הכוכב של ברצלונה אצלכם בסלון

לא מסי, לא אתה • השף ברק יחזקאלי ניצל את שנת הקורונה בעיקר למחשבות • כעת הוא מגיע לראשונה לעולם המשלוחים עם פופ-אפ קטאלוני מסקרן • ראיון

שנה של מחשבות, תובנות וניסויים. ברק יחזקאלי // צילום: בני גם זו לטובה // שנה של מחשבות, תובנות וניסויים. ברק יחזקאלי

זה לקח לו זמן, שנה ליתר דיוק, אבל גם השף ברק יחזקאלי (מסעדת בורק וסדרת המופת "אנחנו על המפית") נוחת בעולם המשלוחים, עם פופ-אפ פאייות מסקרן במיוחד בשיתוף פעולה עם מותג הבירה "אסטרייה דאם". 

בתפריט, שייצא מ"מטבח רפאים" בתל אביב ויהיה זמין במשלוחים ברחבי העיר בלבד, נוכל, למעשה, להרכיב ארוחה ספרדית מסורתית הבנויה מ"פאן קון טומאט" (לחם צלוי בשמן זית עם שום ועגבניות), פאייה קטאלונית כמנה עיקרית, צמחונית, דגים, עוף וצ'וריסו ועוד, לצד פלחי תפו"א כתוספת ואפילו קינוח קטאלוני, לצד כל אלו, כמובן, נשתה את הבירה הספרדית. 

עבור השף, שהתפנה לרגע מההכנות כדי לספר לנו על השנה שעברה עליו, מדובר בסגירת מעגל מרגשת. "החיבור ביני לבין 'אסטרייה דאם' נוצר באופן טבעי", מספר יחזקאלי. "לפני עשור וחצי הייתה לי מסעדה בשם 'פאייה', המסעדה הראשונה שלי בתל אביב, והייחודיות שלה הייתה אוכל ספרדי".

"את כל הלימוד שלי על עולם הקולינריה הספרדי והקטאלוני עשיתי בברצלונה. הייתי שם עשרה ימים והסתובבתי בכל מסעדה אפשרית, החל ממלכודות התיירים ועד למקומות האותנטיים ביותר. נכנסתי למטבחים ולמדתי מה מכינים ובעיקר איך. כך שברגע שעלה הרעיון לפופ-אפ שבמרכזו פאייה, ישר חייכתי ואמרתי כן. זה הזמן להחזיר עטרה ליושנה". 

ארוחת פאייה בשרית // צילום: בני גם זו לטובה
ארוחת פאייה בשרית // צילום: בני גם זו לטובה

איך אתה מסביר את זה שמדובר בסגנון מאוד פופולרי ובכל זאת אנחנו לא רואים הרבה ממנו בישראל?

"אם אני לא טועה, השף היחיד שייצג בשנים האחרונות את המטבח הספרדי בישראל היה אנטוניו מנסה, באמת היו מעט מאוד מסעדות ספרדיות אותנטיות בארץ, אולי זה בגלל שחלקו מורכב מפירות ים, שמרתיעים חלק מהסועדים. המטבח הזה מזכיר את האיטלקי בסגנון, חומרי גלם טובים ואיכותיים עם טיפול מינימלי, כך שאני בטוח שבכל מקרה החך הישראלי יתחבר אליו". 

אילו מנות אנחנו הולכים לפגוש בפופ-אפ?

התפריט מבוסס על פאייה כמובן, אבל עם טוויסט. רצינו להביא איזשהי חוויה כוללת במשלוח כשהמחשכבה שלנו הייתה לנסות לייצר, בתוך הבית, תחושה של טיול ב"בוקרייה", השוק בברצלונה. סוג של סבב טעימות בדוכני אוכל. לכן, לא יהיו רק פאייות אלא גם מנות נוספות, ראשונות וקינוחים מן המטבח הספרדי, ובירה בצד". 

איך זה שרק עכשיו אתה נכנס לעולם המשלוחים, רגע לפני שהמסעדות חוזרות?

"מי מבטיח לנו שהמסעדות באמת חוזרות בקרוב? אנחנו מחכים כבר שנה לפתיחה, מי יודע מתי זה באמת יקרה. לעניין המשלוחים, כלל לא בטוח שהייתי נכנס אם לא הפנייה הספציפית הזאת. אנשים חושבים שחזרה למסעדות זה משהו שיכול לקרות ב'בום', אבל בפועל לא המסעדנים ולא הסועדים מוכנים לזה. אנשים התרגלו לקונספט של לגלול מסך ולהזמין, יקח להם קצת זמן לחזור לשבת ברעש עם אנשים, כך שאני לא כל כך בטוח שאם מחר יפתחו הכל המונים יצבאו על פתחי המסעדות".

ארוחת פאייה צמחונית // צילום: בני גם זו לטובה
ארוחת פאייה צמחונית // צילום: בני גם זו לטובה

רגע לפני שהקורונה נחתה עלינו ועשתה את מה שעשתה, חגג יחזקאלי כמעט מדי ערב בחלל האירועים שלו "בורק" בדרום תל אביב עם אירועים קולינריים טעימים במיוחד, זאת לצד עליית העונה השלישית של סדרת הטלוויזיה שלו "אנחנו על המפית", שעסקה הפעם בשפים ישראלים יחודיים דווקא בישראל. חלקה צולם עוד לפני הקורונה וחלק מן הפרקים במהלך הסגרים.

"ניצלתי את השנה האחרונה בעיקר כדי להעמיק במחקרים שלי על קולינריה ישראלית לצד פרויקטים נוספים. אנחנו עובדים על מיפוי הארץ מהדרום ועד הצפון מבחינת חומרי גלם שצומחים פה באופן טבעי, ליקוטים. במקביל, עשיתי המון ניסיונות במטבח. זה הזמן ליצור, לא בשביל הכסף אלא בשביל להשתפר ולצבור ידע. להיות מוכנים לפתיחה המחודשת עם דברים חדשים להציג לקהל".

מה התובנות שלך משנה כה מורכבת?

"אני צריך לרוץ פחות. לבלות יותר עם המשפחה והילדים. למען האמת, די 'גיליתי' אותם מחדש בשנה האחרונה. זו הייתה תקופה כזאת של לבחון דברים, להסתכל עליהם רגע מהצד ולחשוב על זווית אחרת שאפשר לחזור למציאות. 

כיצד לדעתך יראה עולם המסעדות "ביום שאחרי"?

"בתקופה האחרונה אני חוטא באיזשהי אופטימיות. אני נזכר שהייתה לי את אותה התחושה גם בסגר הראשון, הרגשה של 'חודשיים זה עובר וחוזרים לעניינים'. אז, זה לא עבד, אבל עכשיו, עם החיסונים והתו הירוק, יש לי שוב את אותה תחושה, רגש כזה של 'עוד רגע הגלגל חוזר להסתובב והמצב יהיה כתמול שלשום'. כמה זמן אפשר להחזיק ככה כבר?"

"בסוף נמצא את הדרך להתנהל לצד זה, עם זה, או, בתקווה, בלי זה. עולם המסעדנות בחמש השנים האחרונות משתנה גם ככה. אנשים מחפשים יותר ויותר חוויה ובכל מקרה קצת נמאס להם מלהגיע למסעדה לזמן מוקצב של שעה וחצי עד שמגיע השולחן הבא. רוצים חוויה ומחפשים חיבור אנושי. אם אני ואתה יושבים שלוש שעות על אוכל ובקבוק יין נוצר חיבור. בשורה התחתונה, זו המהות שלנו, אנחנו קמים בבוקר ורק רוצים לראות אנשים אוכלים את האוכל שלנו".

"אסטרייה ברצלונה" תפעל למשך שבועיים בלבד בין התאריכים 8 עד 21 במרץ (לא כולל שישי-שבת) ותהיה פתוחה להזמנות החל מ-17:00 באמצעות אפליקציית Wolt באזור ת"א.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר