"אם נעשה פרק על המחדל, חליוה יהיה שם": יוצר "אויבים" מגיב לסערת הטיוח

הערב ישודר פרק נוסף בסדרה התיעודית "אויבים", שיעסוק במוחמד דף, בתאגיד השידור כאן • בפרק יובאו פרטים חדשים על עברו, כמו העובדה שהיה שחקן תיאטרון, וכיצד הצגה סייעה בפיענוח הפיגוע הראשון שתכנן • בראיון עם יוצר הסדרה, ירון ניסקי, הוא גם מגיב לטענת אייל אשל, על כך שהפרק הקודם על סינוואר סייע להסטת האשמה מאהרון חליוה, מי שהיה ראש אמ"ן ב-7 באוקטובר

מתוך "אויבים". צילום: כאן 11

בשבוע שעבר עלתה לאוויר העונה הרביעית של הסדרה התיעודית "אויבים" בכאן 11, המציגה מנהיגים מהעולם המוסלמי שנחשבו במרוצת השנים לאויבי המדינה. זאת, דרך ראיונות עם מקורבים לאותם מנהיגים ובכירים ישראליים שהכירו את הדמויות הללו מקרוב. הפרק הראשון בעונה החדשה הוקדש לדמותו של מחולל טבח 7 באוקטובר ומנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר.

"בניגוד לעונות הקודמות, העונה הנוכחית עוסקת הרבה יותר בהווה שלנו", מציין ירון ניסקי, יוצר שותף ובמאי הסדרה. "כל מי שמופיע בה השפיע, ובעיקר עודנו משפיע על ההווה שלנו. הפרק הראשון הוקדש לסינוואר ואחריו באים פרקים על מוחמד דף, עימאד מורנייה וקאסם סולימאני. מי שחותם את העונה הוא אבו-מאזן, שלא עומד 'בסטנדרט' האכזרי של הרשימה, אבל הוא בהחלט מי שמנהיג את רוב הפלשתינים ואיתו צריך בסוף לשאת ולתת. רצינו להבין האם הוא פרטנר או אויב; בפרק עליו יושב מישהו שאומר שישב אצלו במשרד, והתחנן בפניו שיודה שליהודים יש פה היסטוריה. הוא פשוט לא הסכים".

מתוך "אויבים", צילום: כאן 11

ואכן, שני הפרקים הראשונים בסדרה עוסקים בקריירה הידועה לשמצה של סינוואר ושל דף, שניים מהמנהיגים המבוקשים ביותר על ידי מדינת ישראל מזה שנים. הפרקים הללו מצליחים לבעוט בבטן הרכה של הצופה הישראלי, שמבין עד כמה עיוורים היינו לפני טבח שמחת תורה. "אם היינו מקשיבים למה שסינוואר ודף אמרו אין-ספור פעמים, לא היה צריך שום מודיעין כדי להבין את התמונה", מוסיף ניסקי. "התכנית הייתה מונחת גלויה. זה דובר, זה נאמר, אלא שאנחנו העדפנו ליצור מצב דמיוני בו חמאס מורתע, ואבו-מאזן שואף לשתי מדינות".

ובכל זאת, המודיעין לא הובן וכך גם התמונה הכוללת. למעשה, לאחר שידור הפרק הראשון נמתחה ביקורת חריפה נגד יוצרי הסדרה, זאת בשל ציוץ זועם של אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל שנפלה בשבעה באוקטובר. לאחר שידור הפרק חשף אשל כי שירה מרגלית, אשתו הראשונה של ראש אמ"ן לשעבר בזמן טבח השבעה באוקטובר אהרון חליוה, היא חלק מצוות ההפקה של הסדרה.

אשל טען ברשת החברתית X כי שמו של חליוה הושמט במכוון מהפרק העוסק באירועים שהובילו לטבח, בעוד שאחרים הואשמו באחריות לכישלון, ושראוי היה להוסיף, לכל הפחות, גילוי נאות בעניין: "משתינים עלינו מהמקפצה", צייץ. "אתמול שודר סרט באורך שעה על יחיא סינוואר ואיך הגענו כעיוורים ל-7 באוקטובר. הנרטיב ברור - כולם אשמים, ובצדק. אבל שם אחד בלט בהיעדרו מהסרט: אהרון חליוה. אגב, יוצרת הסרט היא שירה מרגלית, אם ילדיו של חליוה. המכבסה החלה לעבוד במלוא הכוח. בושה וחרפה".

בתאגיד אז התחמקו מלתת תשובה חד-משמעית, ומסרו כי "הסדרה מתמקדת לאורך כל פרקיה בעיקר בתיאור הפרופילים של אויבי ישראל - וכך יש לראות אותה". ירון מבקש לחדד זאת, וקובע כי למרגלית עצמה אין קשר לתוכן עצמו: "שירה היא אחת מהבעלים של חברת ההפקה שמפיקה את הסדרה כבר ארבע עונות, ואין לה שום קשר לתוכן. אייל הוא איש יקר ונפלא, ואני תומך בכל מה שהוא אומר. ספציפית כאן הוא טעה בהבנה של מי עושה מה. אין לה שום קשר לתוכן הפרק".

הצצה לפרק בסדרה "אויבים" על מוחמד דף. באדיבות כאן 11

ובכל זאת, גילוי נאות?
"חליוה היה ראש אמ"ן ב-7 באוקטובר, זו עובדה. בוודאי שהוא אשם. הפרק על סינוואר לא עסק במחדל אלא באישיות של הטרוריסט ובאיך פספסנו את זה. הטלנו אשמה על כולם, מראש הממשלה ועד דרגי הביניים. עם זאת, לא הזכרנו שם אחד. תהיה בטוח שאם נעשה פרק על המחדל, חליוה יהיה שם. הביקורת ברורה לי, אבל אין לאף אחד מלבדנו נגיעה בתוכן".

כאמור הפרק השני בסדרה, שיוקדש כולו לחייו ולמורשתו המפוקפקת של מפקד גדודי עז א-דין אל-קסאם מוחמד דף, גולל את סיפורו מילדותו בח׳אן יונס, דרך התקדמותו בארגון הטרור חמאס ועד לחיסולו באזור אל-מוואסי על ידי ישראל. במהלך איסוף החומרים על הפרק, התגלה לעוסקים במלאכה פרט ייחודי, שהצליח להפתיע גם אותם. "גילינו שבהתחלה, דף היה שחקן תיאטרון מוכשר", מעיד ניסקי. "למעשה, הפיגוע הראשון שהוביל דף פוענח בשל העובדה שבהצגה שהעלו חברים שלו על הפיגוע, הציגו פרטים מוכמנים. לא ציפינו לזה בשום צורה".

ירון ניסקי, צילום: צילום פרטי

קצת מפתיע שכולם, באורח פלא, מתיימרים להיות ״אומנים מיוסרים״, אני זורק בציניות. "תראה, אני לא חושב שאם היה ממשיך בעולם התיאטרון זה היה נמנע״, עונה ירון. "הוא גדל בתוך עזה שהחמאס היה חלק מהותי ממנה. הטרור היה חלק מהותי בחינוך שלו וחלק מהאישיות שהוא עיצב לעצמו". הוא מוסיף כי "במקרה של דף מדובר בשילוב של שני דברים - ראשית, הוא היה מוכשר מאוד בבניית כוח צבאי ובהפיכת ארגון הטרור לכוח צבאי מאורגן. שנית, בניגוד לאחרים כמו הנייה וסינוואר, דף רצה לזחול בבוץ ולרצוח יהודים, לא הייתה לו שאיפה אחרת.

"אני חושב שאנחנו לומדים בעיקר שאסור לנו לזלזל באף אדם או קבוצה שאומרים שבכוונתם להשמיד אותנו״, עונה לשאלה שלי על המסקנות העולות אחרי יצירת סדרה כזו. ״בלי קשר, אגב, לכמה קיקיונית או מגוחכת נראית אותה הקבוצה בהתחלה".

מתוך "אויבים", צילום: כאן 11

אתה מסיק שסינוואר ודף הבאים כבר נמצאים בינינו?
"אין לי ספק שהם כבר מתהלכים ברחובות הרצועה״, קובע. ״יותר מזה. העזתים בחרו בחמאס, הוא הצהיר שהוא הולך לחסל את היהודים והאמנה שלו היא העתק, פחות או יותר, של הנאצים. גם במהלך שנות השלטון שלו העזתים לא באמת התקוממו נגדו, ואפילו עכשיו בתוך כל החורבן בעזה, אני שומע משם קולות שמותחים ביקורת על המועד שנבחר ועל כך שהמתקפה של סינוואר לא הייתה מתואמת עם ארגוני טרור אחרים. שום מילה על המוסר, על השאלה למה אנחנו שורפים תינוקות במיטה ואונסים נשים. ההישג הכי גדול שלהם, השבעה באוקטובר, הוא הישג של חמושים ששוחטים תינוקות במיטה. אף עם אחר לא היה הופך את זה לגאווה הלאומית שלו. במקום לנזוף בהם שהם מלמדים דרך 'מיין קאמפף', העולם אומר להם שהם הקורבנות".

אז אנחנו צריכים לחשוש?
"כן. אחרי שישראל תחזיר את כלל החטופים הביתה, היא צריכה לארגן עצמה מחדש ולהכות בכל גורם שמתארגן על הגבול שלנו במטרה לחטוף או לפלוש ליישובים. זה לא משנה אם זה בעזה, לבנון, סוריה או יהודה ושומרון. אנחנו צריכים להיות התקפיים ולא להגיע למצב בו אנו יושבים על הגדר ורואים איך הארגונים הללו עושים חזרות על מתקפה בתוך ישראל. שכחנו משהו מהותי לגבי היכולת שלנו להתקיים כאן".

מתוך "אויבים", צילום: כאן 11

לסיום, מסר שהיית מעביר לאויב הבא של ישראל?
"אני רגיל לראיין טרוריסטים. הייתי מנסה להבין למה הוא עושה זאת. מדובר באנשים שמנסים להרוג אותנו באובססיביות, ולא הצלחתי להבין עדיין למה. אני עדיין מנסה".

הסדרה "אויבים" משודרת בכאן 11, תאגיד השידור הישראלי, אחרי החדשות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר