מה משותף ליין, גבינות ומים? לכולם יש טועמים מקצועיים שמסוגלים להבחין בין גוונים וטעמים שרובנו לא מבחינים בהם כלל.
במסגרת אירועי יום המים הבינלאומי, כתבת "ישראל היום", היאלי יעקבי-הנדלסמן עם קבוצה מיוחדת של אנשים המכונים "סופר טייסטרים" - אנשים בעלי רגישות יוצאת דופן לטעמים, המסוגלים להבחין בהבדלים מזעריים בין סוגי מים שונים. כ-25% מהאוכלוסייה ניחנים ביכולת זו, אך רק מעטים עוברים הכשרה והופכים לטועמי מים מקצועיים העובדים בתעשייה.
כאן עולה שאלה מעניינת - מה עם הטעם? האם באמת אפשר להבדיל בין סוגי מים שונים? בפאנל מיוחד, בהשתתפות ניר אמיר, מנהל טכנולוגיות מים, אריאלה ארבלי, מנהלת איכות ואמינות במחלקת הפיתוח, ומתן חזנוביץ, מהנדס מכונות בצוות פיתוח המוצרים, נחשפנו לעולמם הייחודי של ה"סופר טייסטרים".
"סופר טייסטרים הם קבוצה באוכלוסייה, בערך 25%, הרגישה הרבה יותר לטעם", הסביר ניר אמיר. "יש אברונים בלשון עם תאים ייחודיים, ואצל האנשים האלה, הרגישות גדולה משמעותית מאשר לשאר האוכלוסייה ומקנה להם את היכולת לטעום הבדלים במים, בדומה לטעימות יין או מזון".
אמיר ציין כי למים יש טעם המשתנה לפי הרכבם ומקורם: "ההבדלים נובעים מגיאולוגיה שונה, טיפולים שונים, סינון כזה או אחר, ומהדרך שהמים עוברים בצנרת עד הגעתם לצרכן. הסופר טייסטרים יכולים להבחין בטעמי לוואי שנוצרים לאורך הדרך".
"אפשר להרגיש חמיצות, מרירות, טעמי לוואי שונים ואפילו טעם נקי", הוסיפה אריאלה. "זה לא רק טעם, אלא גם ריח. בודקים ריחות לוואי, טעמי לוואי וההבדלים ביניהם. יש רשימה ארוכה שלפיה מסמנים מה הרגשנו בכל דגימה".
מעניין לגלות שהסופר טייסטרים לא ידעו על יכולותיהם המיוחדות מראש. "כשהציעו לי להשתתף ולהיבדק, הופתעתי מאוד. לא היה לי מושג קודם לכן", סיפר מתן. אריאלה הוסיפה: "גם אני הופתעתי. זה נשמע לי כמו משהו מעניין, תוספת בונוס למה שאני עושה ביומיום".
ניר הסביר כי הבדיקות נעשות הן למוצרים חדשים והן למוצרים קיימים: "כל מה שמים עוברים דרכו צריך להיבדק. אנחנו בודקים שהמערכת לא תורמת דברים בלתי רצויים. יש כאן עניין של בטיחות המים וכן בדיקות איכות שוטפות".
תהליך ההכשרה של סופר טייסטר כולל סינון על ידי חברה חיצונית, שעורכת מבחן מקיף של זיכרון, עקביות וזיהוי טעמים שונים. "מי שעובר את המבחנים, עובר הדרכה סנסורית - איך לגרגר, איך להשאיר את טעימת המים בפה. מכיילים את כולם, מיישרים קו, כך שכולם מדברים באותה שפה", הסביר ניר.
הטעימות עצמן מתנהלות לפי כללים ברורים: "חצי שעה לפני איננו אוכלים וכמעט לא שותים כדי לנטרל את הטעמים", סיפרה אריאלה. "בין טעימה לטעימה, אוכלים חתיכות מלפפון או קרקר כדי לנטרל את הטעמים הקודמים".
בשטראוס מים משתמשים גם בטכנולוגיה מתקדמת לצד הסופר טייסטרים: "יש לנו מכשור אלקטרוני אנליטי - מעין 'לשון אלקטרונית' ו'אף אלקטרוני' שמריח את מה שמעל המים", הסביר ניר. "זה מאפשר לנו לבדוק כמות גדולה יותר של דגימות, כולל מים שיש בהם סוגיות בטיחות שהסופר טייסטרים לא צריכים לטעום. המטרה היא לייצר מאגר נתונים של מה עובר ומה לא, כדי שבעתיד נוכל לסווג את המים שלנו בצורה יעילה יותר".
"בסופו של דבר, אנחנו רוצים לספק מים איכותיים וטעימים, ללא קשר למקורם, כדי שכולם יהיו מרוצים וישתו הרבה מים", סיכם ניר.
ומה ההבדל בין מי בר מים למים מינרלים? "מים מבר מים הרבה יותר צלולים בפה. מרגישים את הטעם הנקי", ציינה אריאלה. מתן הוסיף: "יש הבדל בתחושה - באופן שבו המים עוטפים את הלשון. לפעמים המים חלקים יותר, ולפעמים הם 'תופסים' את הלשון בצורה יותר מורגשת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו