עגלת קפה קדמא

במעלה ההר: גילינו עגלת קפה בכניסה לעיר קדומה

באמצע נוף תנ"כי בכניסה לסוסיא שבחבל יתיר, שוכנת עגלת הקפה "קדמא" של רעיה אזולאי • האהבה לבישול תמיד בערה בה וכאן היא מביאה אותה לידי ביטוי • בבריזה ההררית טעמנו בין השאר כריך סטייק כרוב וסלט יווני בשמן זעתר

לאן נוסעים?

בכניסה למתחם הארכיאולוגי של היישוב היהודי העתיק סוסיא בחבל יתיר, נמצאת עגלת הקפה "קדמא - קפה בעיירה" של רעיה ואביאל אזולאי. היא שוכנת בלב נוף תנ"כי, במרחב פתוח מוקף גבעות ועצי זית. הקצב כאן הוא אחר, מכתיבה אותו פשטות. העיר סוסיא התקיימה בדרום ארץ יהודה בתקופה הרומית-ביזנטית ועד היום נערכות בה חפירות שמגוללות היסטוריה אודות העם היהודי - ומדהים לראות איך דוכן האוכל הזה גרם למקום להיות שוקק גם בימינו.

עגלת קפה קדמא // צילום: הילה דודאל

מול הפודטראק עשוי קורות העץ שבו מכינים את האוכל, מוצבות תחת ציליות פינות ישיבה מגוונות וביניהן עצים, צמחים ועשבי תבלין. השקט שמאפיין את הנוף הייחודי, מופר על ידי פלייליסט ישראלי שבוקע ממנו. אין הרבה מקומות בילוי באזור הזה של הר חברון ומהסיבה הזאת נראה ש"קדמא" מושך אליו רבים מהמקומיים. נשים בחופשות לידה, זוגות, חברים וחיילים עצרו לשבת סביבו כדי לשתות משהו מרענן וליהנות מכמה ביסים טובים. "אני ובעלי התאהבנו באזור הזה אחרי שהתחתנו ומאז אנחנו כאן", מספרת רעיה אזולאי הבעלים. "אנחנו גרים לא רחוק, במצפה יאיר, ויש שם נוף מטורף אבל גם המון רוחות. רצינו לעשות משהו במרחב פתוח שמנותק מכל ישוב".

כריך כרוב צלוי בקדמא, צילום: הילה דודאל

מה אוכלים?

האהבה לבישול תמיד בערה באזולאי, כאן בפודטראק היא מביאה אותה לידי ביטוי בצורת כריכים מיוחדים, סלטים עשירים, מאפים מפנקים ופיצות בשילובים מעניינים. בין השאר טעמנו כאן כריך סטייק כרוב. הוא נצלה בקפידה כך שהיה זהוב ומקורמל. בתוך הלחמנייה ליוו אותו גם שום קונפי שהפך כמו ממרח, סלסה ירוקה ועלי רוקט. לשולחן הגיע גם כריך קרואסון עם ריבת בצל ופרוסות גבינת פטה מלוחה שעליה עלים ירוקים. את כל הרטבים, הסלטים והכריכים מכינה אזולאי בעצמה. "יש לנו חבר מהיישוב נצר חזני שמגדל את כל הירקות שאנחנו משתמשים בהם - המלפפון, השרי.. החסות הן מהעוטף", היא מספרת.

מהירקות הללו נהנינו גם בסלט "קדמא" - למעשה, סלט שדומה לזה היווני הקלאסי ברוטב זעתר ישראלי. לשולחן הגיע גם סלט טאבולה קינואה שהיה עשיר במרכיבים.

קרואסון פטה וסלט קדמא, צילום: הילה דודאל

הפיצות במקום נאפות בתנור מיוחד ואפשר לשלב בהן בין השאר סלק, ארטישוק ואפילו תפוח אדמה צלוי. את הארוחה תוכלו לקנח בעוגייה או באחד הקינוחים שמוצגים מאחורי ויטרינה, כמו טופי קראנץ' או פאי לימון.

איפה מטיילים?

בנוסף לעיר הקדומה סוסיא, תוכלו לבקר באזור גם ביער הנטוע הגדול בישראל, הלוא הוא יער יתיר. היעד נמצא במרחק כמה דקות נסיעה מ"קדמא". במקום תמצאו שבילי טיול, אזורי פיקניק ואתרים ארכיאולוגיים, שבהם חורבת ענים בה נמצאים עשרות מערות, בורות מים ושרידי בית הכנסת הקדום מהמאה הרביעית לספירה.

     

הצגת פוסט זה באינסטגרם

           

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎הבית של פטל‎‏ (@‏‎petel.house‎‏)‎‏

אטרקציות נוספות בסביבה הן "הבית של פטל" - חווה חקלאית לפירות יער עם בית קפה שמקיימת בעונה סיורי קטיף, או מפעל "עשבי קדם" במושב כרמל, שבמסגרת ביקור בו אפשר לשמוע על הצמחים הייחודים הגדלים באזור מדבר יהודה מהם מפתחים במפעל מוצרי בריאות, טיפוח ויופי.

יומן מסע:

"בכל יום שישי היינו מחפשים לאן לצאת", נזכרת רעיה אזולאי ומוסיפה ש"הרבה יותר כיף לשבת בחוץ - והיינו מחפשים בעיקר פודטראקים". בתקופה ההיא אזולאי עסקה בכלל בתחום אחר. היא למדה בעבר חינוך מיוחד וגיאוגרפיה, עבדה עם מתמודדי נפש והדריכה בין היתר באמצעות אומנות. "הבישול תמיד היה בתוכי, אבל לא בתור מקצוע", היא מספרת.

רעיה אזולאי, צילום: הילה דודאל

בגיל 37, בדיוק כשהפכה אם לארבעה אחרי לידת בתה, היא החליטה להגשים את האהבה הזאת ולפתוח את קדמא. "הייתי בטוחה שנהיה פה אני ועוד מישהי בחופשת לידה, אבל המקום מלא. כנראה שענינו על צורך".

קדמא - קפה בעיירה. אתר סוסיא הקדומה

ראשון עד רביעי 9:30-13:30, חמישי 9:30-13:30 ו-19:30-23:00, שישי 9:30-13:00. רצוי להתעדכן גם ברשתות החברתיות

כשר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר