בתים צמודי קרקע הפכו לאחד מסמלי הסטטוס הנחשקים בישראל, במיוחד מאז התפרצות מגפת הקורונה. הביקוש הגובר לבתים פרטיים עם גינה צמודה, המספקים תחושת חופש, מרחב ופרטיות לצד אווירה של טבע בתוך הבית, הוביל לעלייה במחירי הנכסים הללו.
בגלל המחיר הגבוה של דירות גן ובתים פרטיים, משפחות רבות שחולמות על מגורים בבית צמוד קרקע מוכנות להתפשר על מיקום מרכזי ובוחרות להתגורר באזורים מרוחקים יותר כמו יהודה ושומרון, שם המחירים נוחים יותר. התוצאה היא השקעה לא מבוטלת הן מצד המדינה והן מהרשויות באזורים אלו בתשתיות, בחינוך, במרחבים ירוקים, במסחר ותעסוקה ועוד.
אף על פי שצמודי קרקע מהווים אתגר תכנוני עבור הרשויות המקומיות, הם צפויים להישאר מוצר נדל"ן מבוקש בשנים הקרובות. ניתוח שערך הפורום הישראלי לגורדי שחקים ובנייה עירונית (CTBUH-ISRAEL) בראשותו של האדריכל גיל שנהב, על אודות נתוני התחלות הבנייה של הלמ"ס לשנת 2023, מצא כי בתים צמודי קרקע עד שתי קומות הם הקטגוריה המובילה בהתחלות הבנייה עם כ-17.3% מסך התחלות הבנייה (10,020 דירות בסך הכל). קטגוריית דירות במגדלים מעל 21 קומות נמצאת במקום השני - כ-17% עם 9,830 דירות. במקום השלישי נמצאת קטגוריית הדירות בבניינים בני שבע קומות עם כ-8.5% מסך התחלות הבנייה (4,902 דירות), במקום הרביעי דירות בבניינים בני 6 קומות עם 8.3% (4,826 דירות) ובמקום החמישי דירות בבניינים בני 10-15 קומות עם 7.8% (4,527 דירות).
מרבית התחלות הבנייה לצמודי הקרקע נמצאות ביישובים ישראליים של עד 10,000 תושבים עם 468 בתים צמודי קרקע ביהודה ושומרון. גם בקטגוריית של דירות בבניינים בני 3 ו-4 חדרים היישובים הישראלים ביו"ש מובילים. במקום השני נמצאת ירושלים עם 334 התחלות בנייה לצמודי קרקע ובמקום השלישי שפרעם עם 196 דירות, תל מונד רביעית עם 188 דירות ואופקים עם 170 דירות סוגרת את החמישייה הראשונה.
CTBUH-ISRAEL בחן גם התחלות בנייה של צמודי הקרקע של קומה אחת או שתיים בחמש השנים האחרונות וגם פה נמצא כי מי שמוביל את הרשימה אלו יישובים ישראליים ביו"ש עד 10,000 תושבים - יותר מפי 2 מבאר שבע שהיא העיר השנייה ברשימה עם 1,145 צמודי קרקע חדשים מחמש השנים האחרונות. אחריה במקום השלישי אופקים עם 978 צמודי קרקע, במקום הרביעי ירושלים עם 895 צמודי קרקע ובמקום החמישי רהט עם 876 צמודי קרקע.
מחפשים את המרחב האישי
אחד היישובים ביהודה ושומרון שבו צמח הביקוש לצמודי קרקע הוא עמנואל. "בשנים האחרונות עמנואל התפתחה מאוד ומהווה יעד רכישה מבוקש בקרבי קהלים שונים במיוחד של הציבור הדתי", מסבירה עינב כהן, סמנכ"לית השיווק והמכירות באפי קפיטל אשר בונה את פרויקט אפי, הכולל דירות צמודות קרקע לצד בנייה רוויה, "המועצה המקומית נותנת דגש רב על תחום החינוך, מוסדות הציבור וגם חיזוק הקהילתיות שאלו פרמטרים חשובים מאוד לזוגות הצעירים ומשפרי הדיור אשר מתעניינים ורוכשים בפרויקט. כמו כן, צריך לזכור שגם בגזרת המחיר האטרקטיביות של צמודי הקרקע בעמנואל באה לידי ביטוי: גודל המגרש, השטח הבנוי והגינה הרחבה לצד איכות הבנייה והמפרט היוקרתי, מהווים שיקול משמעותי מאוד בקרב רוכשי הדירות".
רויטל קררי, סמנכ"לית שיווק של חברת דר נופרים, הבונה את פרויקט Alonim Prime בשכונת גבעת אלונים בקריית אתא, מציינת כי מגורים בבית צמוד קרקע בישראל מזוהים עם איכות חיים גבוהה ולכן נחשבים לאחד מהמוצרים המבוקשים ביותר: "הדבר נכון בכל הארץ וספציפית בקריות, בחיפה והסביבה. כאחת מהחברות הבודדות אשר בונות צמודי קרקע באזור, אנו עדים ומזהים פניות והתעניינות רבה מצד משפחות המחפשות את המרחב האישי לכל אחד מבני הבית ואת שילוב המרחב החיצוני של חצר וגינה רחבת ידיים המספקים רווחה, פרטיות ואיכות חיים.
"צריך לזכור כי רוב המשפחות המחפשות מגורים צמודי קרקע מעוניינות במוצר שהוא חלק משכונה הכוללת פארקים, מרחבים ירוקים, קהילה תומכת וכמובן מתקני חינוך, פנאי וספורט לכל המשפחה, ולא כמוצר העומד בפניי עצמו".
חנה שורץ, סמנכ"לית שיווק של קבוצת י.ד ברזאני וקבוצת אבני דרך, היוזמת ובונה רובע מגורים חדש בקצרין אשר ימנה 1,800 יחידות דיור, מצביעה על כך שהמדינה מעודדת ציפוף ובנייה לגובה, לאור תוכניות שאושרו בשנים האחרונות ברוב חלקי הארץ, בעיקר במרכז. "עם זאת, באזורים הפריפריאליים – בצפונה ובדרומה של ישראל - עדיין ניתן לראות תנופת בנייה של בתים צמודי קרקע, שבאה לידי ביטוי בנתונים שלפנינו, כך שהחולמים על בית פרטי עם גינה יכולים להיות אופטימיים.
"רוב צמודי הקרקע המתוכננים כיום נמצאים בשכונות חדשות הכוללות בנייה משולבת – רוויה וצמודת קרקע - ודוגמא לכך ניתן למצוא ברובע המגורים החדש בקצרין הכולל כמעט 400 יחידות דיור צמודות קרקע, כרבע מהבניה המתוכננת. עבור הגשמת החלום רבים מוכנים להתרחק מגבולות המרכז שכן המגורים בשכונה הכוללת צמודי קרקע משלבים חיי קהילה ואיכות חיים ואנו רואים זאת בהיקף הביקושים בזמן האחרון".
רויטל קררי, דר נופים: "רוב המשפחות המחפשות מגורים צמודי קרקע מעוניינות במוצר שהוא חלק משכונה הכוללת פארקים, מרחבים ירוקים, קהילה תומכת וכמובן מתקני חינוך, פנאי וספורט לכל המשפחה, ולא כמוצר העומד בפניי עצמו".
חנה שורץ, י.ד ברזאני וקבוצת אבני דרך: "המדינה מעודדת ציפוף ובנייה לגובה, אך באזורים הפריפריאליים עדיין ניתן לראות תנופת בנייה של בתים צמודי קרקע, שבאה לידי ביטוי בנתונים שלפנינו, כך שהחולמים על בית פרטי יכולים להיות אופטימיים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו