"המלחמה נתנה מכה מטורפת בגלגלים" -
שם העסק: פיצה געש - קייטרינג בוטיק של פיצות נפוליטניות
בעלי העסק: יובל לוינגר ויונתן קימל
כתובת: נופית
"היה לנו חלום לפתוח מקום עם אוכל. בהתחלה בנינו טבון אצלנו בחדר והיינו מארחים חברים", מספר יובל לוינגר. לפני שמונה חודשים פתחו חברי הילדות יובל לוינגר ויונתן קימל את העסק "פיצה געש - קייטרינג בוטיק של פיצות נפוליטניות".
עגלת הפיצות, שהחלה כאירוח חברי בחצר, הפכה לעסק מצליח של קייטרינג. בחודשים שקדמו ל־7 באוקטובר היו לא מעט אירועים, והעסק תפס תאוצה. "הגעתי עם ניסיון בהכנת פיצות, ויונתן ממש טוב במטבח, אז החלטנו לרוץ. היו לנו ארבעה חודשים ממש טובים, היו לא מעט אירועים בחודש, וזה היה מאוד מגניב כי זה עסק ראשון", מספר לוינגר.
"ב־7 באוקטובר תכננו לעשות חגיגה לכבוד העסק, והיו אמורים להגיע לא מעט אנשים לחצר שלנו, ופשוט קמנו בבוקר וגילינו שזה לא יקרה". קימל גויס למילואים, ולוינגר נשאר בתפעול האירוע לבד. "ניצלתי את העסק לטובת המצב. השגתי המון תרומות ותרמנו כ־900 פיצות למשפחות המפונות. אני מאמין שכל אחד צריך לעשות טוב בחלקת האדמה שלו".
כחודש וחצי לאחר תחילת הלחימה לוינגר גויס גם הוא, והעסק עבר טלטלה נוספת. "המלחמה נתנה מכה מטורפת בגלגלים. אנחנו עדיין עושים אירועים, אבל זה לא פשוט. החזרה לשגרה היא מאתגרת, וזה לא פשוט לעלות על הסוס מחדש", הוא מספר. "העסק עדיין פעיל, אבל לא באותו הקצב, ועדיין לא חזרנו למקום שהיינו בו".
"לא יודע איך אני חוזר לשגרה" -
שם העסק: פיצה פרמז'אנו
בעל העסק: אליהו סבג
כתובת: סנונית 18, נס ציונה
"את העסק קניתי במצב מפורק, ועבדתי מאוד קשה כדי לבנות אותו", מספר אליהו סבג (33), הבעלים של "פיצה פרמז'אנו" בנס ציונה. "אלה היו שנים קשות עד שהצלחתי להגיע לאיפה שאני נמצא היום".
ב־7 באוקטובר סבג התגייס למילואים והעסק נפגע. "היה ברור לי שאני הולך למילואים, וזה נפל בשבת, אז לא הכנתי את הקרקע להמשך, לא הכנתי תוכנית עבודה. בימים הראשונים סגרתי את העסק עד שגיסתי החליטה לעזור", הוא מספר. "בחודש הראשון העסק נפגע ב־80%-70%. החלטנו לפרסם בשכונה, והזמנו את התושבים לבוא ולפרגן".
לימים העסק של סבג קיבל סיקור ב"ארץ נהדרת" ובאתרי החדשות - מה שהצליח להעלות את המכירות. כארבעה חודשים אחרי המלחמה העסק התאזן, אבל אליהו עוד מתאושש בעצמו. "הגוף פה, והראש והלב נשארו שם", הוא אומר. "האמת - אני לא יודע איך אני חוזר לשגרה. לדעת שאחרי כל מה שעשינו עוד יש חיילים, ושזה לא באמת נגמר". עם זאת, סבג לא מתייאש, ומבין שלמרות הקושי - חייבים לחזור לעשייה: "קשוח וקשה, אבל אנחנו מתמודדים".
"זה פגע בעסק מאוד, מבחינת העבודה, השירות לקוחות והמחזורים" -
שם העסק: פיצה פצץ
שם בעל העסק: אילאי סוויד
כתובת: מרכז רינות כפר יונה ואחוזה 106 רעננה
"גדלתי על פיצה, אבא שלי הבעלים של 'פיצה פצץ'. השתחררתי לפני חמש שנים מהצבא וקניתי סניף בכפר יונה." מספר אליאי סוויד בן ה-25 והבעלים של שני סניפי פיצה פצץ. "התחלתי להפעיל את העסק הראשון עד שהגיעה המלחמה.
לפני שנתיים פתח סוויד עסק נוסף ברעננה שהיה הסניף המקורי שאביו הקים. "זה הסניף הראשון ברשת, הוא הוקם בשנת 83' ועבד במשך ארבעים שנה. לקחתי אותו ועשינו לו חידוש של כל המותג". מספר. "זה היה להחיות מקום, פיצה פצץ זה מוסד ברעננה של המון שנים. הרבה לקוחות מספרים לי שהם היו אוכלים בתור ילדים ועכשיו הם באים עם הילדים שלהם.
סוויד עבד במשך שנתיים, יום ולילה, במטרה להקים את המקום והמלחמה תפסה אותו לא מוכן ב-7 התגייס למילואים לתקופת זמן של כשלושה חודשים, כאשר חודש וחצי היה בעזה ולא היה זמין בכלל לעסק. "העסק בזמן הזה חווה פגיעה ונאלצתי להשאיר אותו יתום – בלי השגחה ובלי צוות שעובד כמו שצריך." מספר. "גם לפני המלחמה לא מצאנו כוח אדם – זה לא כמו פעם. אז השארתי את שני העסקים עם כוח אדם שלא הספיק וזה פגע בעסק מאוד, מבחינת העבודה, השירות לקוחות והמחזורים."
החזרה לשגרה לא פשוטה, "חזרתי לעסק לפני חודש, זה קשוח מאוד, אבל בסדר אנחנו עם הראש למעלה. זה לא להתחיל מאפס אבל זה לקח אותי המון צעדים אחורה . להחזיר לקוחות שעזבו ולייצר הלך רוח חדש וגם לבנות צוות בתוך הבאלגן. מספר סוויד. "אני מקווה שתיגמר המלחמה קודם כל ושנחזור לימים היפים שהיו לפני".
אל מול כל הקשיים והאתגרים, סוויד לא מאבד את המוטיבציה לעשייה "אין מה לעשות צריך לעבוד, צריך להתפרנס וזה עוד מכשול בדרך. מצהיר. "הכל טוב לעומת המלחמה והדברים שחווינו זה משחק ילדים. יש דברים יותר חשובים. פתאום כל הצרות שהיו לפני מתגמדות וכל מה שקשור בכסף ועבודה הכל שטויות."
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו