בודקים מתכונים: עוגת השמרים שתעשה לכם כיף בכל יום בשנה

במקור, העוגה הזו, על פי המתכון של אבישג שאר-ישוב, תוכננה לשבור את צום ט' באב, אבל היא הייתה כל כך טעימה, קלילה ופשוטה להכנה שהחלטנו לאמץ אותה לכל מועד

עוגת שמרים שוקולד של אבישג שאר-ישוב

מנהג ידוע של בנות ישראל הוא להכין עוגות שמרים לשבירת צום תשעה באב. לא ברור מאיפה הגיע המנהג, אבל כנראה שמדובר בניסיון להעביר את שעות הצהריים החמות עד שיסתיים הצום, והרצון באוכל מנחם שלא יהיה כבד מדי.

עוד בנושא:

הספוליאטלה של עומר ישכיל

הוופל בלגי חוזר לעניינים - ובענק

החלטתי לנטוש את מתכון הפרווה הקבוע שאני משתמשת בו מטעמי כשרות, ויצאתי לתור אחר המתכון המושלם לעוגה מנחמת, טעימה – ובעיקר חלבית (בתשעת הימים נהוג שלא לאכול בשר, א"ג). מצאתי את עצמי בחשבון האינסטגרם היפהפה של הצלמת אבישג שאר-ישוב, שאותו היא מפעילה תחת שני כובעים – צלמת עיתונות ואופה חובבת של עוגות. היא מחזיקה בחשבון אסתטי ויפה, שבו היא מצלמת את "עוגל'שבת" בצורה מקצועית שמושכת את העין, משתפת את הגולשים האדוקים במתכונים שאותם היא מפתחת בעצמה, מחלקת עצות וטיפים, ושוזרת אותם בסיפור האישי שעומד מאחורי כל עוגה.

בימים אלו היא עובדת על כתיבת ספר שירכז את כל המתכונים שצברה עם השנים, ואני ממליצה בחום – הצטרפו לרשימת ההמתנה, כי הם ייחטפו כמו עוגת שמרים חמה בצאת הצום.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by אבישג שאר-ישוב Avishag Shaar yashuv / עוגלשבת (@avishagsy)

אז אמנם הצום עבר כבר מזמן, אבל את המתכון אימצנו והכנו אותו כבר מספר פעמים בהצלחה מרובה.

ולענייננו. בחרנו במתכון הראשון שמצאנו בהיילייט "שמרים" של הצלמת, ויצאנו לדרך. מדובר במתכון קליל ופשוט, ממצרכים שאפשר למצוא בבית בלי לרוץ למכולת השכונתית. מתאים לנו בול.

מתחילים בערבוב החומרים היבשים מלבד השמרים, שאותם מוסיפים מיד לאחר מכן. ממשיכים במהירות נמוכה, מוסיפים את הביצה והחלמון. מערבבים בקערה את הדבש עם החלב, שאותו שאר-ישוב ממליצה לחמם במיקרוגל במשך כחצי דקה עד שהוא הופך חמים, ומכניסים לבצק בהדרגה. לבסוף מוסיפים את החמאה בהדרגה, לשים במשך כ-10-8 דקות, משמנים קערה ושולחים את הבצק להתפחה (הזמנים משתנים בין התפחה במקרר להתפחה בטמפרטורת החדר).

 

עכשיו מגיע החלק הכיפי – מחלקים את הבצק לשניים. מתחילים ברידוד על משטח מקומח של אחד החלקים, וקורצים אותו לעיגולים. מסירים את השאריות, וההמלצה שלי היא למרוח את מלית הקינמון על כל העיגולים כשהם פרוסים על המשטח, ואז להתחיל בגלגול. לוקחים 4-3 עיגולים, מניחים אותם כשהם מכסים כל אחד חצי מעיגול אחר, מגלגלים וחותכים במרכז, כך שנוצרת מעין שושנה, ומניחים בתבנית במרווחים קטנים על מנת שהבצק יוכל לתפוח. עוד לפני שיוצאים לדרך, מומלץ לראות את התמונות ששאר-ישוב העלתה לאינסטגרם שלה, שבו היא מסבירה את אופן הגלגול.

את החצי השני של הבצק מרדדים למלבן, מורחים בנדיבות בממרח שוקולד, מפזרים עיגולי שוקולד ומגלגלים לרולדה הדוקה. חוצים אותה לאורך, וכורכים את שני החצאים אחד סביב השני בצורת איקס. מניחים בתבנית. משאירים את שתי התבניות להתפחה בטמפרטורת החדר למשך כ-45 דקות, מורחים בביצה טרופה ומכניסים לאפייה. מורחים בסירופ חם – והופ, זוללים.

עפנו על העוגה במילוי הקינמון, למרות שהבחירה הקבועה שלנו תמיד תהיה שוקולד. הסוכר והחמאה התקרמלו במהלך האפייה, וכשהעוגה יצאה מהתנור, עוד לפני שהספקנו למרוח את סירופ הסוכר, חצי מגש נזלל, והרגשנו שנחתנו על ענני שמרים וקינמון.

בצק שמרים עם שוקולד, צילום: אדווה גלעדי

רמת קושי: קלה. המתכון אינו מורכב, המצרכים זמינים בכל בית, וגם צורות הגלגול מוסברות היטב על ידי שאר-ישוב, למי שאינו בקיא בהן.

מה צריך לקחת בחשבון: זמני התפחה של הבצק. מומלץ להשאירו למנוחה של 8-6 שעות במקרר, או לשעה בטמפרטורת החדר, עד שהבצק יכפיל את עצמו. לאחר עיצוב הצורה, נדרשת התפחה נוספת של כ-45 דקות. זמן האפייה נע בין 30 ל-40 דקות.

לסיכום: מדובר במתכון קליל וכיפי, כזה שכל אחד יכול להכין. שאר-ישוב, שלמדה אפייה וכתיבת מתכונים בכוחות עצמה, מסבירה בפירוט כל דבר, מצרפת צילומים היכן שנדרש ומסבירה את ההיגיון מאחורי כל שלב. הרגשתי שלמדתי עקרונות חשובים באפייה בתהליך ההכנה, והעוגה עצמה טעימה להפליא – כך שאין לי ספק שאחזור אל המתכון הזה בעתיד.

בתיאבון!

גלגול בצק השמרים עם מלית הקינמון, צילום: אדווה גלעדי

המתכון המלא

מצרכים
לבצק:
500 גרם קמח
3 גרם מלח
30 גרם סוכר
25 גרם שמרים טריים
1 ביצה L
1 חלמון L
240 מ"ל חלב פושר
40 מ"ל דבש
100 גרם חמאה רכה

למלית קינמון (לעוגה אחת):
50 גרם חמאה מומסת
100 גרם סוכר חום
25 גרם סוכר לבן
1 כף קינמון
1 כף ברנדי

למלית שוקולד (לעוגה אחת):
ממרח שוקולד איכותי
60 גרם עיגולי/שברי שוקולד מריר

סירופ סוכר לציפוי שתי העוגות:
120 מ"ל מים
100 גרם סוכר

לפניות ולהצעת מתכונים שתרצו שננסה עבורכם במדורים הבאים – advag@israelhayom.co.il 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר