ארוחות בוקר תל-אביביות הפכו ממזמן לנחלת הכלל, לא רק לתל- אביבים. ובצדק. בבוקר (היחידי) הכי רגוע בשבוע, אין שום סיבה בעולם לא ליהנות מההיצע המגוון והממכר של מאפים, לחמים, ריבות, ממרחים וכוס קפה, אחת לפחות, נטולת הפרעות. תנו להורים לחיות.
בשנות ה-30 של המאה הקודמת, הגיעו עדה ואליעזר ברזילי למושב ירקונה. אז, עוד לא היה מדובר במושב מוריק ורענן אלא, באדמת טרשים המבקשת כפיים נבונות שיעבדו אותה. המקום הציע לא יותר מאשר צריפים קטנים שישמשו למגורי המשפחות, אפילו מים בקושי היו בהישג ידם של המתיישבים חדורי המוטיבציה. עם הרבה אמונה ובעמל כפיו, הקים הזוג ברזילי לול וגם נטע פרדס, ותוך זמן קצר הפך המשק שלהם, הלא הוא משק ברזילי, למוקד עליה לרגל.
הכי מומלץ ממרח אגוזי לוז // צילום: שירה אילני אדלר
לימים, החליטה הנכדה להפוך את המשק לחלומה האישי, מקום קטן שמשלב חקלאות אורגנית עם אוכל טוב. לאט לאט החלום קרם עוד וגידים, המקום שופץ, הלול הישן הפך לבית קפה קטן עם קסם גדול, שמכר מדי יום מוצרים אורגנים, ולצידו גן ירק אורגני, מעשה מגדליו להתפאר. את המקום המופלא הזה, אני עוד זוכרת היטב. עבורי להיכנס למשק ברזילי היה כמו סיור מורחב של עליזה בארץ הפלאות. בחלוף השנים, החלום התברגן ולבש צורה חדשה, בשנת 2013 עזב את מושבו בירקונה ונדד היישר ללב נווה צדק, אחד העם 6 ליתר דיוק.
החורף שהגיע לביקור קצר ורצוי בשבוע שעבר, הביא אותנו בבוקר גשום למדי, להיכנס למשק כדי לברוח מהמבול, אחת הבריחות היותר נעימות שזכורות לי. המקום אמנם עזב את המושב, אבל אווירת הכפריות בהחלט נשמרה.
ראשית, מדובר בתוצרת אורגנית (מעטים מחומרי הגלם שאינם אורגניים, מסומנים בתפריט). שנית, המקום מציע מבחר מגוון של מנות טבעוניות, אבל לא באופן מתריס או מחנך, מי שרוצה לוותר על חביתת החומוס בארוחת הבוקר ויבקש לו ביצים, יוכל לקבלן, כך גם לגבי הפוך עם חלב רגיל. ומי שמבקש לשמור על תזונה טבעונית, יוכל לעשות זאת כאן בקלות ובהנאה.
הארוחה במלואה // צילום: שירה אילני אדלר
התפריט החדש סובב סביב חודש חשוון, כלומר מטבח עונתי המתבסס על חומרי הגלם שקיימים בעונה זו. התחלנו עם קלצונה חורפית (36 ₪) מאפה בצק ממולא עלי חורף, גבינת קשיו וטופו. בפועל הקלצונה הייתה ממולאת גם בדלעת, שום קונפי ובצל מקורמל והייתה חמימה ומנחמת ביום גשום שכזה. הבצק, עשוי מקמח מלא שהיה אוורירי יחסית למאפים מלאים ויחד עם המילוי, נוצר שילוב נפלא של מאפה חורפי.
עוד מתפריט החורף הגיע לשולחן, הפאנג'בי חצילים (42 ₪) שזה פיתות שעועית מש קטנות עמוסות בסלט חצילים, לימון כבוש וסלט עגבניות חריף בצד. הפיתות היו דחוסות, כמעט בלתי אכילות, אבל סלט החצילים פיצה על העניין והיה מעושן קלות, מתובל היטב, עם תוספת מפתיעה של פטה אגוזים, שטעמה לא נופל מטעמה של פטה המבוססת על חלב.
כדי לציין את הבוקר, הלכנו כמובן על ארוחת הבוקר הרשמית שהמשק מציע, בוקר משק (64 ש"ח ליחיד / 116 ש"ח לזוג). הארוחה כוללת ביצים/חביתת חומוס/מקושקשת טופו, סלט קצוץ (גדול, יש לומר), מיני ממרחים, לחם שאור שנאפה במקום, שתייה קלה וחמה ומאפינס מתוק לקינוח (בננה או גזר). אם כבר טבעוני, הלכנו על החידוש של המקום, מקושקשת טופו שעשויה מקרעי טופו משי עם בצל ותרד מוקפצים, מתובלת בעדינות, תוך שהיא משאירה מקום גדול לטעמם הטבעי של התרד והבצל. המרקם והטעם הצליחו להפתיע אותנו וגם לספק מנת חלבון ראויה. רעיון קצת אחר לשימוש בטופו. הסלט של ארוחת הבוקר, לא קטן ומתחבא בתוך עצמו וכולל חצי עגבנייה ורבע מלפפון,
מדובר בכמות יפה של סלט קצוץ עשיר בירקות ומתובל בשמן זית איכותי, וזה מורגש. בין הממרחים הטבעונים, שכללו פסטו בזיליקום, טחינת עגבניות, גבינת סויה עם שום שמיר, גבינת סויה עם זיתים, ריבת דלעת ועוד מספר לא מבוטל של אופציות (עיניכם הרואות בתמונה), חשוב לציין את ממרח אגוזי הלוז שהיה מופלא בעיני, עדין, לא מתוק מדי, עם טעמים עזים של אגוז טרי. העובדות בשטח מוכיחות כי דיברתי אמת, הוא אזל ראשון. הלחם שמוגש עשוי מחמצת שאור ויש גם אופציה ללחם טף למי שנמנע מגלוטן. בקיצור, ארץ האפשרויות הבלתי נגמרות, רק לבחור. (אגב, במקום לא תמצאו שום שימוש בקמח לבן).
פאנג'בי חצילים מלא בכל טוב // צילום: שירה אילני אדלר
המאפינס של ארוחת הבוקר, היו דחוסים ולא הצליחו להשקיט את הרצון למתוק, שנותר חי ובועט. ופה התעורר אצלי חשש, כיוון שגזרת הקינוחים תמיד מעלה קושיות ותהיות בנוגע למטבח טבעוני, נכון יש עוגות שבהן רסק תפוחים או בננה מצליחים לכפר על היעדר הביצים אבל זהו רק קצה המטרפה בכל הנוגע לקונדיטוריה. למרות זאת, האגס השיכור של המשק (42 ₪), שכולל בצק פריך מקמח שקדים ושמן קוקוס, אגס שלם מבושל ביין לבן ותבלינים וקרם שקדים מחלב שקדים, הצליחו להרכיב קינוח טבעוני מרשים, טעים והכי חשוב, לא מורגש שמדובר בעסקת חליפין של חמאה בשמן קוקוס, להפך, מדובר בקינוח נפלא שעומד בזכות עצמו ולא, לא הייתי משנה בו דבר.
קלצונה טבעונית נפלאה // צילום: שירה אילני אדלר
בפועל, משק ברזילי עצמו אמנם כבר לא פעיל, אבל התחושה בגלגולו של המקום נותרה כפרית וחמה, מין מקום כזה שרק רוצים להישאר בו עוד קצת. התפריט המעודכן מציע מבחר בלתי נדלה של אופציות, הן לטבעונים והן לא. הוא לא מבקש למצוא תחליפים, לא מתחנף, לא מחנך, רק מבקש לקרב את המטבח הטבעוני עוד צעד אחד לכיוון המיינסטרים, ולהראות כמה מגוונות הן האפשרויות. אין פה תחושה של ויתור על כלום. והכי חשוב לטעמי, המשק, כמו אז בירקונה, גם היום בנווה צדק, מבקש פשוט להגיש אוכל טוב שמתבסס על חקלאות ישראלית אורגנית. ועל זה, שאפו.
אגס שיכור וטבעוני // צילום: שירה אילני אדלר
משק ברזילי, אחד העם 6 תל אביב 03-5166329
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו