הימנעות מאכילה כמו ביום צום גורמת בראש ובראשונה לשינויים בגוף. לאחר מספר שעות צום, רמות הגלוקוז (חד סוכר) בגוף מתחילות לרדת ואז הורמון בשם גלוקגון נכנס לפעולה ושומר על רמת גלוקוז רצויה (למעשה, על רמת סוכר רצויה בדם).
התהליך הזה קורה על ידי פירוק מאגרי אנרגיה הזמינים לגוף - ראשית מתחיל פירוק סוכרים בכבד ובשריר. מאוחר יותר, ככל שמדללים מאגרי הגליקוגן הזמינים שמהם הגוף יכול להפיק גלוקוז, מתחיל תהליך של פירוק מאגרי שומן.
נוסף על כך, במהלך הצום גופנו מאבד נוזלים. בשל המחסור בנוזלים ובסוכרים, מומלץ כי הסעודה לאחר הצום תספק נוזלים וסוכר זמין שייספג מהר ויעלה את רמת הסוכר בדם.
מהסיבה הזאת מומלץ להתחיל את הארוחה שלאחר הצום בשתיית תה או קפה בתוספת עוגה, עוגיות או מנת פרי טרי או מיובש. כחצי שעה לאחר מכן מומלץ לאכול ארוחה עיקרית הכוללת מנת פחמימה מורכבת, מנת חלבון וכמובן, ירקות. חשוב גם להרבות בשתייה בהדרגה במהלך כל מוצאי הצום כדי להחזיר לגוף את הנוזלים שאיבד.
ההצעה לסעודה בשרית בסיום הצום
תה ירוק ועוגיות
1/4 עוף בתנור / 150 גרם חזה עוף
בטטה בינונית בתנור / 4 כפות בורגול / כוסמת / אורז
ירקות טריים או מבושלים עם כפית שמן זית / כף טחינה.
הצעה לסעודה חלבית בסיום הצום
תה ירוק או קפה + 2 תמרים ומעט אגוזים
פרוסת גבינה צהובה / 2 כפות גבינה לבנה / גביע יוגורט
2 פרוסות לחם מלא / מאפינס גבינה
סלט ירקות + כפית שמן זית / כף טחינה
הצעה לסעודה צמחונית לסיום הצום
תה ירוק ועוגת תפוחים
לביבות קטניות / מרק קטניות / 6 כפות מג'דרה
ירקות מבושלים או סלט ירקות + כפית שמן זית / כף טחינה
מתכון לעוגת תפוחים של הדיאטנית חגית לב
רכיבים
3 תפוחים
1 ורבע כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
3/4 כוס סוכר
1 ביצה
1/2 כוס שמן
1 כפית תמצית וניל
1 כפית קינמון
אופן ההכנה
מחממים תנור ל-180 מעלות.
קולפים את התפוחים, חותכים לרבעים ומגלענים, פורסים לפרוסות דקות.
מערבבים את כל החומרים עד שמתקבלת תערובת לחה.
משמנים תבנית, שופכים את התערובת פנימה ואופים כ-50 דקות.
בברכת גמר חתימה טובה.
צום קל ומועיל.
הכותבת חגית לב, היא דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום.