ליהנות – מבלי להגזים: כך תתכננו מראש את ארוחת החג שלכם

כולנו נוהגים לאכול לא מעט בארוחות החג בשבועות, כי איך אפשר שלא לאהוב ארוחות חלביות מפנקות • כדי שלא נהיה מתוסכלים מהקלוריות שבלסנו, חלי ממן העניקה לנו עצות בתכנון נכון ולשליטה עצמית – שכך נוכל ליהנות ולשבוע, מבלי "להתפרע"

יין לבן לשבועות. צילום: istock

חג השבועות מהווה הזדמנות נהדרת להיפגש עם חברים ובני משפחה, וכל זאת ברקע של ניחוחות נפלאים של ארוחות חג חלביות ומפנקות. חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, העניקה לנו מתכונים ועצות בתכנון נכון ולשליטה עצמית להנאה מארוחות החג – מבלי שנהיה מתוסכלים.

"בשם החג, שבועות, טמון העיקרון המוביל, אשר מכיל בתוכו את המילה שובע. זהו העיקרון הראשון, כי כששבעים – שולטים בכמות שנאכלת ולא מגזימים", אומרת ממן. "הדרך הראשונה להפחתת קלוריות שנאכלות בחג היא לדאוג לכך שנהיה שבעים דרך תכנון מראש, אכילה מסודרת והקפדה על דגנים מלאים ושפע ירקות, העשירים בסיבים תזונתיים שתורמים לתחושה של שובע".

מבחר גבינות (אילוסטרציה), צילום: Getty Images

לדבריה, העיקרון השני הוא הפחתת הקלוריות במתכונים למאכלי החג האופייניים: "הפשטידות בחג יכולות להיות מקור לירקות ולשובע. אם נבחר בפשטידות עם הרבה ירק (לא תפוחי אדמה או בטטות, שנחשבים ממש כמו פרוסת לחם ולא כירקות חינמיים), נקפיד להמיר את השמנת והגבינות השמנות במוצרי חלב דלי שומן ונפחית את כמות השמן המוסף לפשטידה, נוכל להפוך אותה לבריאה ומומלצת. לדוגמה, ניתן להמיר חלק מהביצים בחלבון בלבד, ובכך לחסוך את השומן והכולסטרול שבביצה".

"בנוסף, במתכונים רבים ניתן להפחית את כמות השמן במתכון בחצי, מה שיפחית באופן משמעותי את כמות הקלוריות, מכיוון שכל גרם שמן תורם 9 קלוריות, לעומת 4 קלוריות בלבד שתורמים לנו גרם חלבון או גרם פחמימה", הוסיפה. "כמובן שמומלץ לוותר על הגבינה הצהובה שלמעלה ועל תחתית הבצק הפריכה מלמטה, שאמנם מוסיפים הרבה טעם, אך גם המון-המון קלוריות. פשטידה על בסיס ירק במגוון צבעים היא תוספת מצוינת ומשביעה לארוחה".

עוד הוסיפה ממן כי אפשר להפחית את כמות הקלוריות בעוגת הגבינה המסורתית בכך שמצמצמים את כמויות הסוכר והשמן שבמתכון. "ברוב המתכונים בהחלט ניתן לנסות ולהוריד מהסוכר – העוגה תישאר מתוקה, אך פחות משמינה", אמרה. "את אחוזי השומן אפשר להוריד קודם כל באמצעות בחירת מוצרי חלב דלי שומן, כמו שמנת 9% במקום שמנת עתירה בשומן. החליפו גבינות שמנות ברזות, העדיפו סירופים מופחתי שומן וכדומה. מוצרים אלו יעזרו לכם להפחית את כמות הקלוריות במתכון ואת אחוזי השומן שבו. גם בעוגות, כמו בפשטידות, ניתן להפחית את כמות השמן במתכון. לדוגמה, במקום כוס שמן במתכון (ששווה 1,600 קלוריות), ניתן לשים חצי כוס שמן ואת חצי הכוס השנייה להמיר במיץ תפוזים, יוגורט דל שומן או קפה חזק, לפי הטעם. נסו והתאימו לעצמכם את התחליף לטעמכם".

עוגת גבינה עם פירות יער, צילום: Getty Images

גם מתוספות כמו שוקולד צ'יפס אפשר לוותר, ואם אתם מכינים פאי – תרשו לעצמכם לוותר על נגיעות החמאה בסיום ההכנה. "במתכונים לעוגות, תוכלו לוותר על חצי מכמות הזיגוג ולהסתפק בפחות, או להחליף אותו במעט אבקת סוכר. כדאי לדעת שהקקאו הוא מוצר שיוסיף ארומה של שוקולד למתכון ללא השומן הרווי, הסוכר והקלוריות שנמצאים בשוקולד. לקקאו יש אף יתרונות בריאותיים, שכן הוא מכיל נוגדי חמצון, ולכן העדיפו מתכונים שמכילים קקאו במקום שוקולד".

לסיכום, ממן ממליצה לאכול במנות קטנות. "אנחנו רגילים לאכול את מה שיש לנו בצלחת, כך שכשיש פחות – נאכל פחות, וזה בדוק", סיכמה.

מאפינס ירקות של חלי ממן, צילום: יחסי ציבור

מתכון למאפינס ירקות וגבינות

מרכיבים:

  • 10 פטריות
  • 3 ביצים
  • 5 כוס קמח תופח
  • 1 כוס גבינה בולגרית 5% מגורדת
  • 1 כוס גבינה צהובה 9% מגורדת
  • 1 גביע קוטג' 5%
  • כף שמן זית
  • 1 בצל
  • תרסיס שמן
  • 2 קישואים

הוראות הכנה:

  1. חתכו את הירקות לרצועות דקות, וטענו אותם במחבת עם כף שמן זית עד שיתרככו. לאחר מכן, קררו אותם למספר דקות.
  2. שמנו 12 תבניות אישיות (מאפינס) בעזרת תרסיס שמן.
  3. ערבבו בקערה את הירקות עם שאר המצרכים.
  4. מזגו לתבניות האישיות את הבלילה, ואפו אותן בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות צלזיוס למשך כ-20 דקות. בתיאבון!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר