העיר אשדוד הפכה בשנים האחרונות מרכזה של סצנה קולינרית מרשימה ואיכותית. לצד מוסדות ידועים ותיקים, נפתחו בה בשנים האחרונות עוד ועוד מקומות חדשים שעושים כבוד לתוצרת מקומית, לטעמי העיר ולמגוון העדות שחיות בה. כחלק מהשגשוג הזה, יכולה העיר להתהדר גם במגוון רחב של פטיסרי, מאפיות ובתי קפה בוטיקיים.
כל אלה יקבלו מקום של כבוד בפסטיבל הקינוחים "קרם דה לה קרם", שחוזר להתקיים בה השנה בפעם השניה בין התאריכים 21-22 באוגוסט בגן אלישבע. מאחורי האירוע, שמארח 50 דוכנים מגוונים עם קלאסיקות נוסטלגיות וטרנדים מתוקים במחיר 20 שקלים לקינוח, עומדים בלוגר האוכל ויוצר התוכן, גל זהבי, והחברה לתיירות אשדוד.
"גדלתי באשדוד ובתור אשדודי 'Born and Raised' (כמו שאנחנו לא אוהבים להגיד לעומת התל אביבים), אני זוכר בילדות שלי בעיקר קינוחים קלאסיים שיש בכל בית: מעוגת גבינה הכי פשוטה בעולם ועד קרם שניט או עוגות שוקולד פשוטות שהיינו קונים ב'בוטיק הפיתה'", אומר זהבי ומוסיף: "בשנים האחרונות אני מאוד אוהב לנכס לעצמי ולעיר את החותמת 'אשדוד היא יעד קולינרי' - זה מתחיל בשווקים שנמצאים כאן, באותנטיות, במסעדות שעשו רעש בכל הארץ, כמו: 'פסקדו', 'פארינו', 'גמברינוס' או 'פבלה' ועד לקונדיטוריות הגבוהות, כמו: 'פנינה פאי' או 'לה גוטה פטיסרי'".
זהבי מספר שבפסטיבל נראה קונדיטוריות גדולות ומוכרות, מסעדות ובתי קפה, אבל גם קונדיטוריות קטנות וביתיות, שנמצאות בתחילת הדרך והפסטיבל נותן להן במה. "שילבנו בפסטיבל גם את הנוסטלגיה וגם את קינוחי העדות שמייצגים את העיר וזה משהו שכיף להתהדר בו", הוא אומר. לדבריו אפשר למצוא בפסטיבל, בין השאר, את הקינוח התאילנדי המפורסם 'בננה לוטי', שכל הישראלים נוסעים בשבילו עד תאילנד, בדוכן של מסעדת 'ארוי די'; קינוח רוסי בשם פונצ'יקי - מעין סופגנייה עם מילוי של קרם פטיסייר חם של המסעדה הגאורגית 'קאיפוייה'; או עוגת טרס לצ'ס - עוגה מסורתית שמגיעה מדרום אמריקה ממנה אפשר יהיה לטעום בדוכן של מסעדת 'וואקו טאקו' בשתי גרסאות, קלאסית או קורנפלקס חלב. "הפסטיבל הזה מעט שונה, כי הוא בא ושם את המתוקים בקדמת הבמה", אומר זהבי.
מה אפשר ללמוד על קולינריה ישראלית דרך קינוחים?
"אפשר ללמוד על המגוון התרבותי שלנו. אני מאוד אוהב לראות איך הבאנו את הקינוחים מכל רחבי העולם ועשינו להם את ההתאמות שלנו. איך הצלחנו להרוס את הקינוחים הלא מתוקים - 'להשחית' אותם - זאת אומרת, להפוך אותם למושחתים. אני חושב שזה מאוד מייצג אותנו כחברה שאוהבת לברוח מהנורמות, מהמוסכמות. אנחנו תמיד שונים בהכל וגם במתוקים".
לדברי זהבי, הפסטיבל נולד מתוך צורך לחזק את הדרום ואת העסקים בעיר. "במהלך השירות הצבאי שלי נוכחתי לגלות כמות לא מוסברת של אנשים שמדמיינים את אשדוד כעיר חסרת ציוויליזציה, שלא קורה בה כלום ויש בה רק פשע וים", הוא אומר ומוסיף: "ממש נלחמתי אז בחפותה של אשדוד וניסיתי להסביר כמה היא מגוונת, מיוחדת, כמה אנשים טובים יש בה, כמה אותנטיות. התחלתי אז במסע ההסברה שלי והיום כשיש לי את הכוח של הרשת, אני מרגיש שיש לי סוג של מחויבות, ולא - לא קיבלתי הנחה בארנונה או דירה במתנה כדי לחזק את העיר".
הטיפים של גל זהבי להתנהלות בפסטיבל
- תגיעו עם בטן ריקה.
- תגיעו עם חברים כדי לחלוק.
- תגיעו עם עודף כי זה עולה רק 20 שקלים.
- יש אפשרות לקחת טייק אווי של המנות, אז שחררו את הפומו.
- דעו שיש חניה חופשית בשפע.
- לאשדודים - תגיעו ברגל ותשאירו מקום לכולם בחניה.