אם כמנה עיקרית או כתוספת, אין ספק שאורז הוא אחת המנות הנפוצות על השולחן שלנו. אבל בואו נודע, לא תמיד מצליח לנו. נפגשנו עם השף המוערך, אבי ביטון, במעדנייה שלו "סוליקה" בהרצליה, כדי שיסביר לנו איך מכינים אורז שלב אחר שלב.
אז מהם הזמנים המדויקים לבישול ואידוי, באיזה סיר כדאי להכין את המנה ומתי מותר לפתוח את המכסה? צפו בביטון חושף "אחד אחד" את כל הדגשים בזמן שהוא מדגים את אופן ההכנה של מנת מקלובה דגים מפתיעה:
אבי ביטון מסביר איך מכינים אורז // צילום: משה בן שמחון
את המתכון של השף ביטון למנת אורז טורקי אפשר למצוא בשני סופי השבוע הקרובים ב"סוליקה" - רשת המעדניות שלו הקרויה על שם סבתו. במהלך ימי חמישי ושישי בתאריכים 3-4 ו-10-11 באוגוסט הופך ביטון את סוליקה למעדנייה טורקית-איזמירית עם מתכונים עתיקים שלא הכרנו לפני כן בישראל.
לצד המנות הקבועות שמציגות את המטבח המרוקאי על כל גווניו וטעמיו, הוא מברך את הקיץ ומציג גם את הצד של אמו, רונית ביטון, שנולדה וגדלה באיזמיר שבטורקיה והנחילה לבנה את רזיי המטבח הביתי והכה ייחודי שמגיע מאזור זה.
מתכון אורז טורקי
מצרכים להכנת העוף והציר:
עוף שלם במשקל 1.5-2 ק״ג
4 ליטר מים
2 בצלים קלופים
3 עלי דפנה
כפית שטוחה של פלפל שחור טחון
כף שטוחה מלח
2 כוסות חומוס שעברו השרייה של לילה שלם
אופן ההכנה
בסיר עמוק מביאים את כל המצרכים לרתיחה, לאחר מכן, מנמיכים את הלהבה ומבשלים מכוסה כשעה וחצי.
מוציאים את העוף והחומוס ומניחים אותם בצד. מסננים את הנוזלים ושומרים את הציר.
מצרכים להכנת האורז:
קילו אורז פרסי
שקית אחת של אטריות ביצים בינוניות
חצי כוס שמן קנולה
כף שטוחה מלח
אופן ההכנה
בסיר רחב ועמוק יוצקים את השמן, מוסיפים את שקית האטריות ומטגנים אותן עד השחמה. מוסיפים את האורז ומערבבים. מוסיפים את הציר שנשאר מהתבשיל של העוף ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דקות.
הגשת המנה:
בצלחת הגשה רחבה, שמים את האורז והאטריות, מעליהם מפזרים את גרגירי החומוס, מפרקים את העוף בידיים לנתחים קטנים ומפזרים מעל האורז. אוכלים עם סלט עגבניות קצוץ, פלפלים חריפים ובצל.
אורז פרסי עם תפוחי אדמה (תהדיג)
רכיבים
1 קילו אורז פרסי
3 תפוחי אדמה פרוסים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
3/4 כוס שמן
1 כף כורכום או
2 כפות גדושות מלח
אופן ההכנה
שוטפים את האורז היטב.
מרתיחים שפע מים עם 2 כפות מלח בסיר גדול ומבשלים את האורז כמו פסטה במשך 7 דקות. מסננים.
יוצקים את השמן לאותו סיר, מוסיפים כורכום או ומביאים לרתיחה קלה. מסדרים בתחתית הסיר את תפוחי האדמה ועורמים עליהם את האורז מבלי להדק או לשטח.
יוצרים באורז "ארובות" בעזרת ידית של כף עץ כדי לאפשר לאדים להשתחרר, מכסים במגבת ובמכסה ומבשלים 10 דקות מעל להבה בינונית. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 45 דקות נוספות.
מניחים מגש או צלחת הפוכה על גבי הסיר והופכים בבת אחת. מרימים בזהירות את הסיר ליצירת עוגת אורז שלמה.
בתיאבון!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו