המשקיעים בתל אביב מנצלים את השעות האחרונות למסחר בשוק המט"ח כאן בישראל ורוכשים מט"ח מכל הבא ליד. הדולר שובר היום את המחסום שנמצא ב-3.73 שקל, האירו נסחר ברמה גבוהה מארבעה שקלים והפאונד הבריטי נסחר ברמה של 4.84 שקל. המגמה הזו אגב, שונה מהנעשה בעולם שם נחלש הדולר בגלל הטלת המכסים של הנשיא טראמפ והקונצנזוס שמתגבש שהכלכלה האמריקאית, הגדולה בעולם, תחווה את השפעת המכסים ראשונה, מה שיגביר את האינפלציה ויקשה (עד מאוד) על הפד להוריד ריבית.
בתל אביב הסיפור הוא כזה: במכלול השיקולים שנעים בין השפעת המכסים האמריקאית על ישראל, מה היחס בין ישראל לשאר העולם וההשפעה שלו על שערי החליפין של המטבעות מול השקל, להתערערות היציבות השלטונית בישראל, עד כדי ערעור על השיטה עצמה - הרי שהמשקיעים בוחרים בסיכון של התערערות היציבות השלטונית.
מה זה אומר? בחדרי העסקאות הגדולים מסבירים את מה שקורה היום (שישי) בשוק המט"ח ככה: החשש של המשקיעים מפני התערערות היציבות בישראל שולח אותם לדולר, למצוא מנוחה, לאמוד את הסיכונים ולקבל החלטות מושכלות להמשך, גובר על פני החשש ממשבר כלכלי בארה"ב שיבוא (אם יבוא) בעקבות הטלת המכסים על ידי טראמפ.
המשמעות האופרטיבית היא שהמשקיעים כבר לא רואים את הדולר כמטבע יחיד לגידור סיכונים וניתן לראות (תהליך שקורה כבר כמה זמן) ומטים שקלים לרכישת אירו ופאונד בריטי אבל השורה התחתונה היא שהם מצמצמים את החשיפה לשקל לטובת "מנוחה" באירופה וארה"ב.
נתון שכדאי לשים אליו לב הוא מה שקרה אתמול בשוק האג"ח האמריקאי, שם המשקיעים רכשו אג"ח מכל הבא ליד והביאו את התשואה על הממשלתי ל-10 שנים לרמה של 4%, מה שאומר שנמחקה תשואה של 0.5% בכמה ימים וכשאנחנו מדברים על אג"ח אמריקאי ל-10 שנים (אולי מכשיר ההשקעה הפופולרי בעולם) אז צריך להבין שמדובר בכסף גדול באמת, שחלקו הגיע מישראל ביומיים האחרונים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו