנות סגורה כבר קרוב לשנה ומתאריך18.9  ונכנסה לסגר השני ומאז לא יצאה ממנו. במהלך הסגרים התעשייה איבדה מעל כ-4,000  עסקים מתוך 14,000 אשר פעלו בתחילת המשבר. מעל 2,000 עסקים נוספים צפויים להיסגר במהלך הרבעון הראשון של 2021.

כיום פעילים כ-3,500 עסקים בתעשייה, המפעילים שירותי משלוחים בלבד, פעילות זו מתאפיינת ברווחיות נמוכה ולרוב אף הפסדית.

מסעדה סגורה בגליל // צילום: אייל מרגולין ג'יני
מסעדה סגורה בגליל // צילום: אייל מרגולין ג'יני

אנו נמצאים באירוע מתמשך, שמבחינתנו רק הולך ומחמיר, ולאור הסגר הלא אפקטיבי שמתקיים אנו דורשים את פתיחת העסקים שלנו והתייחסות מיידית למצוקת המסעדות. חשוב לציין שענף המסעדנות אינו מדבק, לא במשלוחים, לא בטייק-אווי ולא בהושבה מרווחת, וזאת ע״פ אישורם של הצוותים המקצועיים של משרד הבריאות. לאור ההתקהלויות ברחובות, הכבישים המלאים, הפארקים העמוסים והלוויות ההמוניות, אנו נענשים ומתרסקים כלכלית שלא לצורך. יש לומר שהסגר אינו אפקטיבי ואינו משיג את מטרותיו. מכיוון שממשלה הוכיחה שאינה מסוגלת לאכוף סגר אפקטיבי אנו דורשים לקדם מתווה פתיחה עבור תעשיית המסעדנות כדלקמן:

1. פתיחה מיידית של הטייק-אווי: פתיחת הטייק-אוויי תחזיר 3,000 עסקים לפעילות ו-40,000 עובדים למעגל התעסוקה. פתיחה זו תעזור מיידית לעסקים הקטנים והפגיעים כלכלית כגון עסקי הפלאפל, שווארמה, סביח, פיצות וכדומה.

2. בסיום הסגר פתיחת הושבה באוויר הפתוח. פתיחת ההושבה באוויר הפתוח תאפשר להחזיר עוד 1,500 עסקים לפעילות ו-40,000 עובדים למעגל התעסוקה. ההושבה בחוץ באוויר הפתוח תהיה במתווה תו סגול ולפי עקרונות מרווח של 2 מטר בין שולחן לשולחן או 75% תפוסה בחלל החיצוני.

3. פתיחת המסעדות להושבת קהל בפנים החלל, שבועיים לאחר סיום הסגר. בהגבלות תפוסה של 50% בחלל הפנימי.

4. פתיחת המסעדות במתכונת מלאה ללא הגבלות. חזרה לשגרה מלאה לאחר חיסון של מעל 80% מכלל האוכלוסייה הנדרשת בחיסון.

- תו סגול. עד לשלב 4, חובת עטיית מסיכה על כל העובדים, למעט טבחים בפס חם ולקוחות יחויבו בעטיית מסיכה,  למעט בישיבה סביב השולחן.

לטעמנו, במתווה זה מתקיים האיזון הנכון בין השמירה על בריאות הציבור לבין כלכלה בריאה ומשתלמת לתעשיית המסעדות, הברים ובתי הקפה. ללא איזון ותמריץ כלכלי לתעשיית המסעדנות אין כדאיות כלכלית לפתיחה והחזרת עובדים למסעדות. אנחנו מאחלים לכולנו, בריאות טובה ובאמצעות ההצלחה של מבצע החיסונים גם פרנסה טובה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר