תחרות האירוויזיון נחשבת לאחד מאירועי התרבות המאובטחים ביותר בעולם, ודורשת תגבור משמעותי של כוחות המשטרה המקומיים. בשנה שעברה, למשל, הוצבו במאלמו כ-1,500 שוטרים, עם תגבורות שהגיעו גם מהבירה שטוקהולם וממדינות שכנות כמו נורווגיה ודנמרק. עם זאת, כפי שמדווח העיתון השוויצרי "NZZ", מארחת אירוויזיון 2025, העיר באזל, נתקלת בקשיים משמעותיים באיוש מערך האבטחה שלה.
לפי העיתון, חלק מהקנטונים הסמוכים מסרבים לשלוח תגבורות ומביעים ביקורת על כך שבאזל ניגשה למכרז האירוויזיון מבלי שיש לה את כוח האדם האבטחתי הנדרש לכך. דבר זה מעורר דאגה, במיוחד ביחס למשלחת הישראלית שבשנה שעברה הגיעה עם אבטחה מטעם השב"כ ונמנעה מהסתובבות ברחבי העיר.
האבטחה המוגברת באירוויזיון נועדה להתמודד עם הגעתם של מאות אלפי "תיירי אירוויזיון" מרחבי העולם. בנוסף לשמירה על הסדר הציבורי, היא מכוונת למניעת פעולות טרור וניצול הבמה התקשורתית לביצוע פיגועים. כעת, למרות שבאזל זכתה לארח את התחרות, היא מתמודדת עם אתגרים משמעותיים בתחום האבטחה והמשאבים.
מערך האבטחה של באזל, שאמור להתמודד עם מאות אלפי מבקרים מכל רחבי אירופה והעולם, עדיין רחוק מלהיות מלא. כדי לעמוד בדרישות, פנתה משטרת באזל לקנטונים נוספים ברחבי שווייץ בבקשה לתגבור. חלקם נענה בחיוב: 243 שוטרים מצפון-מערב שווייץ, 191 מהמערב, 90 מהמזרח, 68 מהמרכז ו-30 מהקנטון האיטלקי טיצ'ינו. בסך הכל כ-1,300 שוטרים, כך שמרבית כוח האבטחה בבאזל יתבסס בכלל על שוטרים מאזורים אחרים במדינה.
לצד הקנטונים שנענו בחיוב לבקשת באזל, הבולטת בסירובה הייתה ציריך – הקנטון המאוכלס במדינה – שהודיע שלא ישלח שוטרים כלל, אלא יסתפק בסיוע של מסוק משטרתי. ההחלטה התקבלה בעקבות עומס פנימי. מקור במשטרת קנטון ציריך צוטט לעיתון "NZZ" ואמר "אנחנו צריכים להיערך לאיומים עקב השתתפותה של ישראל בתחרות". כמו כן, הביעו גורמים במשטרת קנטון ציריך חשש מהתקפה על מוסדות יהודיים בעיר. יחד עם זאת, עולה השאלה שאם בציריך חוששים מתקריות אנטישמיות – מה תגיד באזל, העיר שמארחת בעצמה את האירווויזיון?
החלטתה של ציריך לא להשתתף באבטחת התחרות מעלה שאלות לא פשוטות לגבי היערכות באזל לתרחישים אפשריים של הפרות סדר. בשנה שעברה המשטרה המקומית בעיר מאלמו, שבה קהילה מוסלמית גדולה, נאלצה להתמודד עם שורת הפגנות ברחובות נגד קיומה של התחרות ונגד השתתפותה של ישראל בפרט.
חלק מההפגנות כללו חסימות כבישים, עימותים עם שוטרים וניסיונות לפרוץ לאזורי ההופעות. באזל, אף שאינה נושאת פרופיל דמוגרפי דומה, עשויה למצוא את עצמה נדרשת להגיב במהירות לאירועים מסוג זה – הפעם עם מערך שיטור מצומצם יותר ובלי גיבוי מלא מהקנטונים הגדולים.
כך או כך, נראה כי ללא כל קשר להשלמת ההיערכות של באזל לאבטחת האירוויזיון בישראל, בדומה לשנה שעברה, לא ישאירו את אבטחת המשלחת הישראלית לשוויצרים. אך מה לגבי חובבי האירוויזיון הישראלים שייסעו למדינה? הם כן יהיו תלויים בכך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו