אוכל במקפיא. צילום: iStock

זה עלול להיות מסוכן: עד עכשיו לא הקפאתם והפשרתם מזון נכון

המקפיא הוא חברו הטוב של הבשלן, זה שאוהב להכין אוכל בכמויות מסחריות ולשמור ממנו לפעם אחרת • גם של אלה שרוצים ליהנות שוב משאריות טייק אווי ומשלוחים • אבל איך תוודאו שהאוכל שהקפאתם בטוח לאכילה ובאיזה טמפרטורה מומלץ לאחסן? כך תעשו את זה נכון

השקעתם המון מזמנכם, הכנתם לעצמכם משהו לאכול ונשארו שאריות שתרצו ליהנות מהן בהמשך? הזמנתם אוכל מבחוץ ולא סיימתם אותו – אבל לא בא לכם לזרוק לפח? אז מה עושים? כמובן שמקפיאים. רק איך עושים את זה נכון?

שימוש במקפיא לא רק יעזור בשמירה על המזון, אלא גם ישמור על הערכים התזונתיים בו. מעבר להקפאה נכונה, רצוי להבין גם איך להפשיר את האוכל, כך שהטעם והמרקם שלו יהיה כמה שיותר דומה לדבר האמיתי. הנה כמה כללים שחייבים ללכת לפיהם כדי שזה יעבוד.

מה כדאי ומה אסור?

לפי משרד החקלאות האמריקני, ניתן להקפיא כל מזון שתרצו לנצח נצחים (אבל כדאי לדעת שלאחר שלושה חודשים, המרקם והטעם של המנה ישתנו) – זאת למעט ביצים שלמות או שימורי מזון (אבל בינינו, למה שתעשו את זה מלכתחילה?).

לפי הנחיות אתר "קופת חולים כללית", אוכל שמגיע באריזה סגורה ונשמר בעומק הפריזר יכול להחזיק מספר חודשים, עד שנה. אך קחו בחשבון שהמשמעות של "להחזיק" היא שהמנה תהיה אכילה כי לא יתפתחו בה חיידקים – אבל לא בהכרח תישאר טעימה.

אם תכננתם להקפיא אוכל שהכנתם, אז עוד לפני שתצאו למשימת הבישול, חשוב שתדעו: יש כמה רכיבים שלא יפשירו בצורה הכי מוצלחת.

מה למשל? גבינת שמנת, שמנת חמוצה, גבינת קוטג' וגבינת ריקוטה הן כמה דוגמאות למאכלים שלא יהיו מוצלחים במיוחד לאחר שתחממו אותם מחדש, מכיוון שההקפאה משנה את המרקם שלהם.

גם תפוחי אדמה, עלים ירוקים ועלי חסה הם ירקות שהפשרתם לא תיטיב עמם לאחר ההקפאה, בשל כמות המים הגבוהה שבהם. לכן, עדיף לא להקפיא אותם ישירות, אלא רק כחלק ממנה. לא מומלץ גם להקפיא ולאחר מכן להפשיר מנות מבוססות מיונז (השילוב של שמן זית, חלמוני ביצה ומיץ לימון לא יהיה נעים לחך, בלשון המעטה, לאחר ההפשרה). הדבר תקף גם לביצים קשות ולסלטים, זאת מאחר שהמים בסלטים יקפאו, ולאחר ההפשרה יפגמו במרקם שלהם באופן משמעותי).

לא מומלץ להכניס אותם למקפיא. תפוחי אדמה (אילוסטרציה), צילום: דודי ועקנין

הכנה מראש

לפני שתכניסו את האוכל שלכם לקופסאות ומשם למקפיא, כדאי לקרר מעט את המנות. הסיבה: הטמפרטורה הגבוהה יחסית של המנות החמות עלולה לפגוע בשאר המאכלים הנמצאים במקפיא, עד לרמה שבמצבים מסוימים – הם יוכלו לעבור הפשרה, ואף להתקלקל. במקום, עדיף להכניס תחילה את האוכל למקרר. אם לא בא לכם לחכות עד שהוא יתקרר, מלאו את הכיור במטבח במים קרים עם קרח, הכניסו את הסיר עם האוכל או את הקופסאות שאליהן העברתם אותו למים, כך שיכסו חצי מגובה המנה. עשו זאת למשך כמה דקות וקררו עד לטמפרטורה סבירה.

ועכשיו לעיקר: הקפאה

כשאתם מקפיאים את האוכל שלכם, אתם צריכים לדאוג שהוא יאוחסן בקופסאות עם מכסה אטום ככל האפשר, על מנת למנוע מחמצן לחדור. 

אם אתם מקפיאים מרקים או תבשילים, ודאו שאתם עוטפים היטב את הקופסה בעטיפת פלסטיק. מחממים בשרים, ירקות, פסטות או דגנים? הכינו אותם מראש עד לרמת העשייה הקרובה ביותר לזו הרצויה. כך, כאשר תחממו אותם לאחר ההפשרה – מידת העשייה תהיה מושלמת. 

הפשרת עוף במים פושרים, צילום: iStock

ותודה למיקרוגל

כדי לוודא שהאוכל שהקפאתם בטוח לאכילה, הפשירו אותו במקרר – לא בטמפרטורת החדר. דעו שאסור בשום פנים ואופן להקפיא שוב אוכל שהופשר (זוהי המלצה של משרד הבריאות הישראלי).

כמובן, ניתן להפשיר אוכל באמצעות חימום במיקרוגל - זה אכן הליך מהיר וקל, אבל הדבר עלול לפגום במרקם של המנה ובמקרים מסוימים אפילו לבשל אותה יתר על המידה, ובכך לגרום לשינויים במידת העשייה.

אוכל במקפיא, צילום: iStock
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...