צהובה, לבנה, רכה, קשה, עם חורים, עם עובש ואפילו במחיר אלפי דולרים: גבינה היא מלכת מגשי האירוח וחג השבועות, וכעת היא זוכה לכבוד עם מוזיאון חדש המוקדש רק לה.
המוזיאון ,שזכה לשם "Musée du Fromage", ממוקם במבנה אבן עתיק בן 500 שנים בפריז ושעריו נפתחים לציבור הרעב והסקרן היום (שני).
באתר הרשמי מצוין כי הוא צפוי להציע למבקרים חוויה חינוכית ואינטראקטיבית שתכלול בין היתר חדרים המיועדים לסדנאות, חללים שיציגו את ההיסטוריה של הגבינות, חנות מזכרות וכמובן חנות לממכר גבינות.
מי שמנצח על ועומד מאחורי המיזם הייחודי הוא השף הצרפתי, פייר בריסון, שלאחר שעבר לפריז לפני כ-15 שנים, פתח את Paroles de Fromagers - בית ספר לייצור גבינה. בריסו ןמספר כי תמיד חלם לפתוח מוזיאון שיכול לא רק לחנך, אלא גם לספק השראה לאנשים מכל העולם להצטרף למקצוע.
"תרבות היין מפותחת בצרפת", אמר בריסון בראיון ל-Euronews Culture. "גם הגבינה היא עניין גדול, אבל לא היו מקומות שבהם אנשים יכלו ללמוד בצורה מעמיקה יותר על תהליכי ייצור הגבינה", סיפר על המוטיבציה מאחורי ההחלטה להקים את המוזיאון.
כעת, לאחר עשור של חסכונות ותכנון, בריסון זוכה כאמור לפתוח את מוזיאון הגבינה. "השקעתי את כל מה שיש לי בפרויקט הזה כדי שיהיה סוף סוף מקום אליו כולם יכולים לבוא", אמר בריסון. "הרעיון הוא להעביר את התשוקה וההשתאות מייצור הגבינה".
"יותר ויותר אנשים עוזבים את הכפר וזו גם לא עבודה קלה", הוסיף ושיתף בריסון בפגיעה שחוותה תעשיית ייצור הגבינה בשנים האחרונות. "יותר אנשים יבינו שהחיים המפנקים שהיו להורים שלנו ולסבים שלנו לא יהיו נגישים לנו", אמר, "והגיע הזמן לחזור לחיים קשים יותר. אבל חיים קשים לא חייבים להיות נוראיים. הם יכולים להיות חיים מאוד שמחים".
כדי להוכיח זאת, בריסון בחר לאפשר למבקרים במוזיאון לחוות בין היתר את ייצור הגבינה בתור התערוכה המרכזית שלו, עם הזדמנות למבקרים לקחת חלק בסדנאות וכן לטעום את המוצרים המוגמרים.
במחקר שערכה לאחרונה חברת מחקר השוק מינטל, צרפת דורגה במקום השני כמדינה ה"גבינתית" ביותר (הולנד דורגה במקום הראשון) כשלפי תוצאות המחקר צרכנים צרפתים אמרו שהם אוכלים פחות גבינה ב-2024 כי הם דואגים להשפעת ייצור הגבינה על הסביבה.
למרות זאת, צרפת עדיין נחשבת לשם דבר בתחום הגבינה – היא מייצרת 246 סוגי גבינות שונים, כולל גבינות מפורסמות בעולם כמו ברי, רוקפור וקממבר.
למעשה, הרבה מהגבינות המפורסמות ביותר בעולם הן צרפתיות: רוקפור, ברי, מורבייה, קנטל, קממבר ואפואס דה בורגון, כאשר האחרונה אף הוכתרה כגבינה הטובה ביותר בתחרות "גביע העולם של הגבינות" בשנה שעברה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו