ישראל במינוס: שבעה מכל עשרה מפונים ויתרו על מוצרים בסיסיים

מדד פעמונים לשנת 2024 מצביע על שפל חסר תקדים בתחושת הביטחון הכלכלי של הישראלים • כמחצית מהציבור מדווחים שמצבם הכלכלי הורע, ו-38% נאלצו לקחת הלוואה או להיכנס למינוס

יוקר המחיה , pexels
מוותרים על מוצרים בסיסיים השנה? אתם לא לבד. צילום: pexels

45% מהישראלים מדווחים על הרעה במצב הכלכלי: מדד פעמונים לשנת 2024 מציג תמונת מצב מדאיגה במיוחד.

החוסן הכלכלי של הישראלים ממשיך להישחק, והציבור מתקשה להתמודד עם אתגרים כלכליים בסיסיים. המדד ירד השנה ל-59 נקודות בלבד (מתוך 100), ירידה של כמעט 5 נקודות לעומת אשתקד.

אחת האוכלוסיות שנפגעו באופן החריף ביותר היא ציבור המפונים מהדרום והצפון בעקבות מלחמת “חרבות ברזל”: 69% מהם ויתרו על רכישת מוצרים בסיסיים, 63% אינם מצליחים לחסוך לעתיד, ולמחציתם יש ביטחון נמוך ביכולתם לנהל את כלכלת הבית. גם המילואימניקים שנעדרו לתקופה ממושכת מעבודתם דיווחו על פגיעה משמעותית.

גם התחום הזה הושפע מהמלחמה. אדם בסופר (המחשה), צילום: Midjourney

מהנתונים עולה כי 45% מהציבור הישראלי דיווח שהמצב הכלכלי שלו הורע בשנה האחרונה. 38% דיווחו שנאלצו לקחת הלוואה, להיכנס למינוס או להגדיל את המינוס הקיים – נתון שעולה ל-47% בקרב עצמאים ו-48% בציבור החרדי. בנוסף, 42% מהישראלים מעידים כי ההוצאות שלהם עולות על ההכנסות.

מעבר למספרים, רבים מהישראלים מרגישים את הפגיעה גם ברמה האישית והרגשית: 45% דיווחו שמחשבות על מצבם הכלכלי מעוררות תחושות של לחץ או חרדה, ושליש מהם חווים תחושת אשמה. בקרב המפונים, התחושות הללו אף מחמירות: 64% מהם חשים אשמה על מצבם הכלכלי, ו-62% מדווחים שהקושי הכלכלי משפיע לרעה על היחסים במשפחה.

נתונים מראים כי המצב הכלכלי משפיע על המצב הנפשי, צילום: GettyImages, (אילוסטרציה)

צביקה גולדברג, מנכ”ל ארגון פעמונים, אמר כי “המדד משקף את הירידה העקבית של תחושת הביטחון הכלכלי בקרב הישראלים – בעיקר באוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה. דרושה אחריות לאומית, אבל גם אחריות אישית. ארגון פעמונים ימשיך ללוות משפחות, לתכנן איתן קדימה ולמנוע טעויות כלכליות שעלולות להחריף את מצבן”.

מדד פעמונים מתפרסם זו השנה הרביעית, ומתבסס על סקר שבוצע בקרב 1,311 ישראלים בני 21 ומעלה. הוא בודק שורה של פרמטרים, בהם יכולת לעמוד בזעזועים כלכליים, חיסכון חודשי, תחושת מסוגלות והתמודדות עם מינוס או הוצאות בלתי צפויות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר