מתי בפעם האחרונה עצרתם לחשוב על הדרך שבה אתם שוטפים את הפירות והירקות שלכם? חשבו על הענבים שאתם זורקים לקערה אחרי "שטיפה קצרה" או על הבטטה שאתם סתם שוטפים במים (אם בכלל), כי "ממילא היא נכנסת לתנור".
לרבים מאיתנו יש הרגלים שגויים בנוגע לשטיפת תוצרת טרייה של פירות וירקות, מה שעלול לסכן את הבריאות שלנו, ולא רק. חיידקים כמו אי קולי, סלמונלה וליסטריה חוגגים בקלות על ירקות ופירות שאינם שטופים היטב, ויכולים לגרום לתחלואה חמורה במקרה הגרוע או סתם להרוס לנו מנה.
הנה פירות וירקות שייתכן שאתם טועים באופן השטיפה שלהם, וכך תעשו את זה נכון.
איך שטיפה יכולה לסכן אתכם?
התשובה נעוצה במה שהפירות והירקות נושאים עליהם ולרוב נחבאים מן העין האנושית. באופן אירוני למדי, לפעמים דווקא בתהליך השטיפה שמסמל עבורנו ניקיון וחיטוי מיקרואורגניזמים לא רצויים דוגמת אי קולי, ליסטריה, נורובירוס, סלמונלה, ציקלוספורה וקמפילובקטר עלולים להידבק לפני השטח של הפירות והירקות האהובים עלינו, שכן חיידקים ווירוסים משגשגים בסביבות לחות, ולהוות בכך סיכון בריאותי עבור מי שצורך אותם.
"אם יש חיידקים או פתוגנים על פני השטח של התוצרת, הם יכולים לשגשג ולגרום למחלות שמועברות דרך מזון בעת צריכתם", הסבירה ג'סיקה גאווין, מדענית מזון בראיון לאתר AOL. מאידך, זה לא אומר שצריך להימנע משטיפה. "אם הפירות והירקות כבר מזוהמים כשהם מגיעים הביתה ואנחנו לא שוטפים אותם וצורכים אותם טריים, הסיכון לחלות רק גדל", הוסיפה.
מבולבלים? הכנו עבורכם רשימה של הפירות והירקות הטריקיים ביותר בעניין השטיפה וכיצד יש להתנהל עימם בצורה נכונה.
תותים ופירות יער
פירות יער עדינים כמו תותים, פטל ואוכמניות הם בעלי קליפות נקבוביות שעלולות ללכוד מים, מה שיכול לגרום להם להתקלקל במהירות. "אם אתם לא אוכלים אותם מייד - חשוב מאוד להסיר את הלחות העודפת על פני השטח, כי כל מים שנשארים על הפירות יגרמו לעובש לאורך זמן", אמרה גאווין. "עובש אוהב סביבה לחה, ואם יש לו שאריות לחות הוא ישגשג".
כדי לנקות פירות יער בצורה נכונה, השרו אותם במים קרים, סננו ונגבו בעדינות עם מגבת נייר לייבוש מרבי. לאחר מכן, במידה שאתם מעוניינים לשמור אותם למועד מאוחר יותר, הקפידו לאחסן אותם בקופסה מאווררת היטב או במיכל עם מכסה חצי פתוח במקרר כשבתחתית יש נייר סופג.
מלון
אחת הטעויות הנפוצות ביותר, לפי גאווין, היא לא לשטוף מלונים לפני חיתוכם. מכיוון שהמלון, בדומה לאבטיח, גדל על הקרקע, הם עשויים להכיל לכלוך ופסולת על פני השטח. "שטפו ושפשפו היטב את הקליפה לפני שאתם חותכים אותם, במיוחד אם בחרתם במלון שיש לו קליפה מרושתת שהחיידקים נוטים להסתתר בה", ממליצה גאווין. "השתמשו במברשת נקייה כדי להסיר לכלוך, יבשו היטב, ורק אז התחילו לחתוך."
פטריות
פטריות לעיתים קרובות מלאות בעפר, ולכן ניגוב עם מגבת נייר לחה לא תמיד מספיק. בנוסף, הן סופגות נוזלים במהירות כך שגם השריה במים אינה פתרון. "הן יספגו כל נוזל וזיהומים אפשריים במהירות", אמרה גאווין. "אם תכניסו אותן למקרר הן יתחילו להפריש לחות ויהפכו לריריות ולמסריחות. במקום זאת", כך המליצה, "שטפו את הפטריות במים קרירים, רצוי תוך שימוש במסננת, ואז נגבו אותן היטב עם מגבת נייר". אם אתם מתכננים להגיש אותן טריות בסלט, גאווין מציעה לקלף את השכבה העליונה של "הכובע" כדי להסיר כל זיהום אפשרי.
בצלים וכרישה
בכל הנוגע לבצלים, מסבירה גאווין, צריך להבדיל בין הסוגים השונים. עבור בצלים צהובים, לבנים או אדומים, גאווין ממליצה לחתוך את השורש והקצה העליון, לשטוף את הסכין ולהסיר את השכבות החיצוניות. בשלב זה אפשר לשטוף את הבצל אך זה לא הכרחי. מאידך, הגבעולים הארוכים של הבצל הירוק עלולים להפוך לצינורות קטנים של לכלוך. נקו אותם על ידי הסרת חלקים נבולים או מצהיבים, ולאחר מכן שטפו אותם תחת מים קרים זורמים, תוך הקפדה למלא ולרוקן את הגבעולים היכן שמרבית הלכלוך מצטבר. בכל הנוגע לכרישה, זו חייבת להישטף היטב לפני הבישול. כדי להבטיח ניקיון מלא חתכו את הכרישה לחצאים, פרסו לטבעות או לחתיכות לפי המתכון, השרו במים קרים כדי לשחרר את כל הלכלוך ואז סננו וייבשו.
ירוקים עליים
שטיפת ירקות עליים כמו תרד וקייל בטמפרטורת מים נכונה היא המפתח לשמירה על טריותם. "כוונו לטמפרטורה קרירה של בין 4 ל-13 מעלות צלזיוס", ממליצה גאווין. "כך תשמרו על הנקבוביות סגורות ותמנעו חדירת חיידקים."
ברוקולי, כרובית וכרוב ניצנים
החריצים והסדקים הטבעיים בברוקולי וכרובית הם מקומות מסתור מושלמים ללכלוך, חיידקים ואפילו חרקים קטנים. כדי לנקות את הירקות ממשפחת המצליבים היטב מלאו כיור במים קרים והשרו אותם לכמה דקות. לאחר מכן הרימו אותם בעדינות מהמים, הניחו במסננת ושטפו שוב תחת זרם של מים קרים.
העלים הצפופים והקטנים של כרוב הניצנים הם מקום מסתור לחרקים קטנים ולשאריות לכלוך זעירות. כדי להכין אותם בצורה הבטוחה ביותר הניחו את הכרובונים בקערה מלאה במים חמימים והשרו אותם למשך כ-10 דקות. פעולה זו תסייע בהסרת הלכלוך והחרקים הסוררים שבחרו להתביית עליהם.
פלפלים ועגבניות
הקליפה העבה והשעוותית של הפלפלים דורשת תשומת לב מיוחדת בניקוי. כדי להסיר שאריות שומניות שטפו אותם תחת מים קרים ולאחר מכן שפשפו היטב עם הצד המחוספס של ספוג נקי או מברשת. בכל הנוגע לעגבניות, בגלל הקליפה הדקה שלהן הן יכולות לשמור על שאריות חומרי הדברה או שמן שהצטברו במהלך האריזה ולכן מומלץ לשטוף אותן במים קרים ולשפשף בעדינות עם מברשת עדינה או עם הידיים (נקיות כמובן).
תפוחי אדמה ובטטות
רבים חושבים שאין צורך לשטוף תפוחי אדמה או בטטות כי הקליפה לרוב תוסר בהמשך אך זה לא נכון, כיוון שהלכלוך עלול לעבור בעת הקילוף או החיתוך. כדי למנוע מעבר לכלוך או חיידקים, הקפידו לשטוף את תפוח האדמה או הבטטה תחת מים זורמים ושפשפו עם מברשת מיוחדת או בעזרת הידיים.
טיפ מנצח לסיום: שימוש בסודה לשתייה וחומץ
אנשים רבים משתמשים בסודה לשתייה לניקוי יסודי יותר של פירות וירקות. השפית והתזונאית ליסה מארלי מאשרת וממליצה. "שטיפה במים בלבד יכולה לעזור להסיר חלק מהחיידקים, אבל שימוש בתמיסה של חומץ וסודה לשתייה עשוי להיות יעיל יותר בהפחתת הסיכון לזיהום באי קולי", אמרה בראיון לאתר "המירור" הבריטי, כשהיא ממליצה להשרות את הפירות או הירקות בליטר מים ולהוסיף 150 מ"ל חומץ לבן ו-40 גרם סודה לשתייה, לערבב ולשטוף היטב לאחר השריה של חמש דקות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו