השף האיטלקי, רוברטו "לולי" לינגואנטו, הלך לעולמו השבוע (ראשון) בגיל 81. הוא נחשב כמי שהמציא את אחד הקינוחים המפורסמים ביותר בעולם - הטירמיסו. הוא מת באיטליה לאחר מאבק במחלה ממושכת.
לינגואנטו עבד כשף קונדיטור במסעדת Le Beccherie ששוכנת בטרוויסו בצפון איטליה, שם פיתח מתכונים לצד אישתו של הבעלים, אלבה קמפאול. יחד, לפי הסברה הרווחת, הם יצרו את השילוב הממכר בין גבינת מסקרפונה מתוקה שבנויה בשכבות עם בישקוטים ספוגים במשקה אספרסו, כשאבקת קקאו מפוזרת מעל.
The world has lost a great man
— Visegrád 24 (@visegrad24) July 29, 2024
Roberto “Loli” Linguanotto, the man who invented Tiramisu, has passed away at the age of 81
Rest in Peace pic.twitter.com/bQRLshDuee
בפוסט שפרסמה המסעדה ביום שני האחרון נכתב: "אנו מצטרפים לתנחומים על פטירתו של רוברטו 'לולי' לינגואנטו, שסימן כציון דרך היסטורי את מסעדת 'בצ'רי' וגם הקינוח האהוב ביותר בעולם. הזיכרון שלו נשאר חי במסעדה שלנו! תודה לולי".
לינגואנטו נהג לספר, שהקינוח המפורסם הומצא בעקבות טעות, כאשר גבינת מסקרפונה נשפכה לו במקרה לקערת ביצים וסוכר. השף אהב את היצירה ובשלב מאוחר יותר החליט יחד עם קמפאול, שמתה בנובמבר 2021, להוסיף בישקוטים שנטבלו באספרסו.
הקינוח נכנס לתפריט המסעדה בשנת 1972 ומאז התפשט והפך פופולרי. לקמפאול, לעומת זאת, סיפור שונה אודות הטירמיסו. לטענתה הוא הומצא בהשראת מנת ארוחת בוקר מתוקה שחמותה הכינה לה בשנת 1955 והיא ביקשה מלינגואנטו לשחזר יחד איתה.
אחרים טוענים שלא זה ולא זו פיתחו את הקינוח, וכי מקורו הוא לפני מאות שנים בבתי בושת איטלקיים. גם השף קרמן אנטוניו לנקונה טען בעבר לכתר בפני "הוושינגטון פוסט" וסיפר שהמציא את המנה במאפייה בבעלותו בטרוויסו שבאיטליה, לפני שהיגר לארה"ב.
לפי ה"דיילי מייל", לוקה זאי, מושל מחוז ונטו שבצפון איטליה, היה המצודדים בגרסה של לינגואנטו. הוא אף העניק לו אות בשל "תרומה משמעותית לעולם בתחום הקינוחים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו