"עד לאחרונה היה עולם הוויסקי מורכב מכמה מדינות וויסקי בודדות שהעיקריות בהן: סקוטלנד אירלנד, ארה"ב וקנדה", מסביר גל קלקשטיין, מייסד ומנכ''ל המזקקה הגדולה והוותיקה בישראל M&H (מילק אנד האני). "בשנים האחרונות החלו לזכות בהכרה מדינות נוספות שמייצרות וויסקי, בהן: ניו זילנד, טייוואן וגם ישראל. הן, נחשבות מדינות העולם החדש".
וכן, למקרה שתהיתם, בתחום הוויסקי ישראל עושה חיל - לאחרונה קטפה M&H שרשרת של שמונה תארים בתחרות הוויסקי היוקרתית והחשובה בעולם המתקיימת מדי שנה באנגליה Icons of Whisky World Whisky Award לשנת 2023 . "כשהקמנו את המזקקה אף אחד לא האמין שאפשר להקים מזקקה בישראל, אומר קלקשטיין ומוסיף: "אמרו עלי: 'משוגע', 'מטומטם', 'זורק כסף'. אבל שמנו לנו מטרה לחדור לשוק הבינלאומי. מאז קמו עוד המון מזקקות מדהימות".
איזה מגמות קורות היום ביחס של הקהל הישראלי לשתיית וויסקי?
"יש עליה גדולה מאוד בשנים האחרונות בצריכת וויסקי. וויסקי נהיה יותר נזיל ונגיש לציבור הישראלי, בין השאר, בגלל ירידת מחירים. לכן גם וויסקי איכותי נכנס היום כמעט לכל בית ואנשים מגיעים לאירועי וויסקי. אני מאוד שמח שזה קורה, כי זאת תרבות, תרבות שבסופו של דבר מלווה את העם היהודי".
גיא בליס, מנכ"ל "אנוטקה", חברה ליבוא אלכוהול בבעלות משפחת חינאווי ג'ורג'. מסביר לנו על איך טועמים וויסקי באופן מקצועי. ברשת חינאווי Wine & More החלו לחגוג את יום הוויסקי הבינלאומי שחל בתאריך 27 במרץ, חודש מוקדם יותר. במסגרתו מציעים כל סניפי הרשת עד לתאריך 27 בפברואר מבצעים מיוחדים על מותגים שונים, ובתאריכים 23-24 בפברואר תיערך תחרות טעימה עיוורת נושאת פרסים לקהל בחלק מהסניפים. "בכל הקשור לטעימה של אלכוהול, אנחנו מנסים תמיד לשלב שלושה חושים עיקריים: ראיה, ריח וטעם", הוא מסביר ומפרט:
האיבר הראשון שנשתמש בו כדי לטעום וויסקי הוא דווקא העיניים
"לפני שנשתה נסתכל תמיד על הצבע. וויסקי הוא מוצר שצבעו מושפע מתהליכי היישון שלו. בתהליך הזיקוק הראשוני הוא יכול להראות נטול צבע - תזקיק לבן כמו וודקה. את הצבע הוא מתחיל לקבל בתהליך היישון בחביות. גוון הוויסקי מלמד אותנו על התהליך שהוא עבר. צבעי וויסקי עמוקים, ענבריים מלמדים על משקה שקיבל הרבה יותר טעמים של חבית. תהליך יישון הוויסקי מאפשר לכל המרכיבים והטעמים בו להתחבר, לכן ככל שוויסקי מתיישן זמן רב יותר יהיו לו צבעים דהויים יותר. לבלנדים יחסית צעירים יהיו בדרך כלל צבעים עזים מאוד, מכיוון שלא עברו תהליך של התיישנות ארוכה ופחות התחברו. מבחינת טעם, סוג כזה של וויסקי יהיה גם פחות עגול בטעם ובתחושה".
ריחות של עצים שרופים, אדמת כבול ועישון
"בהרחת משקה אלכוהולי נניח את האף לצד הכוס ונפתח גם את הפה. כך נקבל גם את הארומות המלאות של המשקה. בדרך כלל, הדבר הראשון שנחוש מתנדף יהיה האלכוהול. כדי לא לקבל רק את האלכוהול, יש אסכולה שממליצה לזקק את המשקה בכמה טיפות של מים ועל כך ארחיב בהמשך. כל וויסקי מביא ניחוחות משלו - מברבנים אמריקאים נקבל ארומות הרבה יותר מתוקות של דבש ושל וניל. בוויסקי מהאזורים ה"מעושנים", כמו למשל, אזור ה"איילה" והאיים המערביים בסקוטלנד, נקבל ריחות של עצים שרופים, אדמת כבול (בה גדלה השעורה) ושל עישון. וויסקי סקוטי שמגיע מאזור ספייסייד, שם נמצא את רוב המזקקות המוכרות בהן גלנפידיך או גלנמורנג'י, נריח את המאפיינים של האזור הזה - של הקרקע, המים והסגנון אותו בחרו המזקקים. שם משתמשים יותר בחביות שרי, למשל, וביישון ארוך, לכן מתקבלות במשקה ארומות פירותיות".
חשוב לתת לוויסקי לגעת בכל חלקי הפה
"אנחנו רוצים לטעום את הוויסקי בטמפרטורת החדר", אומר בליס ומוסיף: "לכן אני תמיד ממליץ למהול אותו בכמה טיפות של מים ולאו דווקא להוסיף קרח. קחו כפית, שימו בה קצת מים, סובבו מעט את המשקה בכוס ותטעמו מספר פעמים. זאת תוספת שפותחת את המשקה ומשחררת את הארומות. חשוב לתת לוויסקי לגעת בכל חלקי הפה. בזמן שהוא בפה - לפתוח את הפה ולהכניס קצת אוויר, מסייע לחזק את הטעמים והארומות. אם וויסקי מתוק יתר על המידה ואין בו טעמים של עישון, אפשר לומר מיד שהוא לא מעולמות הוויסקי המעושנים. וויסקי שהוא אגרסיבי מאוד בטעמיו, יהיה לרוב וויסקי צעיר. וויסקי שהטעמים שלו מחוברים ומגובשים, יהיה וויסקי שעבר יישון ארוך יותר. בוויסקי מאלט נקבל ארומות רזות וחדות יותר לעומת וויסקי בלנדד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו