עמק הירדן, אשר בדרומה של הכנרת, הוא חבל ארץ שוקק חיים שמתהדר בסצנה קולינרית משגשגת. בימים שלפני המלחמה, אפשר היה בקלות רבה למלא את יומן הבילוי מדי ערב בשלל אפשרויות קוסמות ומהנות באזור. קפה ומאפה מענגים ב״זוזה״, ארוחת ערב רומנטית על הבר של מסעדת 1910, פיצה נפוליטנית משובחת ב״פרסקה״, דרינק לילי ומוסיקה טובה ב״אלבה״ או ב״אדיסון״ וכמובן, ערב רווי אוכל טוב ואלכוהול משובח ב״על הנהר״. בתאריך 7 באוקטובר הכל השתנה, ומאז התמלאו המלונות וכפרי הנופש בתושבים שפונו מבתיהם. האווירה הכללית השתנתה בהתאם.
״על הנהר״ היה במשך שנים בר אזורי טיפיקאלי מובהק. מיקומו הפנטסטי על גדות הירדנית (אתר טבילה בנהר הירדן) הוא חד פעמי וישראלי להפליא. גם שמו שגור בפי כל בליין מקומי. המקום נסגר בתחילת השנה לטובת בנייה מחדש ונפתח במיקום סמוך ובקונספט שונה.
נפגשתי עם נדב דיין, הבעלים, בתאריך 5 באוקטובר. ישבנו יחד על הבר והוא גולל בפני את סיפור הפתיחה המחודשת. לאורך המפגש הצטרפו אלינו חברים מכל קצוות העמק וזכיתי לחוות את קסמו של המקום ואנשיו. הכתבה אמורה הייתה להתפרסם כמה ימים לאחר מכן, אלא שהחיים התהפכו והשתנו מאז. הראיון נותר מוקלט כעדות שוקקת חיים לימים שלפני המלחמה. עכשיו, משחזרה הפעילות לשגרה זהירה, נכתבו הפסקאות מחדש ונשאלו שאלות נוספות ברוח התקופה.
מבחינה בטחונית די שקט בעמק הירדן והוא שמור ומרוחק מהחזיתות הפעילות בזמן המלחמה. לנוכח המצב, מצד המסעדנים כאן נדרשה חשיבה מחודשת ופנייה לקהל מקומי בלבד, במקום ליהנות מעלייה לרגל של צליינים הנוהגים לפקוד את האזור בחודשי הסתיו והחורף. ואכן, חלק מהעסקים חזרו לפעילות מבורכת והחלו מניעים את גלגלי המשק באיפוק וברגישות. כך גם ״על הנהר״. ״המלחמה תפסה אותנו בתקופה מאוד מאתגרת, מיד עם פתיחת המסעדה פרצה המלחמה, מה שהקשה עלינו מאוד", אומר נדב דיין ומוסיף: "היה מחסור עצום של עובדים. רוב העובדים שלנו, כמו גם נאור וניב האחים שלי, נקראו לשירות מילואים".
מגיעים אליכם אנשים?
"לאור העובדה שהאזור הינו אזור שקט ביחס לשאר חלקי המדינה - מאז פרוץ המלחמה לא הייתה כאן אזעקה אחת - ניכר שיותר אנשים מרגישים בטוחים לצאת להתאוורר אצלנו״.
ועם כל זאת, בפי האחים דיין יש גם בשורה אופטימית - בתחילת חודש ינואר הם יגשימו חלום נוסף ויפתחו את café river - בייקרי ופטיסרי חדש בצמוד למסעדה.
סשימי טרופי וריזוטו שלל פטריות
בשנת 2013 חזרו האחים נדב ונאור דיין למחוזות ילדותם, אחרי שנים של קריירה בתחום חיי הלילה והאירוח בתל אביב, רכשו את "על הנהר" ובשלב מסוים העזו להגשים חלום אמיץ ולהפוך את המקום מבר מקומי מחוספס לבר מסעדה אלגנטי ונחשק.
הרבה תשוקה ותעוזה הושקעו במקום החדש. הוא רחב ידיים ומונה כ-300 מקומות ישיבה. עדיין על גדות הירדנית, ספון בינות עצי אקליפטוס - אבל מסוגנן, מעוצב ומלא בשיק. עיצובו החדש של ״על הנהר״ הוא שעטנז שבין קפדנות אירופאית לבין נינוחות טבעיים של ריזורט טרופי.
עם השינוי הקונספטואלי חל גם שינוי קולינרי מתבקש ותפריט חדש ועדכני נוצר לו. את הקו הגסטרונומי ורוח המטבח מתווים צמד האחים, בליווי של שף תפעולי. יחד הם חידדו ודייקו את התפריט בתשומת לב רבה לפי קהל לקוחותיהם וניסיונם כמארחים ותיקים בענף מתוך מחשבה לאפשר מנעד מנות רחב למגוון גדול של סועדים.
לצד תפריט קוקטיילים ססגוני ורשימת יינות מכובדת אפשר ליהנות במקום ממנות כמו: סשימי טרופי עם חלפיניו, כוסברה ואננס (78 שקלים); קרפצ׳ו דג עם אגוזי לוז קלויים, אורגנו ושמן זית (77 שקלים); ריזוטו שלל פטריות (68 שקלים); מגוון פיצות (62-68 שקלים); ועוד.
"מאז שפתחנו מחדש האווירה רגועה ועצובה ביום יום", אומר נדב. "כולנו שותפים באופן ישיר או עקיף למלחמה הזאת ומקווים שתיגמר במהרה".
מה השתנה באופי הבילוי מאז ששבתם לפתוח?
נדב דיין: "הוא הפך צנוע יותר ובדרך כלל מאופיין ברצון בשינוי אווירה ובקצת אוורור מהחדשות הקשות״.
מלבד הלקוחות הקבועים מהאזור, יוצא לכם לארח גם תושבים מפונים?
״כן, יש לנו המון לקוחות מפונים מאזור צפון הארץ שהם גם לקוחות שלנו בשוטף בגלל המיקום הגאוגרפי שלנו ובימים אלו פונו מבתיהם לבתי מלון באזור טבריה והכנרת״.