תלמדו מהצרפתים: לגבינות שמנות יש דווקא הרבה יתרונות בריאותיים

בגלל השם הרע שיצא להן, מפתיע לגלות שבמקרים מסוימים גבינות שמנות עדיפות מבחינה בריאותית על גבינות רזות • לרגל חג השבועות, הנה כמה דברים חשובים שכדאי שתדעו עליהן • מאמר של ד"ר מריאלה גלאנט

גבינות שמנות. צילום: באדיבות מרכז גלאנט

שבועות, חג הביכורים, הוא חג שמזוהה בעיקר עם ארוחות חלביות מושחתות מלאות גבינות, פסטות ועוגות – כלומר, חג שלא ממש תורם לדיאטה השגרתית. אם אתם שומרים על דיאטה, יש כמה התאמות פשוטות שתצטרכו לעשות בארוחת החג כדי שתוכלו ליהנות ממנה ללא רגשות אשם – ותופתעו לגלות שעדיף לכם לאכול דווקא גבינות בעלות אחוזי שומן גבוהים על פני גבינות רזות.

לפניכם מאמר של ד"ר מריאלה גלאנט, אנדוקרינולוגית ומייסדת מרכז גלאנט, על היתרונות הבריאותיים של הגבינות השמנות.

ד"ר מריאלה גלאנט, מייסדת מרכז גלאנט, צילום: גרג זייד

למרות היתרונות התזונתיים הרבים שיש בגבינות שמנות, הן הושמצו לא מעט לאורך השנים, בעיקר בגלל כמות השומן הרווי שהן מכילות. עם זאת, לאחרונה ישנם יותר ויותר מחקרים עדכניים המרמזים ששומן רווי הוא כנראה לא הסיבה לעלייה בשומנים בדם ותחלואה לבבית.

לדברי ד"ר מריאלה גלאנט, מייסדת מרכז גלאנט המציע טיפול חדשני לבריאות מטבולית, אחת הדוגמאות לכך היא "הפרדוקס הצרפתי". הצרפתים ידועים בחיבה שלהם לאוכל איכותי ושומני - הצרפתי הממוצע צורך כ-26 ק"ג גבינות בשנה, לעומת 17 ק"ג בלבד בקרב האמריקנים. למרות שהצרפתים אוכלים את האוכל המושחת ביותר, נראה שדווקא בקרב אוכלסיית צרפת יש שיעור נמוך במיוחד של תמותה ממחלות לב.


השערות נוספות לפרדוקס הצרפתי הן אכילת ארוחות קטנות וצריכה גבוהה של יין אדום, שהינו עשיר בנוגדי חמצון הנקראים פוליפנולים. אך הצרפתים הם לא היחידים - גם בשוויץ, הולנד, בלגיה, איסלנד ואוסטריה יש שיעור נמוך של תמותה ממחלות לב, בעוד שיעור צריכת השומן הרווי במדינות אלו הוא בין הגבוהים באירופה.

גבינה שמנה // צילום: באדיבות מרכז גלאנט

נאבק במחלות

לגבינות שמנות יש מספר יתרונות בריאותיים. בעיקר בגלל שהן מכילות הרבה סידן, ויטמין D, ומהוות מקור עיקרי גם לוויטמין K2. זהו ויטמין שלא רבים שמעו עליו - הוא נגזרת של ויטמין K ונחשב ויטמין חשוב, שבהחלט כדאי להכיר.

בעוד ויטמין K1 מסייע בקרישת הדם ונמצא בירקות ירוקים כמו תרד וברוקולי, K2 מסייע במניעת שקיעת סידן בדפנות כלי הדם, ולכן עשוי לסייע במניעת מחלות לב. בנוסף לכך, יש לו תפקיד חשוב בבריאות העצם. מספר מחקרים הראו כי הוא עשוי לסייע במניעת אוסטאופורוזיס (בריחת סידן) ושברים.

אדם מערבי ממוצע צורך פי 10 יותר ויטמין K1 מאשר ויטמין K2. אמנם הגוף שלנו יודע להפוך K1 ל-K2, אבל ספיגה של ויטמין זה ממזון יעילה בהרבה. בשל כך, גבינות שמנות הן מקור מעולה לוויטמין K2. הגבינות העשירות ביותר ב-K2 הן: צ'דר, גאודה, גרוייאר, אמנטל, גבינה כחולה וגבינה שוויצרית. גם חלמון ביצה, חמאה ויוגורט BIO מכילים את הוויטמין. 

היא דווקא טובה לכם. גבינת צ'דר, צילום: Getty Images

טוב למבוגרים

סיבה נוספת שבגללה כדאי לאכול דווקא גבינות שמנות, היא העובדה שהן מכילות הרבה פחות פחמימות מאשר גבינות רזות. הפחמימה העיקרית בחלב נקראת לקטוז, והיא ידועה גם בשם "סוכר החלב". זה מהווה יתרון משמעותי עבור מי ששומר על תזונה דלת פחמימות, אך גם עבור אנשים הסובלים מרגישות ללקטוז.

רגישות ללקטוז נפוצה מאוד בקרב האוכלוסייה הבוגרת, והיא לרוב הולכת ומחריפה עם העלייה בגיל. העובדה שגבינות שמנות מכילות מעט לקטוז, מאפשרת לרבים מאותם אנשים לצרוך את הגבינות הללו מבלי לסבול מתופעות לוואי (כתלות ברמת הרגישות).

לסיכום, ישנם מגוון יתרונות לגבינות שמנות כמו צ'דר, גאודה, ברי, קממבר ומוצרלה. תכולת הפחמימות בהן נמוכה, הן מכילות מגוון מינרלים וויטמינים חשובים, כגון ויטמין K2, הן עוזרות לשמירה על שובע והן בעיקר מאוד מאוד טעימות.

אז שיהיה בתיאבון וחג שמח!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר