שווה למשקיעים 6.5 מיליארד דולר: "אפקטיביות מקסימלית בניסוי התרופה של טבע"

שוברת שיאים: המניה של חברת התרופות הישראלית זינקה ב־34% בארבעה ימי מסחר - נסחרת לפי שווי שוק של 25 מיליארד דולר • הגורם: החברה דיווחה על תוצאות השימוש בתרופה הביולוגית החדשה שלה נגד מחלות אוטואימוניות

טבע. צילום: רויטרס

מהומה חיובית: ביום שלישי האחרון, לקראת תחילת המסחר בניו יורק, דיווחה חברת טבע על תוצאות ניסוי חדש שהיא ביצעה עם חברת סאנופי. מהרגע הזה ניתן האות והמשקיעים הסתערו על המניה כך שהיא השלימה מהלך עליות של 34% בארבעה ימי מסחר, נתון חריג גם למניות אופנתיות הרבה יותר מטבע.

משרדי חברת טבע, צילום: סיון פרג'

טבע, אגב, חוזרת בשנה האחרונה להיות חלק מכל תיק השקעות ישראלי. כלל ביטוח, שזיהתה אולי ראשונה מבין המשקיעים המוסדיים את השינוי הגדול בחברה הכל־ישראלית הזו, פתחה פוזיציה על המניה ורכשה 34.5 מיליון מניות של טבע, וזה לבד הניב ללקוחות קרנות הפנסיה של החברה רווח של כמעט 600 מיליון שקלים. כל זה, נזכיר שוב, בארבעה ימי מסחר בלבד.

טבע סיימה את השבוע האחרון כשהיא נסחרת לפי שווי שוק של 25 מיליארד דולר, משמע פרסום תוצאות הניסוי היה שווה למשקיעים 6.4 מיליארד דולר, לא פחות.

כדי להבין את הבשורה בפיתוח של טבע צריך להבין את המנגנון של מחלה אוטואימונית. ד"ר עופר להבי, מומחה ברפואת נשים, מסביר: "מדובר בתרופה ביולוגית. המחלות האוטואימוניות הן למעשה מצב שבו הגוף תוקף את עצמו. הגוף מזהה בטעות חלקים שלו בתור חלק זר, ותוקף אותו בכל מיני מנגנונים. הוא תוקף את עצמו במקום את הגוף הזר ולכן גורם לעצמו נזק.

מניות טבע מזנקות, צילום: אי.פי

"החומר שאנחנו מדברים עליו הוא TL1A - חלבון שמשמש מפקח. המטרה שלו היא לפקח על המערכת החיסונית התאית, והוא למעשה יכול להפעיל אותה (את המערכת החיסונית) או שלא. באופן רגיל הוא אמור לפעול כתגובה כאשר הוא מזהה תאים זרים.

"במקרים שאנחנו מדברים עליהם, כיוון שמשהו לא פועל בחלבון הזה כמו שצריך, הוא התחיל להפעיל מערכת אשר לפי המחקרים אחראית למחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן וקוליטיס. כשהמערכת החיסונית פועלת נגד מערכת העיכול נגרמים נזקים שונים - החל מכאבי בטן ועד דלקת במעי שיכולה לגרום לדימומים ואפילו לפגיעה בדופן המעי עד כדי חירור שלו. זו יכולה להיות מחלה שפועלת במנעד החל מחוסר נוחות ועד משהו רציני של דימומים וכאבי בטן קשים".

הרופאים מרוצים

ד"ר להבי ממשיך ומסביר: "בדרך כלל הטיפול במחלות אוטואימוניות הוא נגד המערכת החיסונית. אם המערכת החיסונית תוקפת ביתר - נדכא אותה, ולכן הטיפולים המקובלים היו נוגדי דלקות ותרופות מקומיות ואפילו כימותרפיה במינונים נמוכים.

רופא משפחה, צילום: FREEPIK

"נכון להיום, הרפואה התפתחה ובמקום לטפל במשהו כללי במחיר של תופעות לוואי, ניתן לטפל במשהו ייעודי. כלומר, אם נמצא משהו שיעצור את הפעילות האוטואימונית באמצעות נוגדן ספציפי וייעודי - זה יעשה את העבודה. וזה מה שהנוגדן הזה עושה. הוא בעצם אמור להיקשר לחלבון שגורם לבעיה במעי, מנטרל אותו וכך מונע נזק למעי. הפיתוח של טבע הוא נוגדן ספציפי שמנטרל אותו, ולכן הוא לא תוקף את הגוף".

עד כמה זה נפוץ?

"הרבה מהתרופות הביולוגיות מבוססות על אותו העיקרון, אבל כשאנחנו מייצרים משהו ספציפי הוא ייצר פחות תופעות לוואי וישפיע יותר על פתרון הבעיה מבלי לגרום בעיות אחרות. זה מה שטבע עשתה, וזה קיבל תוקף בניסוי המדובר. היא ייצרה משהו טוב, עם פחות תופעות לוואי, וזה משמעותי. זה בדיוק מה שאנחנו כרופאים רוצים מתרופה - אפקטיביות מקסימלית עם תופעות לוואי מינימליות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר